US фирма взима БГ снаряди за $402 милиона, които отиват в Украйна (СНИМКИ)

Българския военен комплекс ще произведе 155-милимитрови снаряди за сериозната поръчка

https://svobodnoslovo.eu/komentar/us-firma-vzima-bg-snaryadi-za-402-miliona-koito-otivat-v-ukrayna-snimki/113800 SvobodnoSlovo.eu
US фирма взима БГ снаряди за $402 милиона, които отиват в Украйна (СНИМКИ)

Българския военен комплекс ще произведе 155-милимитрови снаряди за сериозната поръчка

Много близо до международното летище на Тампа, щата Флорида, се намира бизнес паркът "Айлънд сентър" с офиси на компании като "Куайът профешънълс" (известни като лидери в областта на договорите за американската отбрана, специализирани в анализа на големи масиви данни и изкуствен интелект) и "АРМА глоубъл корпорейшън" (част от структурата на гиганта "Дженеръл дайнамикс" и специализирана в "подкрепа на най-сложните програми на частите за специални операции"), споделя българско издание.

Тук също се намира офисът на малко позната компания, която на 30-ти януари 2023 г. спечели поръчка от Пентагона за закупуване на хиляди снаряди за гаубици по натовски стандарт от България. Тази компания се нарича "Глоубъл милитъри продъктс" (Global Military Products) и е дъщерна фирма на "Глоубъл Орднънс" (Global Ordnance) – "малък бизнес, притежаван от ветерани, специализиран в снабдяването с тактическо оборудване и муниции".

Този "малък бизнес" получи поръчка за муниции за не малката стойност от почти 402 милиона долара, която е разделена с гиганта "Нортроп Груман" (Northrop Grumman), който получава 120 милиона долара от сделката. Изданието Defense One заявява, че тези муниции са предназначени за подпомагане на украинската армия. Преди седмица имаше телевизионен репортаж относно сделката, но не беше споменато, че мунициите ще бъдат предоставени на украинската армия.

В сделката с Global Military Products мунициите от България не са най-типичният продукт на българските оръжейни заводи. Това са 155-милиметрови снаряди за гаубици, които българската армия не използва. Производството им в страната е представено като експериментално от служебното правителство. Въпреки това, местни фирми като ВМЗ и "Трансмобил" рекламират тези снаряди като част от своето портфолио с продукти.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.