Тъжната истина е, че хората не искат свобода, независимост, национална идентичност

https://svobodnoslovo.eu/komentar/tazhnata-istina-e-che-horata-ne-iskat-svoboda-nezavisimost-nacionalna-identichnost/121164 SvobodnoSlovo.eu
Тъжната истина е, че хората не искат свобода, независимост, национална идентичност

Тъжната истина е, че хората не искат свобода, независимост, национална идентичност. Хората искат да имат сигурност, пари, храна, дом и спокоен живот и утре да е същото като днес. Хората не се вдигат заради възвишени идеи. Особено ако последните застрашават личният им комфорт. Хората искат спокойствие, сигурност и всичко да е както преди. 

Ето защо и не излизат на протести поне не такива, които да си заслужава да споменем. Протест в момента се организира чрез няколко организации в България срещу определена сума пари. Масови спонтанни протести почти няма или са овладявани веднага.

Хората се вдигат, когато нямат какво да ядат и нямат никакъв друг избор, освен да се борят. Ако имат надеждата, че утре ще си намерят работа, ще вземат нов кредит или ги е страх да не стане по-зле, ще си седят на дивана и няма и да се мръднат, пък ако ще на тях да им връчат ключа за закриването на България. Ненапразно през Априлското въстание са палили къщите си, за да знаят, че няма какво да ги разколебае за бунта. Защото идеалите са хубаво нещо, ама трябва да имаш дом, покрив, семейството ти да има какво да яде. Затова най-добрите оръжия са тези, които нямат нищо. Ни дом, ни семейство, ни имоти. Те са истински свободните. Всеки, който има нещо, го е страх да не го загуби. Трябва да е истински богат и то независимо богат или истински беден без нищо, за да се съпротивляваш срещу системата. 

Едни такива размисли. И си мисля колко са вредни бързите кредити. Ако ги нямаше, народът отдавна да се е усетил колко е оскотял от мизерия. А така всеки може да вземе пари и да има илюзията, че може да контролира сметките си. Но резултатът е само влизане в дългова спирала. И нови кредити. Докато не приключи всичко и наследниците трябва да ги изплащат. Хората ги е страх. Те нямат сигурност в нищо. Вече дори семействата не са опора, защото всеки гледа за себе си.

А несигурният човек никога не се съпротивлява. Нямаме основа, върху която да стъпим, за да се изправим. Поне в общия случай.

......

Елена Гунчева-Гривова

17 Коментара

Тъжната истина

преди 3 седмици

е, че сценария се пише другаде и няма никакво значение, какво искат хората. Отредена им е ролята на статисти, уви.

Коментирай

Лихварският въпрос

преди 3 седмици

Е в дъното на нашето Освобождение. Това е малко известно. И с помощта на Руската империя въпроса е решен след 3 март. Сега е същото.

Коментирай

наблюдател

преди 3 седмици

До Тъжната истина: Не ти е отредена ролята на статист, ти сам я избираш заради конформизма и невежеството си.

Коментирай

многодобре

преди 3 седмици

На калпавите политици все хората са им виновни. Ми направете нещо свястно, за да имате и подкрепата на хората!

Коментирай

Мина

преди 3 седмици

Не забравяйте- че в историята десет процента са били “безумците”, които са я дърпали напред. Те са запомнени. Оставете робите. Със самосъзнанието на роби и предатели. Има основа- десетте процента. Просто забравете биомасата и се концентрирайте в целта:) Не налагам мнението си- просто цитирам история и математика:)

Коментирай

Мина

преди 3 седмици

Вие сте умна и интелигентна жена. Вероятно сте разбрали, че моделът на “представителна демонокрация” не работи. Защото е превзет. Не виждам решение и в пряката демонокрация- как така роби с робско самосъзнание, без образование и интелект, поддаващи се на корупция- биха могли да определят съдбата на обществото? Вижте как функционира пчелния кошер. С най- добри чувства и просто природни разсъждения:)

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 3 седмици

До "Мина": Уважаема Мина, стана ми интересно: в двата ви последни поста стилът ви на изразяване точно се покрива със стила на авторката Милена Върбанова. Вие неин псевдоним ли сте? (а и самото име "Мина" може да се разглежда като получено от "МИлеНА")

Коментирай

Мина

преди 3 седмици

До Ивайло Кирков: Това за мен, да ме съпоставяте с интелект като г-жа Върбанова- е комплимент. И, едва ли бих достигнала такова духовно и интелектуално ниво! По- скоро- никога. Не, Иво, изразявам се единствено от моята гледна точка. Що се отнася до Вас- признавам, че сте ми слабост и Ви възприемам като честен и откровен човек. Може някой ден да се срещнем- неведоми са пътищата Господни:) Не се съмнявайте, че личност като г-жа Върбанова никога няма да си позволи да се изказва от чуждо име. Много съм далече от нея.

Коментирай

друг индианец

преди 3 седмици

Дървото зависи от корена,а коренът,от семето!Семето на "тоя народ" не е това,което е било от времето преди турското робство.Може да сме запазили езика си и религията си,защото турците ги е интересувало покорството и плащането на данъци,но предишният ни корен е изсъхнал и е покълнало семето на робската покорност!Получили сме независимостта си,като подарък,но семето на покорството си е останало и продължават да избиват негови издънки!Всичко вече е предопределено,независимо,какъв вой ще надигнете!

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 3 седмици

До Мина: Благодаря за отговора ви Мина. Просто от моята ниска камбанарийка виждам сходства - и в логиката на разсъждение, и в изказа - и ги отбелязвам. За друго не става дума. Не искам да обиждам или противопоставям никого със сравнения, но мисля, че именно сходствата в положителното могат да бъдат комплимент за всяка една от вас двете.

Коментирай

Мина

преди 3 седмици

До И.К. Благодаря и аз за отговора. Не се подценявайте- не Ви е ниска камбанарийката. Що се отнася до изказа- просто на някои от нас им ври и кипи. Не случайно съм Ви запомнила- не се подценявайте. Помня някои неща. Дотук. Че агент смит гледа и следи:)

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 3 седмици

:)

Коментирай

До Мина и ИвайлоК . . .

преди 3 седмици

Може ли да се натискате на някой друг сайт . . . Например, в Карлуково . . . :)

Коментирай

Гунчева . . .

преди 3 седмици

Рови, рови . . . Не успя да използваш Изкуствен Интелект за статиите си . . . Така ли стана . . . Какво ви попречи . . . Липсата на езикови познания . . . ? ? ?

Коментирай

Гунчева . . .

преди 3 седмици

Винаги съм си знаел, че сте ТЪПА като ГАЛОШ . . . Но исках да го подчертая и пред Вашите съмишленици . . . Хора, които разчитат на адвокатката Гунчева . . . Бягайте оттам, че тая е ТЪПА ЗА ТРИ ХИЛЯДИ . . . :)

Коментирай

Млечин

преди 3 седмици

Преписвачи!Както казвал Умберто Еко:Почваш да мислиш нещо,накрая сеоказва ,че Аристотел вече го е измислил.За интелегентнте-Даран Аджемоглу-Власт и прогрес и Тесният коридор.И си запазете домошарските разсъждения за вас.

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

До Ивайло Кирков ---- МИлена - марка руски хеликоптери, МИЛЕна - марка перални, МИлеНА - Св. Мина, миЛЕНА - река в Сибир, Милена - Върбанова и т.н. Иванка Ша-Лапа-Това

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.