Българинът плаче: Любима риба „върви“ по 120 лв. килото в ресторанта

Вече започна сезонът на есенния риболов, излиза първият сафрид, който е повече от миналата година, разказаха рибари от Созопол

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/balgarinat-plache-lyubima-riba-varvi-po-120-lv-kiloto-v-restoranta/117693 SvobodnoSlovo.eu
Българинът плаче: Любима риба „върви“ по 120 лв. килото в ресторанта

Вече започна сезонът на есенния риболов, излиза първият сафрид, който е повече от миналата година, разказаха рибари от Созопол

Цените на рибата се увеличават значително по пътя от рибната борса до ресторанта. Например, деликатесни риби като калкан, които се продават на цена от 40 лв. за килограм в магазините близо до пристанищата, достигат до 120 лв. за килограм в ресторантите.

Сезонът на есенния риболов вече е стартирал, като се появяват първите сафриди и се очаква по-голям обем от миналата година. Въпреки това, все още е рано да се дадат точни прогнози за  нарастванията. В Бургас също има налични сафриди и малко количество барбун.

На пазара в Бургас се появи дори свеж лефер, който е рядък за този сезон. Леферът се хваща в ограничени количества и рядко достига до крайния клиент, затова се предлага на по-висока цена, около 25-30 лв. на килограм, ако изобщо успеете да го намерите в магазините.

В момента сафридът и барбунът са налични по борсите и се продават на цена около 10 лв. за килограм. Чернокопът липсва в момента и не се предлага свеж такъв. Замразеният паламуд е в наличност и се търгува на цена от около 10 лв. на килограм.

Сравнително, в ресторантите цените на порциите са значително по-високи от тези в магазина, например порция пържен сафрид от 200 грама струва 12 лв., което е повече от цената на килограм в магазина. За 300 грама пържен калкан ще трябва да платите 36 лв.

Източник: blitz.bg

 

1 Коментара

darkaveng

1 year before

Бай-ви Ганю отдавна го е казал - "имал си бол пари, дал си"! И, бацко, някой си, що щеш у ресторанта? Не можеш да си приготвиш рибата у вас, нямаш "шеф"-ски познания! Не е беда - Internet (Google) е насреща - рецепти, дал Бог! Аааа, нема да те видят колко си по-по-най! Тогава???? Плащай и не мрънкай! Анадънму!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.