Доклад на RAND прогнозира свързването на хората с машини през 2035-2050 г.

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/doklad-na-rand-prognozira-svarzvaneto-na-horata-s-mashini-prez-2035-2050-g/130685 SvobodnoSlovo.eu
Доклад на RAND прогнозира свързването на хората с машини през 2035-2050 г.

Трансхуманизмът (усъвършенстване на човешките способности чрез нови технологии) може да доведе до свръхчовешки способности за някои и контрол над ума за други. Дълго време заклеймявана като „теория на конспирацията“, тази тема за трансхуманизма е в основата на доклад, поръчан от британските воeнни. Докладът, изготвен от RAND Corporation, прогнозира въвеждането на нови технологии, свързващи човешкия мозък с машини, между 2035-2050 г. Анализаторите ги наричат „интернет на телата“ и „интернет на мозъците“.

„Интернет на телата“ може също така в крайна сметка да доведе до „интернет на мозъците“, т.е. човешки мозъци, свързани с интернет, за да се улесни пряката комуникация между човешките мозъци и да се даде възможност за достъп до онлайн мрежи за данни“, пише в доклада, публикуван на 25 март.

Изследването „Културни и технологични промени в бъдещата информационна среда“ е поръчано от Лабораторията за наука и технологии в отбраната на военното министерство на Великобритания и е проведено от RAND Europe и Frazer Nash Consulting. То разглежда шест технологии и информационни среди и техните последици за британската отбрана.

Те включват:

  • Автоматизирани информационни системи
  • Виртуална метавселена
  • Добавена и смесена реалност
  • Разширено свързване
  • Човешка аугментация
  • Информационна сигурност

Основна тема, преминаваща през тези информационни среди, е трансхуманизмът – сливането на хора и машини.

Източник: RAND Corporation

Според доклада „напредъкът в обектната свързаност може в крайна сметка да се разпростре и върху човешките тела. Изследователите се позовават на потенциалното развитие на свързана с интернет мрежа от свързани с човека устройства, събиращи биометрични данни на крайните потребители, като „интернет на телата“. „Интернет на телата“ може също така в крайна сметка да доведе до „интернет на мозъка“, т.е. човешки мозъци, свързани с интернет, за да се улесни пряката комуникация между мозъците и да се даде възможност за достъп до онлайн мрежи за данни.

„Интернет на телата“ и „Интернет на мозъците“ попадат специално в категорията „технологии за усъвършенстване на човека“, които „се отнасят до технологии, които подобряват човешките способности – физически или когнитивно“.

Според доклада технологичните приложения, които ще доведат до човешкото усъвършенстване, включват:

  • Преносими устройства и импланти за проследяване и анализ на физиологични данни и данни за околната среда (например биочипове и имплантируеми сензори). Тези технологии имат за цел да постигнат непрекъснат мониторинг в реално време на физиологичните данни, за да се анализира човешкото здраве.
  • Сензорни технологии като слухови и ретинални импланти, предназначени да подобрят или увеличат сензорните дейности, особено зрението и слуха. Интелигентните протези са свързана категория, включително екзоскелети, т.е. роботизирани костюми за цялото тяло, които подобряват физическите възможности на крайните потребители и тяхната мобилност, сила, издръжливост и други способности.
  • Мозъчно-компютърни интерфейси, които установяват директна комуникация между човешкия мозък и/или компютърни устройства

Neuralink на Илон Мъск е най-новият пример за мозъчно-компютърен интерфейс, който получи много публичност през последния месец. Компанията имплантира чип в мозъка на парализиран човек, за да може пациентът да работи на компютър само с мисълта си, но какво се случва, ако човешката аугментация се използва с други цели?

Докато някои експерти прогнозират тактическото подобряване на човешките способности, други са проучили потенциалната поява на „трансхуманизъм“ в рамките на 2050 г., се казва в изследването.

„Тази концепция описва „нова форма на човек (транс-човек) […], при която информационните и комуникационните технологии и биомедицината фундаментално ще подобрят състоянието на човека и значително ще увеличат човешките интелектуални, физически и психологически способности, пише в доклада.

Според анализаторите на RAND, като се има предвид директното вграждане на технологиите в човешките когнитивни, физически и психологически функции, значителни нива на човешка аугментация могат да замъглят понятията за идентичност и за това какво означава да бъдеш човек, създавайки нова стигма за онези, които не се разглеждат като постигнали тези норми.

С други думи, на индивидуално ниво, ако искате да останете човек, а не транс-човек,  може да не успеете да се конкурирате на работното място и да бъдете смятан за безполезен.

На международно ниво страните, културите и общностите, които не участват в трансхуманистичния експеримент, могат да се окажат лесно завладени от тези, които го правят.

„Напредъкът в мозъчно-компютърните интерфейси може да се превърне в разработване на комуникационни технологии между мозъците, което води до изцяло нови начини на междуличностна комуникация,“ пише в доклада.

Манипулацията и контролът са други области на загриженост за човешката аугментация чрез „интернет на телата“ и „интернет на мозъка“.

Фалшива информация, изображения, звуци, спомени и мисли един ден могат да бъдат качени чрез тези устройства в човешкия мозък с опустошителен ефект.

Сензорните технологии (напр. слухови импланти), по-специално, носят риск от смущения, при които устройствата могат да бъдат манипулирани, за да предоставят погрешна информация на крайния потребител, според доклада на RAND.

Такава манипулация на сензорните входове значително би увеличила настоящите заплахи от изкуствено създаване или манипулиране на визуална и слухова информация (например изображения и видеоклипове).

„Следователно, човешката аугментация може да подкопае когнитивната безопасност на крайните потребители и да повлияе на способността им да оценяват достоверността на информацията, която получават, докато използват технологиите за усъвършенстване”, предупреждават изследователите на RAND.

Пентагонът също финансира изследвания за създаването на супер хора, които са по-умни, по-бързи и по-силни, чрез подобряване на човешкото представяне.

https://obektivno.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.