Бетониран извор лекува 80 болести

1/3 от световните запаси на йод лежат на километри от Дунав мост 2

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/betoniran-izvor-lekuva-80-bolesti/119646 SvobodnoSlovo.eu
Бетониран извор лекува 80 болести

1/3 от световните запаси на йод лежат на километри от Дунав мост 2

Колкото и невероятно да ви звучи, минералната вода край с. Сланотрън цери 80 болести. Тя е най-полезна за опорно-двигателни проблеми, кожни заболявания като екземи, обриви, псориазис, както и за гинекологични неразположения, трудности при забременяване и неврологични заболявания. Любопитното е, че тази вода съчетава няколко типа извори – солени, сероводородни и йодобромни, а температурата й е 41 градуса.

 

Някога петричката пророчица Ванга изпращала хора да се лекуват в баните край Сланотрън, но от 1986 г. изворът е затрупан от здрава бетонна плоча. Решението за затваряне на минералната баня идва, след като се приема, че водата разяжда тръбите, по които тече питейната вода за региона. Десетилетия по-късно се установява, че не минералната баня, а фекалиите от ферма за животни са причина за проблема с тръбите. Фермата е затворена, след което се установява, че вече няма корозия по тръбите.

 

Повече от три десетилетия са необходими на хората от селото с кметовете и ръководствата на видинска община, докато през 2019 г. уникалният минерален извор край Сланотрън отново е вписан в списъка на изворите в България и е предоставен за стопанисване от общината във Видин. Работи се по намиране на инвеститори за възстановяване на минералната баня и стартиране на добива на йод. По първоначални прогнози край Сланотрън на 20-ина километра от областния център и на 15-ина км. от Дунав мост 2, могат да се добиват годишно около 20 тона йод, което е една трета от световния добив.

 

 

Уникалната минерална вода е открита случайно през 1959 г. при сондажи за нефт и газ. Тогава от дълбочина 830 метра бликва вода с температура 41 градуса, която е доста по-различна от познатите в страната. Построената минерална баня функционира до 1986 г., когато изворът е бетониран, без да се направят прецизни изследвания дали от нея се получава корозията по тръбите на питейната вода в района.

 

 

Това създава проблеми и за хората в селото, които работят в обслужването на минералната баня, както и за всички, построили нови етажи на къщите си, за да посрещат лекуващи се на извора. А той е много популярен както в България, така и в съседните райони на Сърбия и Румъния.

 

 

Изследванията на водата край Сланотрън показват, че най-много в нея има натриев хлорид и сероводород – повече от кюстендилските минерални води. Високо е съдържанието на йод, бром, магнезий, стронций, флуор и калций. Изворът е толкоз богат на минерали, че водата от него не може да се използва за пиене, а само за водни процедури под лекарски контрол.

Комбинацията от няколко минерални води обяснява и широкия спектър от заболявания, които се повлияват отлично от водата – всякакви упорити кожни заболявания, бронхиална астма, мъжки стерилитет, безплодие. Успешно и бързо се премахват възпалителни процеси, болести на двигателния апарат, на горните дихателни пътища, стомашно-чревни и стоматологични проблеми, следоперативни и слединфарктни състояния.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

2 Коментара

Hristo

8 months before

Подобна вода има до с. Ново Оряхово, Варненско. Дори 1987 г. достaвиха инсталация за добив на йод и бром, но избухна демокрацията и цялото оборудване от хром-никел беше нарязано. сега стоят само бетонните фундаменти и няколко сондажа.

Коментирай

Mahno

8 months before

Подобна вода има до с. Ново Оряхово, Варненско. Дори 1987 г. доставиха оборудване на инсталация за добив на йод и бром, но избухна демокрацията и цялото оборудване от хром-никел беше нарязано. сега стоят само бетонните фундаменти и няколко сондажа.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.