Често възрастните хора с някои заболявания са като малки деца. Наивни и доверчиви и готови да говорят с непознати и да смятат, че им мислят доброто

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/chesto-vazrastnite-hora-s-nyakoi-zabolyavaniya-sa-kato-malki-deca-naivni-i-doverchivi-i-gotovi-da-govoryat-s-nepoznati-i-da-smyatat-che-im-mislyat-dobroto/117007 SvobodnoSlovo.eu
Често възрастните хора с някои заболявания са като малки деца. Наивни и доверчиви и готови да говорят с непознати и да смятат, че им мислят доброто

Една публикация на приятелка тази сутрин ме накара да се замисля за хората с увреждания. За хората с деменция, Алцхаймер и други заболявания, които ги правят частично или напълно неспособни да осъзнават реалността.

Често такива хора стават жертви на измамници. В моята практика съм имала случаи на възрастни хора, особено по селата, които са подведени да подпишат договори за одеала за по няколко хиляди лева, за дюшеци, за разни домакински уреди на космически цени. Или да вземат бързи кредити, а след това да нямат спомен дори да са им дали сумите. Или да подпишат завещания или нотариални актове за прехвърляне на цялото си имущество. Такива хора са беззащитни пред измамите.

А има една прослойка, която се издържа точно с издирване на такива хора с проблеми. Държавата не само не успя да се пребори с имотната мафия, но дори не прави най-бегли опити за това. Нито пък да защити хората от измами. Измамниците са нагли, а често близките дори не знаят какво точно се е случило, докато не стане твърде късно. Много пъти, ако няма близки, хората си прехвърлят имотите и скоро след това умират и ако не е съвсем съмнително и явно, никой не си прави труда да разследва дали е естествена смъртта. 

Често възрастните хора с някои заболявания са като малки деца. Наивни и доверчиви и готови да говорят с непознати и да смятат, че им мислят доброто. Понякога някои изменения от болести, свързани с възрастта, пък ги правят параноични, като започват да подозират близките си и да се доверяват на други. Или напълно забравят какво са подписали примерно преди пет минути. 

Държавата сега иска да отмени запрещението. И да остави тези хора без всякаква защита. Много е възможно точно имотната мафия да лобира за подобно безумие. Правата на хората са много хубаво нещо, но има хора, за които трябва да се погрижим, защото сами не могат да се грижат за делата си. Все едно да разрешат на петгодишното ви дете да си прехвърля имоти, да взема кредити и т.н. Бихте ли го позволили и разумно ли е?

Как държавата ще защити тези, които не осъзнават какво правят? В предложението не виждам да има някаква защита. А това касае хиляди българи. Които заради неглижирането от страна на държавата на проблема, ще останат без защита. И когато утре прочетем за поредният случай на починал възрастен човек, само три дена след като си е прехвърлил имотите, вече дори няма да се учудваме. 

Моето мнение е, че трябва да има някакви правни ограничения, дори без да е налице пълно или частично запрещение за хора с определени заболявания -Алцхаймер, деменция и други, свързани с възрастта. И например над определена възраст да трябва разрешение от дежурен съдия, който лично да говори с човека и тогава да даде разрешение за сделка. Или друг начин на защита. Обричаме много възрастни хора с тази излишна уж защита на правата им. А правото им на живот и защита от държавата никой не го зачита!

Елена Гунчева-Гривова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.