Вече намирисва на психопатия

https://svobodnoslovo.eu/komentar/veche-namirisva-na-psihopatiya/22717 SvobodnoSlovo.eu
Вече намирисва на психопатия

Да дадеш специална пресконференция заради първомайския митинг протест на БСП и атаките към управлението, които отправи лидерката на партията Корнелия Нинова, намирисва на диагноза. Не заради някакви свръхособености на днешния политически пейзаж в България, а защото всяка година на този ден, от повече от век насам, има протести и митинги. И не само у нас, а и по цял свят.

Да аргументираш собствената си истерия с призиви от типа "да седнем по-сериозно и да се разберем на по чаша бира" вече говори за тотална неадекватност, граничеща с психопатия. Именно това демонстрира вчера триото Каракачанов - Горанов - Дончев, което ни в клин, ни в ръкав събра медиите, за да критикува опозицията защо се държи... като опозиция. Било "байганьовска традиция", представете си, да се плюе по управляващите! Протестите рушали държавността и институциите. По тая безценна логика на вицето Каракачанов цял свят на 1 май се държи байганьовски, когато надига глас в защита на социални права и против безобразията на собствените си управници. Хеле пък в Чикаго през 1886 г.

Опозицията трябвало да бъде отговорна. Какво точно разбира нашенската власт под отговорност, е трудно да се каже. Но е повече от очевидно, че зад цирка, който вчера ни спретна, прозират и страх, и уязвимост и гузна съвест. Всеки що-годе интелигентен човек, който вярва в собствената си правота, би подминал с мълчание нещо, което намира за несериозно. Но, изглежда, властта у нас наистина се е припознала в паралелната държава, задкулисието, корупцията и нарушаването на човешките права. Затова и призивите за оставка, които звучат все по-често, са най-стряскащият кошмар, който съпътства днешното управление.

Може би затова бе "притоплен и бобът" с кризисния пиар от хвалби и самооценки за това колко прекрасно се развивала страната, как сме се движили в правилна посока и каква невиждана стабилност ни е обзела. Финансовият корифей Горанов пак си изчурулика дежурно: ръст на икономиката, намаление на дълга, доходите растели, хората пътували... Удобно пропусна обаче да каже, че днес в България милион и половина живеят под прага на бедност; работят 2 пъти по-малко хора, отколкото преди десет години; че 3 милиона напуснаха държавата заради погрома, който нанесоха преходът и особено управлението на ГЕРБ. А от тях поне 2/3 го направиха не защото са "икономически активни" и обичат да пътуват, а защото им бяха унищожени поминъкът и перспективата да живеят и да имат дом и семейства у нас.

Връх на наглостта и на глупостта е да изръсиш, че БСП си била "назначила президент", който бил част от "ресурса, с който руши институциите". На Горанов ли трябва да припомняме, че именно държавният глава е единственият избран пряко от народа с над 2 милиона гласа. С подобен посредствен цинизъм наистина няма как да се движим напред като народ и държава. От ГЕРБ, разбира се, може да се очаква всичко. Но безпардонното самообожание вече не върши работа. Усещат го и затова умират от страх.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.