5 случайни събития, променили хода на историята

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/5-sluchayni-sabitiya-promenili-hoda-na-istoriyata/124350 SvobodnoSlovo.eu
5 случайни събития, променили хода на историята

Ефектът на пеперудата

Една дума или движение могат да бъдат съдбоносни 

Незначителни действия понякога имат разрушителни последици

Понякога малко и на пръв поглед безсмислено решение може да промени всичко. Някои от най-значимите исторически моменти в миналото се случват в резултат на дребни и незначителни действия. Едно движение, една дума или един грешен завой може да постави началото на верига от събития, които да променят хода на историята.

Кръчмарски бой води до Брекзит

Джереми Корбин е главният виновник Англия да напусне ЕС.

Когато Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, светът е ужасен. Всичко обаче започва в малка лондонска кръчма, наречена Stranger's. Именно там през 2012 г. депутатът от Лейбъристката партия Ерик Джойс се напива и използва юмруци. Всичко завършва с ареста на депутата и друг член на Лейбъристката партия заема мястото му в парламента.

Пиянското сбиване на Джойс поставя началото на последвалата верига от събития. Лейбъристката партия е обвинена в продажба на места в парламента. За да възстанови репутацията є, нейният лидер Ед Милибанд позволява на всеки да стане член срещу ?3. Хиляди го правят и след това гласуват за нов лидер: Джереми Корбин. Той не би получил тези гласове без промяна на входната такса, но именно него днес много хора обвиняват за Брекзит. Като ръководител на опозиционната партия в Англия, той пламенно настоява страната му да напусне съюза. Така Обединеното кралство се отдалечава от ЕС, защото пиян мъж започва сбиване в бар.

Убийството на Фердинанд

Това убийство поставя началото на Първата световна война. То не би се случило, ако шофьорът на ерцхерцога не проявява небрежност като не проверява подробно картата. Фердинанд има лош ден и не е посрещнат благосклонно в Сараево. Първо бомбата избухва, но малко по-рано, убивайки антуража на ерцхерцога. Вместо да приеме това като знак, че е време да се върне у дома, Фердинанд все пак решава да посети ранените в болницата. Шофьорът му обаче, незапознат с маршрута, решава и обръща колата на улицата, където близо до кафенето е Гаврило Принцип, който не пропуска момента и стреля по Фердинанд.

Падането на Берлинската стена

Съдбоносното падане на Берлинската стена се случва, защото комунистът Гюнтер Шабовски прави грешка. На 9 ноември 1989 г. му е връчен документ с информация за новата пропускателна система. Като временна мярка е планирано да се даде право на източногерманците да посещават Западен Берлин с разрешителни. Въпреки това, не всичко е ясно изписано в документа, така че Шабовски предава информацията двусмислено. Германците решават, че преминаването на границата е възможно само с паспорти и по всяко време. Когато един репортер пита кога новото правило влиза в сила, Шабовски поглежда документа и, като не открива отговор, казва: “Веднага”. Хората на момента щурмуват стената и я събарят тухла по тухла.

Втората световна война

Хенри Тенди - британецът, който пощади живота на Хитлер.

През 1918 г. по време на Първата световна война Хенри Тенди се бие във Франция. Британецът случайно решава да пощади противников войник - и поради това загиват повече от 60 милиона души. Оказва се, че въпросният войник е не кой да е, а самият Адолф Хитлер.

В битката при Марконинг германците започват да губят позиции. Танди се прицелва в бягащия германец, но тъй като е ранен, няма сили да дръпне спусъка, така че оставя противниковия войник да се отдалечи и той дори кимва в знак на благодарност. По-късно лицето на Хенри Тенди се появява на пропаганден плакат, който след двадесет години виси на стената в селската къща на Адолф Хитлер.

Когато Невил Чембърлейн посещава фюрера и вижда плаката, той пита за причината за появата му. Хитлер отговаря: “Това е човекът, който почти ме застреля.” Историята е толкова невероятна, че може да се усъмним в нейната автентичност, но въпреки това не липсват сериозни доказателства. Има писмо от помощник на Хитлер, написано през 1937 г., в което той благодари за изпращането на плаката за фюрера.

Смъртта на куче ражда Осама Бин Ладен

През 1933 г. градският съветник на Тексас Чарлз Хазард убива съседско куче, което редовно ходи до тоалетната в лехите му. Хазард просто добавя натрошено стъкло към храната на животното. Умрялото четириного е на 13-годишния Чарли Уилсън, а тийнейджърът се заклева да отмъсти. Момчето обикаля квартала и разказва на всички какво е направил градският съветник на кучето му и в резултат Хазард губи следващите избори.

По този начин Чарли Уилсън променя политиката за първи път в живота си. Той израства, за да стане представител на Конгреса и когато войната в Афганистан започва със съветска намеса, Уилсън променя историята. Младият мъж провежда кампания на американска помощ за афганистанците, обръщайки хода на войната, която в крайна сметка е спечелена от афганистанските муджахидини. Така се формират талибаните и Ал-Кайда и се ражда Осама бин Ладен. Модерната ера на тероризма започва. И всичко това, защото общински съветник убива куче.

Автор: Румяна Генадиева

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.