Англия - я камилата, я камиларят...

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/angliya-ya-kamilata-ya-kamilaryat/110252 SvobodnoSlovo.eu
Англия - я камилата, я камиларят...

Според много хора, по-скоро камила щеше да мине през иглени уши, нежели Камила да стане кралица. Но ето, че тази случка стана, макар и да не пожъна толкова големия успех, както се искаше на някои. Описват новата кралица на Англия като несуетна, но аз лично мисля, че е очаквала тази „компенсация“ от много време, вследствие очевидното неодобрение към нея в началото. 

Много от британските медии обаче поставиха на първите си страница само краля, без Камила. Това сигурно идваше да каже нещо за отношението към новата стопанка на Бъкингам. От българска страна не ми хареса изказването на един български журналист, чиито псевдоним се римува с Буковски, че Камила почти не заслужава титлата Кралица на Англия. 

Някъде в далечните векове, някой сам се е провъзгласил за крал или е бил провъзгласен след сеч на много глави, палежи, саморазправи. Първият крал не е имало кой да го провъзгласи, освен може би поставен от самия него църковен водач. Така, че по отношение на аристократизма, нека си запазим мнението дали такъв изобщо има и лъжица за нашите уста ли е да го обсъждаме. Камила е една достойна жена и макар на няма външността на попфолк певица /Слава Богу/, тя носи достойнствата да представлява нацията си на ниво и доблестно. Любовта е причина за всичко и ако Негово Величество обича своята кралица, защо поданиците му да не бъдат съгласни също с това. Даяна е минало и всякакви сравнения с нея са неуместни. 

Красотата във Великобритания е нещо дискусионно и никога нищо там не се е случвало благодарение на нея. Маниерите, умението да се общува, да си възпитан от поколения, да си дискретен и състрадателен, е в основата на британското величие. Съчетано с малко лицемерие и дързост, с търпение и манипулативност, може би нещата стигат до своя триумф.

С тази коронация Великобритания отново напомня за себе си на света, който хем е привлечен от нея, хем й показва мястото, какъвто донякъде е случаят с Брекзит. Негово Величество крал Чарлз Трети демонстрира официално интронизирането си с бляскава церемония, която поставя кралството в обещаната вековна роля на солидно и значимо такова в очите на света. 

Скъпите хотели и бутици с подчертана нескромност възхваляват величието на страната си, която напоследък имаше своите трудни моменти. Според мен Чарлз ще бъде един „лабилен“ крал, поне що се отнася до любовта към него. По-скоро - отсъствието на такава. Законното му наследство над короната го „защитава“ от одумването защо, например, не е предал короната на сина си принц Уилям. Всички казват - шерше ла фам, аз бих казал - търсете Камила. Българите биха казали да не търсим под вола теле, но може много да се търси под една камила. 

Знаменитите тържества, разбира се, лягат на гърба на данъкоплатеца, който веднага след радостта си по новия крал, трябва да слезе в метрото, в кухнята на някой ресторант, да внимава за бюджета и оцеляването си. Животът преди и след Чарлз за обикновения британец ще остане същия, само световната политическа обстановка ще повлиява паунда и цените в неблагоприятна за средната и ниска класа посока. 

Когато карнавалът свърши някой трябва да измете украсата. Англия е достатъчно красива, за да понесе живот без церемониалност, но тази именно приповдигнатост я храни духовно и морално. Имперският парфюм се усеща навсякъде, но той, понеже има своята трайност, трябва да бъде пръскан от време на време. 

Fashion idol

Веско Ешкенази

Много добре се е справил световноизвестният музикант в този свой избор. Разбира се, това е класическо церемониално облекло, познато като white tie, но при този талантлив, млад мъж то изглежда някак по-жизнено и ведро, отколкото би седяло другиму. Тук няма никакви импровизации, освен може би артистично преметната на рамо цигулка. Ешкенази очевидно се чувства комфортно в собствените си дрехи, защото езикът на тялото го издава. На забавен каданс дори може да се различи как господинът се усмихва вътрешно на този свой естетически успех.

Официален прием

Кралска вечеря при милиардер

Във връзка с коронацията на новият крал, световноизвестният издател Отман ал Омейр даде вечеря за приятели в разкошния си пентхаус. Съдомакин на вечерта бе бизнесдамата Ребека Риофрио, която е председател на Британското парламентарно общество за мода, изкуство и спорт. Сред гостите бяха изискани дами и господа от върховете на британската аристокрация и бизнес. След като с наздравица бе почетена новата кралска двойка, гостите бяха настанени за вечеря, избрана от самия домакин. Тя бе вдъхновена от неговата родина Саудитска Арабия. Сред присъстващите бе и Нейно Кралско Височество принцеса Катарина - първа братовчедка на крал Чарлз Трети.

Благотворителен бал

250 души на бал в замъка Горинг

Кралският биограф и телевизионна звезда лейди Колин Кембъл даде благотворителен бал в своя замък. Преди нея в Горинг са живели писателите Пърси и Мари Шели, а днес известната господарка се разпорежда там с двамата си сина.

Аристократката посвети своя бал на ветераните от войната, а сред гостите бяха принцесите Олга Романова и Марина Лобанов-Ростовски. Звездата от Гинес за най-много пластични операции Синди Джаксън също беше там, бе забелязана и световно известната Пи ар, работила за Ивана Тръмп и Шърли Беси - Лиз Бруър. Дамски струнен секстет огласяваше замъка Горинг, където сервираната вечеря бе прекъсвана от интересна томбола. Лейди Колин Кембъл бе представена на известния балетист от Кралската опера Фернандо Монтанио.

Автор: Лорд Евгени Минчев

trud.bg

1 Коментара

@.I.@

преди 11 месеца

Автора да си скрий изкуствените зъби, че доста дразнят.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.