Зависимостта от интернет е опасна

https://svobodnoslovo.eu/komentar/zavisimostta-ot-internet-e-opasna/116194 SvobodnoSlovo.eu
Зависимостта от интернет е опасна

Прекаленото пребиваване във „виртуалния свят“ често води до проблеми в реалния живот

Всеки интернет ресурс е уреден по принципа „прочети това и виж какво още има тук“

Интернет стана неделима част от съвременната цивилизация. В наше време наблюдаваме истински социо-културен феномен – „мрежовото поколение“. Вече са две дори и за тях интернет е удобен житейски спътник. За тях той е по-важен, отколкото телевизията беше за предишните. По-функционален е, същевременно е и огромен онлайн магазин.

Срещаме пристрастените на много места в столицата и по-големите градове, стават все повече по улиците и превозните средства. Някои сред по-младите изглеждат като придатъци към телефоните и таблетите си. Вперили очи в тях нерядко градския транспорт са повечето от седящите пътници, а и някои от правостоящите.

Общуват в мрежите интензивно, емоционално ангажирано и информационно наситено с оглед всякакви техни си интереси. Околните не са просто чужди, тях като че ли ги няма.

Ако се обозначат по някакъв повод, другите са досадни, трудно търпими, демонстрира им се активно нежелание за общуване, удостоявани с празни погледи и едносрични отговори. Така сърфиращите протестират срещу всеки опит да бъдат откъснати от телефона дори за секунди.

И по домовете е същото, все повече деца и подрастващи стоят пред екраните по 10 и повече часа. Отстранени от другите в семейството, раздразнителни, конфликтни при опит дори за топъл контакт. Успяват да си осигурят все повече време за пребиваване в интернет, често пренебрегвайки физическата активност, съня, дори храненето и личната хигиена.

Акцентирайки тук върху опасната зависимост от интернет, трябва да отбележи, че са налице и множество полезни негови страни. Особено ако се подхожда с ум и се знае мярката. Както още древните лечители са знаели, разликата между цяра и отровата е в дозата.

Според допитване на американски социолози в САЩ, Бразилия и Русия при подрастващите интернет предизвиква само положителни емоции. Определят го като „помагащ за създаване на връзки“, „забавен“, „нужен“, „удобен“, „безопасен“. А телевизията същите сочат като „скучна“, „неудобна“.

Установено е положително влияние на интернет върху психическото здраве на хората от средното и по-възрастното поколения. От American Journal of Geriatric Psychiatry научаваме, че  се подобрява работата на мозъка чрез положително въздействие върху центровете, отговорни за взимането на решения и осъществяването на сложни разсъждения. Активизират се и зоните, контролиращи паметта, зрението, езика и четенето.

Вредите от висенето в интернет стават все повече и по-сериозни с нарстването на стремежа към все по-дълъг престой в мрежите. Сред тях способността да се лъжат близки и приятели за продължителността и целите на това времепрекарване. Там е и склонността да се изоставят домашни и учебни задължения, лични и делови контакти.

Дотам, че рушат семейства, губят се здрави доскоро приятелства, правят се компромиси със здравето със значими последствия. Често се установяват злоупотреби с кафе и други тонизиращи вещества. И все повече харчове за осигуряване на по-дълъг престой в интернет.

При остър отказ да се приема критика по повод този начин на живот, включително неадекватно болезнени реакции. В хода на сърфирането в мрежите се постига измамно освобождаване от възникващото понякога чувство за вина или безпомощност, от изживяване на тревожност или депресия. Дори и за кратко, но все пак се постига и усещане за емоционална приповдигнатост.

През 1995 г. американският психиатър и психофармаколог Айвън Голдбърг въвежда понятието интернет зависимост. Отбелязва, че използването на интернет може да предизвиква болезнено негативно стресово състояние. Описва го като страдание с характеристиките на разстройствата, свързани със злоупотреба с психоактивни вещества.

Скоро в САЩ са създадени изследователски и консултативно-диагностични центрове във връзка с тази проблематика. През 2009 г. там се появява и първата лечебница за лекуване от „интернет зависимост“.

В Китай от 2008 г. понятието интернет зависимост е вкарано в “Стандарти за диагностика на интернет зависимостта”. В него еднозначно се сочи, че прекаленото пребиваване във „виртуалния свят“ често води до проблеми в реалния живот. По данни от изследване на Управлението за обществена сигурност в Пекин това влечение води до увеличаване на престъпността сред подрастващите, до образователни, професионални и социални разстройства. До 2010 г. е ползван за лечение и електрошок.

Специалистите признават наличието на ненормална привързаност към продължително времепрекарване с компютър, съпроводено с покачване на дозата и достатъчно характерни физически и психически симптоми. Подобно на натрапчивата наркотическа зависимост в тесния смисъл.

Продължителният престой пред компютъра нерядко води до последствия от претоварване на зрението, главоболие, нарушена концентрация на вниманието. До нарушения в храносмилането, имунната и репродуктивната системи, в опорно-двигателния апарат. Неограниченото му ползване е особено опасно за децата.

Известно е, че всеки интернет ресурс е уреден по принципа „прочети това и виж какво още има тук“. Всички се нахвърлят на примамката. Вниманието се разсейва все повече. Друго опасно последствие е ограничаването на емоционалния контакт и общуването с близките, с приятели и колеги, това пък води до психологически проблеми.

В интернет се създава своебразна култура, подпомогната от възможността за свободно и тайно самоизразяване. Появяват се съобщества по интереси, сходни мнения и мироглед. В тях всеки посетител постепенно придобива статус. Тези с висок статус могат успешно да влияят на другите, дори да ги подчиняват на волята си и манипулативно използват. Случва се користно.

При комуникацията в интернет се губи значението на несловесното общуване, участниците са физически непредставени. Анонимното присъствие позволява произволно самопредставяне, създаване на образ силно различен от реалния. За незрялата психика е опасно привикването към свой измислен образ и привързването към нереална среда с чудато украсили се герои.
Илюзията за всепозволеност, формираща се в социалните мрежи, често измъква всичко лошо от влизащите редовно в тях. Нали всичко е възможно! В интернет има клубове на сатанисти, самоубийци, на цялата гама джендъри, терористи, наркомани, всякакви извращенски практики. А децата и подрастващите като сухи гъби попиват всичко и още по-изкривено.

Неограниченият достъп до информация поражда т. нар. информационен вампиризъм. Виртуалният свят буквално засмуква мнозина и така уврежда психиката им. На трайно и до маниакална зависимост потопените в интернет са им нужни социална подкрепа и лечение. Защото имат сериозни трудности в общуването, низка самооценка, изкривена представа за себе си.

Интернет се вгради в живота ни за много кратко време, откроиха се достатъчно ясно придобивките и вредите от него. Как да се справим с опасностите? В Северна Корея опитват с пълна забрана, там има и други абсурди. В Китай ограничиха достъпа до него, засега не обявяват какви са ползите.

Изглежда няма бързи и ефективни мерки. Остават просвещението и методът проба-грешка.

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.