„За вярата“

https://svobodnoslovo.eu/komentar/za-vyarata/117158 SvobodnoSlovo.eu
„За вярата“

В душата на вярващия религията е нещо съкровено и лично, тихо и вечно. В душата на вярващия религията и политиката са несъвместими. Не случайно всеки тоталитарен режим, градящ култ към себе си, първо ограничава религиозните ритуали и преследва символите на вярата. Те трябва да бъдат заменени от вярата в нещо тленно, материално и бездуховно, каквато е светската власт в тоталитарните общества.

Историята ни дава достатъчно примери в тази посока.

Историята също така ни учи, че религията е най-прекият път на приобщаване към цивилизацията. Затова позволете ми да ви повторя отново приказката за двамата братя, която споделих с вас преди цели седем години отново в това студио

Имало двама братя. По-големият бил християнин, а по-малкият езичник. По-големият пишел на азбука, чиято първа буква била кръст и се произнасяла като "АЗ". Защото вярата се разпространявала чрез словото, а истинското слово остава следи, а не промива мозъци. Молитвата пък била личен акт, а не политически слоган. А азбуката - тя била нещо велико. Наричала се глаголица, след което глаголицата станала кирилица. Големият брат преминал през своя "Златен век".

И дал същата тази вяра, чрез светото писание, написано със същите тези букви на по-малкия. Големият брат в християнското семейство винаги е бил България, а малкият - Русия. колкото и да са се опитвали да изтрият това тоталитарните режими на култове към личности и партии. Колкото и да се е навеждал големият брат през годините, за да изглежда малък, принуждаван от политическата конюнктура.

Дами и господа, вярата в Бог е нещо много по-голямо от политическите страсти. И няма религия, която да оправдава война. В този смисъл думите на руския патриарх Кирил в опит за теологично оправдаване на военната агресия, наричайки я "свещена война", са политическа пропаганда, която няма нищо общо с нашата религия, която проповядва мир, любов, въздържане от агресия. Тя няма общо с тоталитарни разузнавателни служби, пременени в расо. Или слогани от времена, в които вярата е била преследвана.

Българският патриарх Неофит например осъди тази война още в първите месеци на нейното избухване - "Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било оправдание.", каза българският патриарх.

Скандалът около статута на храма "Свети Николай" в София е повод да се замислим над всички тези въпроси. Кой се опитва да използва вярата, за да ни кара да маршируваме духом отново под тоталитарни портрети и колко несъвместимо е това с думите - молитва, милосърдие, мир, любов, търпение...

Светослав Иванов

https://btvnovinite.bg/

14 Коментара

[email protected]

преди 7 месеца

Ти ще се окажеш и расист, освен, че си силно наведен пред "силните" на деня. За Ирак, Либия, Сирия и Афганистан какво казва твоя Бог от "Козяк" или не са достатъчно бели хората там, за да се възмутиш със същия патос?

Коментирай

Иванов

преди 7 месеца

НЕСКОПОСАНО послание свързано с религията и идиотското прогонване на руските духовници . А бе Светославе, не виждаш ли накъде върви света, Не виждаш ли скандалната ни колониална зависимост. Нямаш ли представа от всички кръвопролитни войни, които водят Щатите в света. Както е писал Алгафари, че и Гунчева как пък не хванаха досега поне един английски, или американски шпионин у нас, само и единствено руски, че вкараха и поповете в тази мръсна игра. НИКОГА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА ПО-НИСКА ПОЗИЦИЯ, ПО -ЛАКЕЙСКО ПОВЕДЕНИЕ. ГЛЕДАЙ КАКВО КАЗВАТ ВАЦЕВ, ПРОФ. ИВО ХРИСТОВ, БОЯН ЧУКОВ, ВАСИЛ ВАСИЛЕВ, ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ и други.

Коментирай

Бабит

преди 7 месеца

Индиецът пак се е изсрал, да не го готвят за заместник на Хекимян

Коментирай

Гост

преди 7 месеца

Момчето си е зле, но пък си е надъхано с правилните идеи.

Коментирай

СветлЮ

преди 7 месеца

Този, който използва вярата за пропагандни цели и всяване на патологична фанатична русофобия, е същият, който е обявил война на православието, опитвайки се да ни убеди, че то се използва като инструмент за руско влияние и реализация на руските геополитически интереси.

Коментирай

нЕкой вЕрва ЛИ на

преди 7 месеца

бТВи-ту!!!ВЕЧЕ НЕ!!!хИхИарМЯН НАЛИ ЗАДАВА вАпроси на тикВОЧА от село банкя!!СЕГА СЕ РАЗБИРА ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО "мижЕм да тЕ лажЕм!!!УДОБНИ ВАПРОСИ и НИКАКВИ ОТГОВОРИ!!!ЛЪЖИ!!ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ!!!венЗереМУЗ!!!

Коментирай

нЕкой вЕрва ЛИ на

преди 7 месеца

бТВи-ту!!!ВЕЧЕ НЕ!!!хИхИарМЯН НАЛИ ЗАДАВА вАпроси на тикВОЧА от село банкя!!СЕГА СЕ РАЗБИРА ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО "мижЕм да тЕ лажЕм!!!УДОБНИ ВАПРОСИ и НИКАКВИ ОТГОВОРИ!!!ЛЪЖИ!!ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ!!!венЗереМУЗ!!!

Коментирай

****

преди 7 месеца

Запек на мисълта и диария на думите.

Коментирай

Посетител

преди 7 месеца

А това е другата, отявлена сороспия...

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Светльо Бхаратеца (нали така е правилно)

Коментирай

Аз съм

преди 7 месеца

Блюдолизец!

Коментирай

Васил

преди 7 месеца

Поредният медиен кенефен плазмодий се е изплющял с тая статия като ново доказателство, че всички мисирки и мисиреци в Бг са една и съща воняща сган.

Коментирай

Борис

преди 7 месеца

Не ща да коментирам това рядко ла@но!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.