Бай Ставри съди България за излъгани очаквания

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/bay-stavri-sadi-balgariya-za-izlagani-ochakvaniya/4210 SvobodnoSlovo.eu
Бай Ставри съди България за излъгани очаквания

СТО ГОДИНИ САМОТА

Легендата на Централния софийски затвор Бай Ставри е разочарован от България и прави стъпки да съди страната заради излъгани очаквания.

"От години слушам: тоя идва при Бай Ставри, оня идва при Бай Ставри.

И никой от тия големите не идва - огорчен е затворникът. - Продължават да пристигат някакви кокошкари, някакви нещастници, някакви примитивни престъпници, крадци на магарета, похитители на пъдпъдъци. Откога чакам да дойде някой политик от високите етажи!

Тия дни пак се изгавриха с надеждите ми. Бойко Борисов щял да идва при мен, Влади Гораное щял да идва... Нищо подобно. Годините си минават и аз чувствам все по-голяма интелектуална самота. Не искам да обидя кокошкарите около мен, но това не са хора, с които имам какво да си кажа" - изповядва се заключеникът.

В разсъжденията и огорчението си Бай Ставри сига до радикални обобщения:

"Съзнавам, че не може да се хвърля вина върху цял народ, както не можем да осъдим цялото руско общество за войната. Но явно българското общество е незряло и не може да излъчи свестни хора по институциите, които да ми осигурят културна компания.

Нека си дадем сметка. Бомбастиките на Рашков раждат очаквания. Тишината в прокуратурата ражда скъпоструващи призраци. Тишината в моята килия ражда чудовища. Адът, това са отсъстващите съкилийници" - интелектуалничи байчото.

"Последната ми надежда е в Кьовеши, но ако и тя не помогне, ще се обърна към международните институции" - отчаян е Бай Ставри.

"Чух, че Гешев вика на дебат Христо Иванов и правосъдната министърка - осведомен е за хода на реформите той. - Аз ги каня на дебат при мен. Тук дискусиите стават откровени и задълбочени, тук мисълта изкристализира, стига да имаш мозък. А мъдрият и в затвора е свободен. Няма ли един от тези високопоставени престъпници да е преживял катарзис и да се предаде сам на правосъдието, щом като системата е толкова прогнила? Само по книгите ли ги има тези високи помисли и преобръщане на човешката душа?" - удивлява се интелектуалецът от Централния.

Бай Ставри води преговори и с чистачките на затвора, които му изглеждали свестни - поне те да му доведат някой VIP съкилийник, щом на правосъдната система не може да се разчита.

"Да не бъдем максималисти, съгласен и на нещо по-скромно - сваля летвата самотникът. - Хайде да не е Бойко или Пеевски, но поне някой зет от къщите за тъщи!" - докато диша, надява се Бай Ставри.

Фалшимент Петров

segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.