Георги Иванов: Пуснах си мустака заради карантина

Все още мечтае да излети в Космоса

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/georgi-ivanov-pusnah-si-mustaka-zaradi-karantina/54980 SvobodnoSlovo.eu
Георги Иванов: Пуснах си мустака заради карантина

Все още мечтае да излети в Космоса

На 10 април 1979 г. от космодрума в Байконур, Казахстан, излита корабът „Съюз-33“ със смесен българо-руски екипаж. На борда му, са ловчанлията Георги Иванов и съветският командир Николай Рукавишников.

 

Мисията е част от амбициозната програма „Интеркосмос“, по която в околоземна орбита излизат представители на страните от соцлагера.

Заради повреда в двигателя, Иванов и Рукавишников не успяват да се скачат с орбиталната станция „Салют-6“. В следващите часове дори има сериозни опасения, че двамата няма да могат да се върнат на Земята.

 

Смята се за чудо това, че пулсът на Иванов се повишава само с два удара в минута при възникването на рисковата ситуация в Космоса и от 72 става на 74.

Екипажът на „Съюз-33“ все пак се приземява успешно и днес, 44 години по-късно първият ни астронавт разказва интересни подробности от случката.

 

Не пропуска да отбелязва именните си дни, както и тези на сина му и на космонавтиката. Подчертава обаче, че за именните дни по традиция се събират в тесен семеен кръг.

След полета си в Космоса пък не пропуска да отбележи и Деня на космонавтиката – 12 април.

 

Това, което малцина знаят е фактът, че покрай програмата „Интеркосмос“, България е заела 18-о място в световната класация на космическите държави. След полета му с Рукавишников на 10.04.1979 г., страната ни се изкачила на 6-о място като държава-участничка в комбинирани космически полети и като третата страна, създала храна за Космоса.

 

Споменът от премеждията с кораба „Съюз-33“ все още не е избледнял, но е категоричен, че нито тогава, нито сега, няма защо да го побиват тръпки.

Храната им в Космоса била близка до земната, но сублимирана, приготвена по строго определен начин.

 

Иска му се отново да облече скафандър и да излети в Космоса и допълва, че не познава негов колега, който да не мечтае да излети отново.

Смята, че България ще има трети космонавт, когато зад това застане страната и създаде нужната научна програма, в която да участва активно БАН – Институтът за космически изследвания и технологии, както и много други. Програмата трябва да бъде приета и одобрена и от големите космически държави – Русия и САЩ.

 

Към днешна дата е крайно огорчен от случващото се в България. Към момента официалната статистика сочи, че страната ни е на последно място в Европа по редица показатели, но вероятно на първо по бедност. Още по-унизителен, стресиращ и натъжаващ е фактът, че сме по-зле от страните около нас.

 

Макар, че пилотите и космонавтите, са тренирани професионално как да приемат напрежението, за да оцелеят както във въздуха, така и в Космоса, все още има моменти, които могат да го ядосат и най-често причина за това е предателството от близки хора.

 

Носи мустак от 1971 г., когато бил пилот и провеждали стрелби. Тогава заради местен вирус се наложило да бъдат поставени под карантина за 15-20 дни. Именно тогава си пуснал брада и мустак. След края на карантината дори и не си е помислял да се раздели с мустака.

Източник: Уикенд   

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.