ЗАБРАВЕНИТЕ И ЗАБРАНЕНИТЕ ИСТИНИ ЗА ВОЙНАТА НА БОГАТИТЕ СРЕЩУ НАРОДИТЕ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/zabravenite-i-zabranenite-istini-za-voynata-na-bogatite-sreshtu-narodite/131075 SvobodnoSlovo.eu
ЗАБРАВЕНИТЕ И ЗАБРАНЕНИТЕ ИСТИНИ ЗА ВОЙНАТА НА БОГАТИТЕ СРЕЩУ НАРОДИТЕ

ЗАБРАВЕНИТЕ И ЗАБРАНЕНИТЕ ИСТИНИ ЗА ВОЙНАТА НА БОГАТИТЕ СРЕЩУ НАРОДИТЕ. 

Съвсем малко хора днес знаят, че властта на богатите не е нещо вечно. Втълпено им е точно обратното. Особено у нас много години се повтаря, че е нормално да има много богати и много бедни и е изконно право на богатите да управляват, че е общоприето богатите да печелят колкото могат и че плоския данък е едва ли не библейска неизбежност. Втълпено е, че можеш да успееш в живота единствено ако влезеш в кастата на богатите. 

Всъщност, всичко това е резултат от дългогодишната война на богатите срещу народите. Но тя не е започнала в библейски времена, а само преди 77 години. Тогава се създава първият неолиберален тинк танк "Мон Пелерин", в който влизат Фридрих Хайек, Милтън Фридман, Людвик фон Мизес, Карл Попър и много други. Това е началото на войната на богатите срещу народите, която продължава и днес. Мон Пелерин, обявява, че ще се бори за унищожаване на държавата субект, за тотална частна собственост, неограничване на забогатяването, орязване на социалните програми и т.н. всичко, което днес е реалност и у нас, и в повечето западни страни. Хайек, Фридман и сие, обаче са били тогава нещо като полулегални конспиратори. 

Причината е, че по това време над целия запад властва т.нар. кейнсианска система, наложена с легендарната програма на президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт "the new deal". Тя е базирана на идеите на британския икономист Джон Мейнард Кейнс и благодарение на на нея САЩ излезе от голямата депресия (1929-1932).После, особено след втората световна война, същата система беше наложена повсеместно в западните държави.

“Трябваше да се борим със старите врагове - казва Рузвелт в предизборна реч в 1936 г. - търговските и финансови монополи, спекулантите, безразсъдните банкери. Властта на организираните пари е опасна досущ като властта на организираната престъпност. Никога досега тези сили не са били единни като сега в омразата си към мене - и аз приветствам омразата им” (Рузвелт е от богато семейство и бил третиран като предател от своята класа).

Президентът вижда единственото решение в намаляването на неравенството и от двете страни, в това число и високото данъчно облагане на богатите, не само като икономически, но и като морален императив.

Така данъчната ставка за най-високите доходи (федерален подоходен данък за горната една десета процент от населението) от 23% в 1928 г.стига до 70% в 1934 г. и за кратко - до 93% в края на войната, а републиканският президент Айзенхауер в 1952 г. я заковава на 91%. Корпоративните данъци стигат над 50%, а данъците върху печалбата от капитала - 25%. Чрез данък наследство са конфискувани и разкошните дворци на олигархията в стил “великият Гетсби” край Ню Йорк, които и досега са публични музеи, ботанически градини и социални домове.

От 1920 до 1955 г. в резултат на това доходите на най-богатите американци спадат абсолютно над два пъти, а делът им в общия национален доход намалява с три четвърти. Пределната данъчна ставка остава 70% дори при републиканския президент Никсън. 

Подобна е ситуацията в Европа. Всички западни държави въвеждат кейнсианската система и така се създава прословутия "welfare state" - държавата на всеобщото благоденствие. Този тип държавно устройство създаде легендата за прекрасния запад, трябва да признаем - не не основание. Символът на "Американската мечта" са точно 50-те и 60 - те години, когато и най-нископоставените са живеели много добре. Така беше и в Европа. Ограничаването на богатствата чрез данъци създаде огромна средна класа и де факто обезмисли каквато и да е класова борба. 

Богатите, обаче, не бяха никак радостни от тази ситуация. Не им се даваха пари. Искаха ги само за тях. На базата на Мон Пелерин възникваха все повече и повече тинк танкове, корпорациите отделяха огромни средства за купуване на учени, научни институти, журналисти и цели медии. Те постоянно тръбяха, че системата на социалната държава руши ценностите на обществото, насажда мързел и най-главното - несправедлива е, тъй като взема от едни, за да дава на други. Това беше истинска война, дори и да се водеше, без масата да го осъзнава. Войната на богатите срещу народите засегна всички области, не само икономиката, но също така и правосъдието, образованието, той преобърна представата ни за обществото, за семейството, за самите нас. Богатите се възползваха от всяка криза, цунами, нападение, рецесия. Използваха всичко - от информационната революция до дълговата технология, за да победят в тази война. 

Накрая победиха. В края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век. Маргарет Тачър става британски премиер, а Роналд Рейгън печели президентските избори в САЩ. „Рейгъномиката“ и „Тачъризмът“, които по същност са чисто неолиберални икономически програми, започват да властват над целия западен свят. Богатите ставаха по-богати, а бедните – по-бедни. С оттеглянето на държавата от икономиката големите корпорации бяха оставени „на свобода“ да се съобразяват само и единствено със собствените си интереси, а те са базирани само и единствено на принципа на максималната печалба.

Въпреки многото кризи и скандали, този строй властва и днес на запад, включително и у нас. Богатите победиха народите. Победата им е такава, че днес термини като "капиталисти", "експлоатация", "потисничество" са се превърнали в мръсни думи и "за нас е по-лесно да мислим за края на света, отколкото за края на капитализма". Мултимилиардерът Уорън Бъфет нагло го обявява: „Разбира се, имаше класова война и моята класа я спечели. Богатите спечелихме." 

Изправянето срещу тази доминация сега изглежда като фантазия. Обаче тези неща трябва да се знаят от всички и особено от младите. Тоталната власт на богатите нито е била, нито ще бъде вечна. Само такова знание може да помогне един ден отново да се върне държавата на всеобщото благоденствие! 

Иван Спирдонов

2 Коментара

Млечин

преди 4 седмици

Преписвач!!!Тези неща сме ги чели като студенти....За теб,домашно:Живите идеи на мъртвите икономисти.И една от последните книги на Марио Варгас Льоса,няма да ти пиша заглавието,намери си я сам.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.