300 лева струва скромна Великденска трапеза

Все повече хора се лишават от агнешкото месо за големия християнски празник

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/300-leva-struva-skromna-velikdenska-trapeza/133056 SvobodnoSlovo.eu
300 лева струва скромна Великденска трапеза

Все повече хора се лишават от агнешкото месо за големия християнски празник

Грижата за трапезата и суетнята по пазари и магазини продължава и в навечерието на големия християнски празник Великден. Потребителите до последно правят тънки сметки какво ще купят и от какво да се откажат в ситуация на постоянно скачащи нагоре цени и лошото качество на стоките. Мнозина са принудени да се лишат от месото, но са категорични, че козунакът и яйцата, трябва задължително да присъстват на Великденската трапеза.

 

В столицата опашките пред добрите месарници се извиха доста преди празника, но цените никак не са щадящи за разлика от Гърция у нас цифрите обичайно скачат преди празник- и тази година не направи изключение – средната цена на агнешкия бут в търговската мрежа в страната е около 28 лв., а плешката излиза с около 20% по-евтина.

На немалко места обаче, агнешкото удари 30 лв./кг.

 

Заради високата цена на агнешкото, мнозина се отказаха от него и бяха принудени да се задоволят с дроб сарма или направо да го заместят със свинска пържола на празничната трапеза. Тези, които все пак са решили да купят агнешко, купуват символични количества, за да уважат традицията.

 

Освен това хипермаркетите пуснаха доста промоции, които донякъде успокояват нещата – агнешки ребра могат да се намерят за 25 лв./кг., макар да се изчерпват много бързо. Семействата на разглезените домакини, разчитащи на поръчка от заведение, за да получат готово изпечено агне, макар и малко, ще трябва да извадят между 150 и 230 лв. В случай, че разчитате на порция агнешко директно от ресторанта, то ще ви излезе 32 лв. чинията, а някои от най-елитните столични ресторанти обявиха порцията и по 49 лева.

 

Колкото и нелепо да звучи, зеленчукът за празника също е разход, макар традиционната зелена салата да оскъпява най-малко празничната трапеза. На пазара зелената салата се търгува за около 1.50, краставиците са двойна цена, че и отгоре, а зеленият лук е около левче. В момента на тържищата хрупкавият зеленчук се продава масово на цена между 4.50 и 6 лв. В случай, че нямате претенции каква ще е краставицата, може да си купите и от хипермаркета за под 3 лв./кг. на промоция, но вие ще си поемете риска за вкуса на салатата.

 

Един от най-важните компоненти на Великденската трапеза, е козунакът. В магазините сладкият хляб се търгува на цена около 5 лв., но пък няма почти никакви добавки. В случай, че искате вкусен пълнеж като повече стафиди и ядки, ще трябва да се бръкнете поне по 15 лева.

Ако пък искате наистина вкусен козунак на конци с мляко, бадеми и много сушени плодове, парченца шоколад и други екстри, то тогава пригответе над 35 лева.

 

В скъпите пекарни се предлагат и всякакви екстра печива, чиято цена започна от 50 лева, но няма гаранция, че ще е по-вкусен от тези по 20-30 лв., така че съветът на специалистите е да не се изхвърляте излишно. Експертите са категорични, че тази година цената на сладкия хляб не се е променила кой знае колко в сравнение с миналата.

 

Както и да смятате обаче, трапезата за Великден няма как да излезе по-малко от 300 лева за 3-4 души, ако към тази сума се добавят мезета и питиета, то сметката ще излезе доста по-солена.

Източник: Уикенд

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.