ЗА ОПАШКАТА НА КРУШКАТА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/za-opashkata-na-krushkata/117391 SvobodnoSlovo.eu
ЗА ОПАШКАТА НА КРУШКАТА

 

Защо Председателят на канадския парламент подаде оставка след скандала с дивизията СС "Галичина", а премиерът Джъстин Трюдо се извини официално.

През април 1943 г. се създава СС "Галичина", като тактическо съединение на СС войските на нацистка Германия, признати за престъпна организация с решение на Нюрнбергския трибунал.

През юли 2009 г. в Лвовска област се провеждат тържества по случай 65 години от славните боеве на СС "Галичина" във Втората световна война с реконструкция на боевете и препогребване на героите от "Бродивския котел", където е практически разгромена от Червената армия, преди да бъде възстановена за да подави Словашкото антифашистко въстание и да избива югославските партизани.

През септември 2020 г. Върховният съд на Украйна постанови, че символиката на дивизия СС "Галичина" не е свързана с нацизма и затова не може да бъде забранена.

И така, лека полека – Специална военна операция!

Лъчезар Аврамов

2 Коментара

Красимир

преди 7 месеца

Ужасно точно !

Коментирай

песимист

преди 7 месеца

Истината винаги боли!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.