България е причинила 50% от смущенията в енергийната система на Европа

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/balgariya-e-prichinila-50-ot-smushteniyata-v-energiynata-sistema-na-evropa/132088 SvobodnoSlovo.eu
България е причинила 50% от смущенията в енергийната система на Европа

През 2023 г. 50% от смущенията в енергийната система на Европа са причинени от България, 30% – от Франция, и 20% – от останалите държави. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на изслушване в Комисията по енергетика в парламента.

Причината е липсата на балансиращи мощности. Цачев припомни, че на 9 април миналата година България бе санкционирана поради липса на възможност да балансира причинения излишък на електроенергия от ВЕИ. Излишъкът е достигнал над 1076 мегавата в рамките на 1 час. 900 мегавата са били изнесени непланирано от страната, което впоследствие е довело до проблеми в честотата в Европа и това е наложило да се задейства аварийна процедура, което е коствало 900 000 евро глоба на ЕСО. 1 млн. евро е била глобата на оператора на Франция, защото и оттам непланирано са излезли още 1100 мегавата.

Според ЕСО страната ни не може да разчита на европейските балансиращи платформи, защото всяка държава е отговорна сама за своето балансиране.

Директорът на Централно диспечерско управление на ЕСО Димитър Зарчев подчерта, че през последните две години с по-бързото навлизане на фотоволтаиците операторът изпитва проблеми в моментите, когато има високо производство от тях, но и ниски товари. Това се случва през пролетта и есента. Той посочи, че миналата година количествените параметри, които ЕСО следва да изпълнява, са били превишени с 258%. Това се случва заради излишък на електроенергия.

„Ние нямаме проблеми да регулираме системата, когато тя е в условие на недостиг, а само в условие на излишък“, каза Зарчев. Той посочи, че през предишните дни е имало производство на около 2500 мегавата от фотоволтаични централи през дневните часове при товар на системата от 3200-3300 мегавата. Част от тази енергия е била изнесена, но въпреки това производството на фотоволтаична възобновяема енергия в целия регион по това време е голямо. Това потиска цените, но довежда до някои недобри практики от страна на търговците.

Другият проблем е, че разликата в това производство е от 0 до 2500 мегавата за 4-5 часа, след което то изчезва, докато товарът остава. Затова необходимостта от маневрени мощности става все по-осезаема, подчерта Зарчев.

За първите три месеца на тази година поради топлото време България отново е отговорна заради излишък на електроенергия на ниво континентална Европа. Към настоящия момент все още не са предприети мерки спрямо страната ни като нарушител, но това се очаква да се случи, коментира още Зарчев.

ЕСО ще предложи конкретни законодателни промени, с които да се облекчи работата в системата. Едно от възможните решения е да се използват стари генератори в ТЕЦ-овете, които да станат част от активите на мрежата. Целта е да се гарантира динамична устойчивост на системата.

Другата мярка са инвестициите в маневрени мощности. „На нас ни трябва нещо, което да съхранява енергия. Тези мощности трябва да бъдат на управление на оператора, защото по този начин ще се гарантира тяхната разполагаемост 24 часа в денонощието и 365 дни в годината“, каза Цачев.

https://obektivno.bg/

3 Коментара

Мирмидон

преди 1 седмица

През 2027г. и 2029г. изтича експлоатационния срок на двата ни останали реактора в Козлодуй. Като ги спрат, няма да има смущения.

Коментирай

Папиханус

преди 6 дни

Тез европейци по-смешни и от Ганя.

Коментирай

Папиханус

преди 6 дни

Тез европейци по-смешни и от Ганя.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.