В калта и натрошените тротоари: ДАЛАВЕРА ЗА 1 МИЛИАРД

https://svobodnoslovo.eu/komentar/v-kalta-i-natroshenite-trotoari-dalavera-za-1-miliard/129435 SvobodnoSlovo.eu
В калта и натрошените тротоари:  ДАЛАВЕРА ЗА 1 МИЛИАРД

В калта и натрошените тротоари:

ДАЛАВЕРА ЗА 1 МИЛИАРД

.

Ремонтът на тротоарите в София започна през 2022 г. с 60 милиона евро (117.349 млн. лева) – 50 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка, 10 млн. евро – собствени средства на общината. 

Трябва да завърши за 4 години ( до 2026) Площ на ремонтираните тротоари – 690 000 кв. м. 

📌Цена на квадратен метър – 86.96 евро или 170.07 лв.!!! 

Очаквах, че на тази далавера на Фандъкова ще бъде сложен край. 

Но не би! 

Програмата беше увеличена на 200 милиона лева. 

.

Площта на останалите за поправяне тротоари е 6 милиона кв. метра. 

Кметът Васил Терзиев заяви, че за тяхното оправяне ще са нужди 1 милиард лева. 

📌Очаквана цена на квадратен метър – 166,66 лв.! Практически същата е с разлика от само 3 лв.! 

Тротоарната плочка на първата снимка (30/30/4,5 см) е с цена 1.69 лв. с ДДС. За квадратен метър с нейните размери са необходими 11.11 плочки. 

Цената на квадрат излиза 18,77 лв. 

Цената на по-луксозни тротоарни цветни плочки с по-големи размери (40/40/5 см) – другите снимки, достига до 3,97 лв с ДДС. 

Квадратът излиза 24,81 лв. 

Трудът на майсторите е между 16 и 20 лева на квадратен метър. 

Общата цена е 38.77 лева на квадратен метър, изчислена при най-високата разценка за труд. Най-високата цена с луксозни цветни тротоарни плочи е под 50 лева. 

________________________________

❗❗❗Т.е. цената при Фандъкова е 4,4 пъти завишена за плочките, върху които ходим и 3.4 пъти, ако те бяха лукс, какъвто не са. 

❗❗❗Цената при новия столичен Общински съвет и новия столичен кмет е завишена със същите стойност – 4.3 пъти. Лукс не ни се обещава, а й да се положи, цената пак ще е 3,3 пъти по-висока.   

_______________________________

При това за големи площи фирмите правят отстъпки.

И още нещо – дори да облекат тротоарите със здрав гранитогрес, пак ще е с пъти по-евтино. Приличен стандартен гранитогрес е около 30-35 лева. С труда на майсторите – между 70 лв. и 80 лв. Не излиза 160-170 лева. 

.

Ясно е колко се е крало. И колко се краде! И колко ще се краде!  

Ясно е, че грижата на политиците за условията, в които живеем, не е грижа за нас, макар и представяна по този начин и дори с техни хвалби. Тя е грижа как да напълнят джобовете на техните обръчи от фирми и респективно и своите собствени. С тези темпове и при сума от милиард ремонтите ще траят десетилетия, а вече ремонтираното още преди завършването на програмата ще се разруши.  

Ще продължим да си ходим по алпийски тротоарен релеф или в калта! 

Защото масово народът у нас счита, че корупцията не е болка за умиране и масово не разбира, че малкият ни дом – апартамента или къщата, в която живеем, колкото и да са луксозни, е част от огромен дом – гетото България.

Григор Лилов

3 Коментара

Финли

преди 1 месец

Хората бягат от страната ни не заради парите, а заради цялата тази свинщина, в която ни заобикаля отвсякъде. Ние сме народ без елементарни съпротивителни сили и самоуважение. Чак пък толкова никога не е било.

Коментирай

Майстор

преди 1 месец

Без да защитавак крадците от общината, но в цената не влизат само плочки и труд. Има отсевка, пясък, трамбоване, механизация, транспорт, евентуално бордюри, печалбата на фирмата, осигуровки, амортизации и пр. Авторът никога не е правил бизнес разчет и затова сметките му са смехотворни. Това да не е бай Асен да дойде с гумения чук, да напляска едни плочки върху калта, да му дадеш 50 кинта и айде готово. 160лв на квадрат е абсолютно нормална цена към днешна дата.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.