ТЪКЪР УБИ СВЕТОВНИЯ МЕДИЕН ДРАКОН!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/takar-ubi-svetovniya-medien-drakon/127348 SvobodnoSlovo.eu
ТЪКЪР УБИ СВЕТОВНИЯ МЕДИЕН ДРАКОН!


Много се изписа и каза за интервюто на Тъкър Карлсън с руския президент Владимир Путин миналата седмица. Само първия ден видеото е гледано близо 200 милиона пъти в Twitter, което го прави вероятно най-гледаното новинарско събитие в историята. Твърди се, че ще стигне милиард в световните официални медии и в социалните мрежи.
Много милиони зрители, които може би не са имали достъп до другата страна на историята, бяха информирани, че военният конфликт между Русия и Украйна не е започнал през 2022 г., както последователно съобщаваха основните медии, а всъщност е започнал осем години по-рано с американската намеса,. подкрепила държавния преврат в Украйна. Американските медии не съобщават това, защото не искат американците да започнат да поставят под въпрос агресивната външна политика на управляващите. Те не искат американците да видят, че намесата на правителството в работите на други страни, независимо дали чрез цветни революции, санкции или бомбардировки, има реални и смъртоносни последици за онези, които са обект на американската външна политика.

Но, може би най-интересният аспект от интервюто на Тъкър Карлсън с Путин беше реакцията на основните американски медии. Както самият Путин каза в интервю, „В света на пропагандата е много трудно да се победят Съединените щати“. Дори бегъл поглед върху репортажите на водещите американски медии преди и след интервюто показват колко е прав по този въпрос. В дните и седмиците преди интервюто американските медии бяха пълни с твърдения за това колко ужасно е, че Тъкър Карлсън ще интервюира руския президент. Всички те казаха, че има опасност Путин да разпространи „дезинформация“.

Фактът, че Путин може да е казал нещо, за да представи страната си в           по-добра светлина, според тях е достатъчна причина да не го интервюират. 
Ако се следва тази логика, защо изобщо е нужна журналистика? Всички интервюирани от журналисти и, разбира се, всеки световен лидер ще се опита да нарисуват розова картина. Работата на журналиста в едно свободно общество трябва да бъде да предостави информацията и да остави хората да решават. Тези дни масовите медии ви казват какво да мислите и по-добре не ги оспорвайте, иначе ще ви изтрият от мединото пространство!
Това, което наистина тревожеше основните американски медии, беше, че „другата страна на тяхната история“ може да започне да звучи вярно за обществеността. Така те се мъчат да убият пратеника.

Заключението на CNN за интервюто на Тъкър до голяма степен обобщава реакцията на основните медии в САЩ и на Запад. Заглавието им гласи: „Тъкър Карлсън е в Русия, за да интервюира Путин. Той вече изпълнява заповедите на Кремъл.”
Просто като се занимавате с това, което преди се наричаше „журналистика“ – интервюиране и отразяване на хора и събития, добри или лоши,  журналиста  „изпълнява ли поръчката“ на темата на интервюто, или репортажа?
Не е изненадващо, че неговият колега журналист Джулиан Асандж е затворник вече толкова много години. Той се осмели да предположи, че в едно свободно общество да бъдеш журналист означава да отразяваш доброто, лошото и грозното, дори това да кара управляващите да изглеждат зле.

В края на краищата огромният успех на интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин демонстрира веднъж завинаги, че на американския народ и хората по света им е омръзнало до смърт от пропагандисти и лъжци в медиите. Защото те не искат вече правителствените версии, а истината. Това е наистина най-добрата новина за това интервю.

Светослав Атаджанов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.