ЗА МИТОВЕТЕ, ЧУЖДИТЕ ЛОБИТА И НЕУДОБНАТА ИСТИНА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/za-mitovete-chuzhdite-lobita-i-neudobnata-istina/131451 SvobodnoSlovo.eu
ЗА МИТОВЕТЕ, ЧУЖДИТЕ ЛОБИТА И НЕУДОБНАТА ИСТИНА

ЗА МИТОВЕТЕ, ЧУЖДИТЕ ЛОБИТА И НЕУДОБНАТА ИСТИНА

Преди време един приятел ме попита защо с такъв фанатизъм се отрича, че най-древната писменост е възникнала на Балканите, а и, че ние сме потомци на хората създали първите “букви”? Та нали има доказателства, че траките са най-старото цивилизовано население на Балканите, на което ние сме наследници? Дадох отговор със следното изказване на Ричард Ръгли:

“Идеята за съществуването на стара европейска писменост влиза в конфликт с много от дълбоко вкоренените възгледи на археологията и с традицианите представи за развитието на цивилизацията... Последиците биха огромни, ако съществуването на такава писмена система се възприеме от всички, много основни положения ще бъдат представени под въпрос. Това означава отхвърляне на идеята, че появилите се преди 5000 години “високи” цивилизации на Близкия Изток първи са изобретили писмеността ...Една още по-фундаментална промяна ще бъде изместването на историята далеч по-назад от “примитивния” мрак на каменната епоха...” - P.Ръгли, “Изгубените Цивилизации на Каменната Ера”, Бард, София, 1999, с. 108.

Ричард Ръгли е прав, бъде ли прието, че особените знаци от Караново, Граденица, Винча и много други места по Балканите са писменост, то ще се окаже, че много, от дълбоко вкоренените възгледи на археологията и традиционните представи за развитието на цивилизацията, са неверни и подлежат на преразглеждане, а и дори пълно отхвърляне.

Да обърнем внимание и друг аспект : бъде ли прието, че траките са първия цивилизован народ, а ние българите сме техни законни наследници, то ще се окаже, че много от дълбоко вкоренените възгледи на историографията са неверни. Ще излезе така, че огромен брой учени са поддържали заблуди, заслужили са си титлите с повтаряне и ревностно поддържане на неверни неща. Кой иска за загуби престиж, кой иска да стане ясно, че е просто слуга на нечии политически интереси (съзнателно или несъзнателно)?

Има и още нещо, ние може да не сме си създали лобита, но другите народи са си създали организации за защита на финансови и политически интереси, като тези организации, лобита са с богат опит и огромно влияние, с което бранят престижа и положението си.

Хайде представете си сега, че преди 25 години имахме свое лоби, което да помогне на Европа, а и на останалата част от света да разбере, че историята на континента ни започва с траките, които са наши деди. Представете си, че разграбеното от иманярите бе изложено в музеи, а тези музеи бяха добре рекламирани. Това действие би съдействало за появата на стабилен, постоянен източник на доходи, а за издигането на престижа на страната ни да не говорим.

За смелият бунтар Спартак знае цяла Европа, знаят и американците, които се възхищават искрено на смелия тракиец. За Залмоксис и Орфей е чувал всеки образован западняк. Някои дори знаят за това, че Омир, Тукидид, Езоп, Темистокъл, Питак, Аристотел и др. са с тракийски корени. Има обаче още много други неща, които европейците и американците не знаят, неща, които ще повдигнат много имиджа на народа ни, но нито в миналото, нито понастоящем не се предприемат достатъчно действия да се направи нещо положително.

Дори и днес, разграбената от престъпни организации България е една от най-богатите на археологически находки страна. Дори и днес могат да се обогатят старите музеи, а дори да се направят и нови, като с тях да бъдат привлечени туристи от цял свят и през всеки сезон.

Ако не се лъжа, бюджетът на България е около 38 милиарда лева. По мои сведения, през 2014-та година, Турция е спечелила от културен туризъм около 25 милиарда евро, или обърнато в левове – около 50 милиарда лева. Не е зле, нали?

B случай, че истината за произхода на народа ни се популяризира, а музеите ни бъдат достатъчно добре рекламирани, може да се говори за сериозна стъпка към едно по-добро бъдеще. Не само няма да е нужно да вземаме нови дългове, но можем да изплатим старите, а което е по-важно – могат да бъдат създадени много работни места, а най-важното разбира се е това, че младите ще са горди, че са българи и няма да бягат в чужбина. Ще има достатъчно средства за стари и болни хора, ще има достатъчно средства да се разрешат проблемите с малцинствата и т.н.

Дали обаче учени и политици скоро ще осъзнаят какво може и какво трябва да се направи?

Sparotok

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.