За 34 години народът ни не порасна нито с ден

https://svobodnoslovo.eu/komentar/za-34-godini-narodat-ni-ne-porasna-nito-s-den/115552 SvobodnoSlovo.eu
За 34 години народът ни не порасна нито с ден

Не сме ли ние едни предумишлени убийци на свободата, с това поединично живеене, с този делириум на материалното, създал чудовища от силикон и тълпи от амбициозна безталантност, довел до страшна разруха морала, красотата, словото? Алчни за непозволеното, в началото на 90-те не разбрахме, че ни се поднасят лесни концепции за живеене, целящи обезличаване. Простотията ни беше подарена, замаскирана като пряпорец на свободата, и кината се изпълниха с гръмовния трясък на безумни екшъни и стомашни звуци от храносмилане на пуканки. 

За 34 години народът ни не порасна нито с ден. Милостинята, обърната на търговия, ни накара да не протягаме ръка на просяка, защото той е част от схема за забогатяване. Съзнанието ни блокира под ударите на тарикатлъка и започнахме да се чувстваме непълноценни, ако не съумеем да завъртим далавера.

 

Неотвоюваната свобода настани абсурда в стила на чумавото време на Камю, с едно затворено в трагедията си общество, където бакалинът се издигна с парите си над професора, а ние отказахме да признаем този абсурд, стремейки се да бъдем повече бакали, отколкото професори. Така се стигна до упадъка на библиотеките и читалищата, до отказа от духовност, до купените дипломи и тройкаджиите във властта. Вместо книги и знания, постлахме по пътя си халваджийския тефтер на далаверата, престанахме да изискваме от себе си и се застопорихме като просяци пред богата софра, чакайки да ни подхвърлят огризките от пиршеството на главните диригенти.

Неотвоюваната свобода е свобода преоценена. Но ние сме свикнали ниското качество и втората употреба да надничат зад всеки ъгъл. Днес е време разделно, за всички които го пожелаха и допуснаха. Когато с всеки нерв на похабените си тела и умове почувстваме, че повече не желаем така, ще дойде време пределно и ще настъпи началото на неподправения ни преход.

Лидия Делирадева

9 Коментара

Рио

преди 8 месеца

Признавам такива сме!

Коментирай

Иван Пеев

преди 8 месеца

А как иначе? Докато медиити облъчват населението с Игри на глада, Игри на силата, Игри на задника, Оцеляващи и онодени, какво да види стадото? Основен девиз: Бий, мълчи, оцелявай! В школото същото - мълчи, бий по даскалите, чакай тапия. Народ, да го...

Коментирай

алан дълес

преди 8 месеца

Алан Дълес пред сената през 1952г. За да унищожим комунизма трябва да унищожим 4 неща. 1- ОБРАЗОВАНИЕ 2-ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. 3.-СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА. 4-АРМИЯТА. НЯМА ОБРАЗОВАН НАРОД НЯМА ПРОСПЕРИТЕТ. ЗАТОВА САЩ ПЪРВО УНИЩОЖИХА ОБРАЗОВАНИЕТО ВЪВ БЪЛГАРИЯ.

Коментирай

Андрей К

преди 8 месеца

Категорично не съм съгласен. Хората в България много пораснаха за тези три десетилетия. Отворете стари статии и интервюта от онова време и ще разберете.

Коментирай

емигрант

преди 8 месеца

АНДРЕШКО ,ЧЕЛ ЛИ СИ АНДРЕШКО. БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ ---ПРОС НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА. ИДИ СИ ВЗЕМИ 5 ТЕ СЕНТА ЗА ДА НЕ УМРЕШ ОТ ГЛАД.

Коментирай

dimat

преди 8 месеца

Г-жо Делирадева,ние даже не сме разделен народ!Ние вкупом,всички си отиваме като народ от Историята!Това е естествен край на всеки народ и даже на цели империи и цивилизации!Ние просто сме един от най-"узрелите" ,силно казано,народи!Може би щели сме да изчезнем още в пределите на Османската империя,ако не беше това "кощунство" на Русия,да ни освободи,но даже и с известно отместване във времето,нещата стигат до своя естествен край!Защото ние,искаме,или не,сме просто един умрял духовно народ.Зная,че сега ще се нахвърлят върху мен,но това не променя нищо!Умрял е духът на народа,който даже и по време на Турското робство е мъждукал.Сега го няма!Пише ви го човек на 80 години,който всеки момент може да се пресели при Всевишния,но бих се радвал от отвъдното,ако бъда опроверган!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.