Война срещу фермерите - семената на неоколониализма в Африка

https://svobodnoslovo.eu/komentar/voyna-sreshtu-fermerite-semenata-na-neokolonializma-v-afrika/138082 SvobodnoSlovo.eu
Война срещу фермерите - семената на неоколониализма в Африка

Война срещу фермерите - семената на неоколониализма в Африка

В Кения през 2012 г. беше приет закон, който забранява правото на фермерите да съхраняват, споделят, обменят или продават нерегистрирани семена. Фермерите могат да получат до две години затвор и глоба до 1 милион кенийски шилинга (еквивалентни на близо четиригодишна заплата за фермер).

Въпреки това през 2022 г. кенийските дребни фермери започнаха съдебно дело срещу правителството, призовавайки за реформа на закона за семената от 2012 г., за да спре да ги криминализира за споделяне на семена.

Инициативата Алианс за зелена революция в Африка (AGRA), финансирана от фондациите Гейтс и Рокфелер, се намесва пряко във формулирането на селскостопанските политики на африканските правителства по въпроси като семена и земя, отваряйки африканските пазари за американския агробизнес.

Около 80% от доставките на семена в Африка идват от милиони дребни фермери, които рециклират и обменят семена от година на година. Но AGRA подкрепя въвеждането на комерсиални (зависими от химикали) системи за семена, позволяващи на няколко големи компании да контролират изследванията и развитието, производството и дистрибуцията на семена.

От 90-те години на миналия век се провеждат прегледи на националните закони за семената, спонсорирани от USAID и G8, отваряйки вратата за участието на мултинационалните корпорации в производството на семена.

Приватизацията на семената е глобален проблем, разбира се. В Коста Рика, например, битката за отмяна на ограниченията върху семената беше загубена с подписването на споразумение за свободна търговия със САЩ, въпреки че това нарушаваше законите на страната за биоразнообразието на семената.

Законите за семената в Бразилия създадоха режим на корпоративна собственост за семената, който ефективно маргинализира всички местни семена, които са били местно адаптирани през поколенията. Този режим се опита да попречи на фермерите да използват или размножават собствените си семена.

Това, което виждаме, е стремеж към корпоративна комерсиализация на знания и семена, ерозия на екологичното обучение на фермерите, подкопаване на традиционните системи за знания и увеличаване на зависимостта на фермерите от корпорациите.

Професор Уолдън Бело и Джон Фефер твърдят, че в това отношение Световната банка, Международният валутен фонд и Световната търговска организация (СТО) са ключови за разбирането на процесите, свързани с унищожаването на африканското селско стопанство . Неолибералната шокова терапия остави бедните африкански фермери в по-голяма хранителна несигурност и правителствата разчитаха на непредвидими потоци от помощ.

Бело и Фефер твърдят, че социалните последици от структурната корекция заедно със селскостопанския дъмпинг са предвидими: "…броят на африканците, живеещи с по-малко от един долар на ден, се е удвоил до 313 милиона души между 1981 г. и 2001 г. – или 46% от целия континент. Ролята на структурната корекция в създаването на бедност, както и в сериозното отслабване на селскостопанската база на континента и консолидирането на зависимостта от внос, беше трудно да се отрече".

И сега имаме AGRA, която се намесва, за да спаси положението. Но това, което видяхме досега с тази инициатива, е по-скоро същото: според Института за селско стопанство и търговска политика AGRA проваля африканските фермери.

Гордън отбелязва, че пазарите на семена са силно концентрирани, като Bayer, Corteva, BASF и ChemChina/Syngenta контролират повече от 50 процента от световния търговски пазар на семена. Същите тези четири компании контролират и повече от 60 процента от глобалните продажби на агрохимикали.

Боян Дуранкев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.