ЗА АРЕСТА НА ГЕНЕРАЛИТЕ ДИАЛОГ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/za-aresta-na-generalite-dialog/134251 SvobodnoSlovo.eu
ЗА АРЕСТА НА ГЕНЕРАЛИТЕ ДИАЛОГ

Наистина не бих искал да огорчавам никого, но назначаването, отстраняването, арестуването на министри и генерали изобщо не означава това, което обикновените граждани виждат в тези събития...

- А какво виждат гражданите?

- Надежда за възстановяване на справедливостта. Това е основната движеща сила на руската нация. Ако нещо се случва в богоспасяемото Отечество и сега, и винаги, и во веки веков, то е изключително под този лозунг.

- Какво се случва, когато един чиновник бъде свален или вкаран в затвора и е назначен друг?

- Прехвърляне на контрола върху ресурсите и паричните потоци от една властова група към друга. Преразпределение на административния ресурс. Е, справедливостта в политиката е чисто приложен продукт, защото тези, които ги заместват, по правило не са никак бели и пухкави. Както казва генералисимус Суворов, всеки интендант след петгодишна служба може да бъде обесен без разследване и ще има причина за това. И ние наблюдаваме ротацията на тези интенданти, без да променяме самата система, така че високопоставените оставки и затворите рядко водят до фундаментални промени. Жалко.

- За тях е нужен Сталин!

- Ще те разочаровам втори път. Сталин също не успя да се справи с този проблем и историята на СССР е хроника на интриги, конспирации и дворцови преврати с различна степен на успех, където същата борба за власт, както при царския режим, беше прикрита чрез възстановяване на реда, възстановяване справедливост и изграждане на комунизъм.

- В СССР разстрелваха рушветчиите и измамниците!

- Да, вчерашните революционери решиха проблема с преразпределението на властта по такъв брутален начин. Само ако вземете сухата статистика, се оказва, че броят на екзекуциите въобще не е намалил броя на злоупотребите. Системата се възпроизвежда автоматично. Подкупникът от чуждата група е заменен от своя и всичко продължи да работи както преди.

- Съветските лидери, въпреки всичките си недостатъци, не водеха толкова провокативен, луксозен начин на живот като сегашните слуги на народа.

- Зависи с какво го сравняваш. Леон Троцки, който заемаше царските покои, Фьодор Разколников, който превърна царската яхта „Межен” в лична собственост, съпругата му Ляля Рейснер, прототипът на комисаря в пиесата на Всеволод Вишневски „Оптимистична трагедия”, който имаше цял гараж с коли и организира великолепни приеми в Адмиралтейството - всички те на фона на гладуващата Русия изглеждаха много бляскаво. Самата Лариса Михайловна говори определено и открито за това: „Ние строим нова държава. Нашата дейност е творческа и затова би било лицемерие да си отказваме това, което винаги им отива на хората с власт.” И никой не я изгони от партията, нито я вкара в затвора за това.

Така че точно тези хора, разделени на кланово-олигархични групи, плетещи отчаяни интриги, се гонеха, затвориха и дори се застрелваха. И всичко това в името на тържеството на правдата и под аплодисментите на трудещите се.

Нека обаче обобщим. Дали при царя, при КПСС или сега, властта е комбинация от няколко феодално-олигархични групировки. Постоянно конфликтуват, плетат интриги и постоянно се борят за влияние. Преразпределението на контрола върху финансовите потоци, административните и материалните ресурси тече непрекъснато. Министърът и генералът в тази система са предимно представители на една от тези групи, натоварени да контролират финансовите потоци, захранващи тази група. Преувеличаването на лукса, умишлено бляскавото поведение е сигнал към другите феодално-олигархични групи за статуса им, който позволява подобно поведение, въпреки законите, приличието, морала и етиката. Оставка, арест, затвор са естествения риск да си на върха на хранителната верига, когато кланът ти загуби влияние...

- Е, толкова ли е безнадеждно всичко?

- Ако вземем мечтата за елит, освободен от седемте смъртни гряха, тогава да. Няма такова нещо. Болшевиките вярваха, че щом частната собственост бъде премахната, самата същност на човека ще се промени необратимо. Не бе лоша идея. Жалко, че не се получи. Човек ще бъде погълнат от страстите си, независимо от формата на собственост върху средствата за производство, и ще се държи прилично в резултат само на възпитани,е или под заплаха от наказание.

- За какво да мечтаем тогава?

- Лично аз се надявам, че под натиска на агресивната външна среда, под заплахата от унищожение, която англосаксонците непрекъснато заявяват, в Русия ще възникне и изкристализира елит, вярващ, че ограбването на Запада ше бъде по-лесно, по-безопасно и по-изгодно от ограбването на собственото си население. За мен лично това ще е достатъчно

В Заключение: Както казва Хермес Трисмегист – Каквото горе – такова и долу. Перефрезарийки – Каквото там, такова и у нас...

Светослав Атаджанов

3 Коментара

Посетител

3 weeks before

Бях чел навремето, докладвали на Екатерина Велика молбата на един обеднял помешчик за парична помощ от Двореца, на което тя отвърнала: - Нали пет години командваше полк - да не е дремал! - Нищо ново под слънцето...

Коментирай

Крис

3 weeks before

Къде го видяхте това страшно ограбване на руснаците? Да, има корупция, естествено, в крупни мащаби при това, но виждам, че се вземат мерки, водят се дела, конфискуват имоти и т. н. Докато в подкрепяната от нас "демократична" Украйна тази корупция има невиждани размери, на всякакво ниво. Съпруга на военнослужещ във ВСУ беше публикувала ценоразпис в армията, в който имаше дори цена за пълнител с патрони. Отиваш да воюваш за родината си и трябва да си плащаш за това, получава се. А виждам все повече канали на американци, канадци, англичани, австралийци /има и от други националности, но не им знам езика/, които показват новия си живот в Русия, и всъщност много им харесва. При това са във всякакви региони на Русия, например австралийското семейство е в Алтай, Сибир, където градят собствена ферма. Далеч съм от мисълта, че нещата стоят идеално навсякъде, но интересното за мен беше как всички твърдят, че там се чувстват в много по-голяма безопасност, отколкото в родните си страни.

Коментирай

Ана

3 weeks before

Много повърхностен анализ

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.