Фундаментално. Живеем ли в "Матрица"?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/fundamentalno-zhiveem-li-v-matrica/140021 SvobodnoSlovo.eu
Фундаментално. Живеем ли в "Матрица"?

Фундаментално. Живеем ли в "Матрица"?

Започват серия от експерименти, които имат за цел да докажат, че Вселената е симулация.

Бившият служител на НАСА физикът Томас Кембъл твърди, че нашият свят е компютърна симулация. В своя статия, публикувана през 2017 г. в списание The International Journal of Quantum Foundations, той описва поредица от експерименти, които могат да докажат тази теория. След 7 години учени от Калифорнийския политехнически държавен университет решават да ги проведат. Изследователите очакват да получат "убедителни научни доказателства, че живеем във виртуална реалност".

Екипът вече е започнал първия от предложените от Кембъл експерименти. Той основава неправителствената организация Център за обединяване на науката и съзнанието (Centre for Uniting Science and Consciousness - CUSAC), която финансира тези изследвания.

Един от ключовите експерименти е модификация на експеримента с двата процепа, който показва, че фотонът се държи като вълна, ако в експеримента няма наблюдател, и като частица, ако има наблюдател. Кембъл смята, че ако наблюдателят бъде напълно изключен от експеримента, няма да се запазят никакви данни за експеримента.

С други думи, ученият смята, че без играч вселената около него не съществува, подобно на видеоигра, в която текстурите се зареждат само когато играчът ги гледа. Той вярва, че вселената е чисто партиципативна - т.е. тя съществува, когато хората участват в нея и когато взаимодействат с нея.

Кембъл не е първият, който разглежда хипотезата за симулацията. През 2003 г. шведският философ Ник Бостром изказва теорията, че технологично напредналите цивилизации могат да правят свои собствени симулации на Вселената. На свой ред симулираните по този начин цивилизации биха достигнали технологично развитие, което би им позволило да създават и виртуални модели на света, и този процес би се повторил безкрайно много пъти. В крайна сметка повечето интелигентни цивилизации ще съществуват в симулации и следователно земляните също могат да живеят в някоя от тях.

Хипотезата на Кембъл се различава от "симулацията на предците" на Бостром. Той твърди, че съзнанието не е продукт на симулацията, а е фундаментално за реалността.

Учените наблюдават с интерес работата на екипа на CUSAC. Ако те успеят да предоставят едно-единствено доказателство, че човечеството живее в симулация, това ще подкопае фундаменталното разбиране за света около нас.

Физикът възнамерява да проведе серия от пет експеримента. Според него "те ще помогнат да се установи връзка между човешкото съзнание и космоса".

Дарина Житова

1 Коментара

ГРАЖДАНКА

1 month before

А, добро утро!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.