В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЧАСОВЕ ПО ПОЛИТИКА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/v-balgarskoto-uchilishte-tryabva-da-ima-chasove-po-politika/115671 SvobodnoSlovo.eu
В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЧАСОВЕ ПО ПОЛИТИКА

 

Докато се занимаваме с глупавите всекидневни скандали в политическия живот, пропускаме да видим общата картина на обществото ни, а тя е отчайваща. 

На всички нива има тотално неразбиране за това какво всъщност представлява една държава и как трябва да работи.

Не го разбират политиците, не го разбират журналистите, които ги интервюират, но най-лошото е, че не го разбира мнозинството от гражданите. И затова очакванията им са наивни и нереалистични – „вдигнете пенсиите“, „увеличете доходите“, „платете ни сметките за тока и парното“. Това е поданическо мислене. Мислене на роби, които чакат подаяния от господаря си.

Единственият изход от тази абсурдна ситуация е хората да бъдат образовани политически.

В средното училище трябва да се въведат часове, в които бъдещите гласоподаватели да се научат как функционира демократичната държава. 

Да научат гражданските си права и как да ги защитават.

Да научат как трябва да работи съдебната система и да осигурява върховенство на закона и справедливост за всички. 

Да разберат какво означава разделението на властите. 

Да научат каква е работата на парламента, на правителството, на президента. И защо е важно решенията да се вземат публично и прозрачно от тези органи, а не от сараите в Росенец или зайчарника в Банкя.

Да осъзнаят, че властта не са някакви случайни хора, които държат една торбичка с пари и хвърлят от нея каквото и колкото им скимне.

И че тези пари всъщност не са на властта, а са взети от всички нас. А хаотичното им раздаване не води до забогатяване, а до общото ни обедняване.

Да научат за какво служат данъците и как да контролират разпределянето им. 

Да разберат, че демокрация означава активно участие от всички граждани, а не „абе ще сложим там един пич и той ще оправи всичко“

И най-вече да осъзнаят, че хората, избрани на държавни постове, са изпратени там не за да управляват, а да служат.

Защото при демокрацията политиците са точно толкова качествени, колкото качествени са избирателите им.

Докато не си научим тези уроци, нищо добро не ни чака.

Иво Сиромахов

8 Коментара

Червената шапчица

преди 8 месеца

Когато не плагиатсва, а се опита сам да напише нещо смешно и интересно - резултатът е плачевен. Некадърник. Пълно бездарие. - Описание на автора - Къси крака, къси ръчички, голяма глава, несъразмерно, уродливо тяло. Поради физическия си недъг е комплексиран. Плагиат и нагаждач, винаги успяваш тарикат. Лизач и ибрикчия. Укро-нацист, атлантик…

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 8 месеца

Нереалистично е. Именно управляващите - каквито ги знаем от 90-те години насам, няма да допуснат такива теми в учебните програми, защото те самите, т.н. "политици", са жив пример за това, какви не трябва да са политиците в демократично общество. А дори и да допуснат подобни теми, съдържанието им ще бъде силно лумпенизирано и опростачено - т.е. по-добре да ги няма изобщо. Лично аз не съм голям радетел на просвещението, защото "Свободата не ще екзарх, иска Караджата." В тази връзка ето линк: https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=179&WorkID=14559&Level=1

Коментирай

Светлин Каменов

преди 8 месеца

Съгласен съм, че е нереалистично. Не става дума за образование за политика, а за образование въобще! Неслучайно т.нар. политици толкова усърдно работеха за унищожение на образователната система. Сега берем плодовете от това - вижда се от резултатите от изборите. Една от най-големите грешки на управляващите по времето на социализма беше, че влагаха огромни усилия и средства за добро образование на хората. Ние пък четяхме и мислехме твърде много. Появи се недоволство от системата и тя падна. Сега това не бива да се допуска.

Коментирай

А.ДИМИТРОВА

преди 8 месеца

Преди 09.09.1944г има предмет гражданско образование в прогимназията.Потърсете този учебник, интересен е.

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 8 месеца

Реплика до Свтлин К: Горният коментатор съобщава: "Една от най-големите грешки на управляващите по времето на социализма беше, че влагаха огромни усилия и средства за добро образование на хората.". Край на цитата. Просто нямам думи!!! Хей коментаторе, къде е грешката в доброто образование на хората!? В какво? Трябваше да ги оставят безпросветни и тъпи - като в момента? Да стават само за келнери и чистачи? Та аз, и такива като мен, с две инженерни специалности + докторат, успях да се преборя с конкуренцията на американски колеги и да се наложа като инженер в САЩ. И сега съм тук - отново в България. А ти пледираш да оставим българите тъпи, за да няма недоволство от системата и тя да не падне!? И некадърните марионетки да продължават да властват!? Не те съдя, апологете на опростачването, но такива като теб няма да пребъдат. ВСЕКИМУ - СВОЕТО.

Коментирай

Ежо

преди 8 месеца

Сиромахов, учен политически не може да бъде невеж граматически. Знаеш,че най-простите най-много държат на правата си. Сега как ще бъдеш хем политически гладък, хем да се опитваш да си коректор или ПоПравяч .

Коментирай

Иван Пеев

преди 8 месеца

Основният предмет в училище трябва да бъде РОДОЛЮБИЕ! НАТО - мато, ЕС - гъза, остават на заден план. България над всичко!

Коментирай

Червената шапчица

преди 8 месеца

Иван Гешев от Рилския манастир: Време е вероучението да стане част от задължителната програма в училищата. ---- Иво Сиромахов иска- В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЧАСОВЕ ПО ПОЛИТИКА ---- Аз и Муцинка искаме - в училище да се изучава сексология като част от задължителната програма. Правенето на секс вълнува всички от ранна детска възраст.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.