€15 000 на ден „бонус” на митницата в Свиленград

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/eur15-000-na-den-bonus-na-mitnicata-v-svilengrad-2/141947 SvobodnoSlovo.eu
€15 000 на ден „бонус” на митницата в Свиленград

Корупционният бонус на митницата в Свиленград е между 10 и 15 000 евро на ден. При по-силен трафик сумата може да скочи още. Новината обяви източник от върховете на Агенция „Митници”.

По думите му не е случайно, че най-силните екипи са командировани именно в Свиленград. По-слабите, разбирай по-малко печелившите, са изпратени по Малко Търново, например, където е командирован и синът на служебния премиер Димитър Главчев – 35-годишният шампион по кикбокс Михаил Главчев.

Скандалът със скубането на евро от преминаващите през държавната граница идва на фона на разкритията от последните месеци за грандиозна корупция в Агенция „Митници” с участието на бившата шефка Петя Банкова и на записите, с участието на продажни гранични ченгета от ГКПП „Кулата”.

На 16 април председателят на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) Пламен Тончев обяснява пред парламентарна комисия как се е стигнало до обвиненията срещу директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

„В ДАНС в средата на 2022 г. е постъпила оперативна информация, че на територията на страната ни функционира организирана престъпна група с ръководители Марин Димитров и неговия син Стефан Димитров“, обяви Тончев.

Данните били за подготовка на нов контрабанден канал. ДАНС започва да следи Димитрови. Използва специални разузнавателни средства и стига до контакт на Димитрови с издирвания Никола Николов-Паскал, който живеел в Гърция, и бил „незаобиколим фактор“ в производството и контрабандата на нелегални цигари. Преди месец ДАНС засича и задържа тир с нелегални цигари от Гърция към Румъния.

Камионът бил свързан със същата престъпна група. Тя опитала да промени маршрута на канала и така от ДАНС изяснили ролята на Димитрови – баща и син, в схемата – създаване на контакти с цел протекция.

„Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова, нейния заместник Людмил Маринов и главния секретар на МВР Живко Христов Коцев.

По отношение на Стефан Димитров е установено, че след залавянето на камиона с контрабандните цигари последният подготвя дарове и облаги, които се очаква да бъдат предадени на горепосочените лица, с цел последните да предприемат действия или бездействия, в резултат на които да бъде осигурено функционирането на действащ нов контрабанден канал на територията на страната ни. Известен е случай на среща за предоставяне на дарове на паркинга на Народното събрание“, обяви още директорът на ДАНС пред депутати.

Източник: narod.bg, crimesbg.com

 

1 Коментара

Бедняк

1 week before

Погниса! Някои са задържани - Е и какво от това?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.