Грета Ганчева била певица №1 за Тодор Живков

Изпълнителката му е благодарна, защото заради него има дом на морето

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/greta-gancheva-bila-pevica-1-za-todor-zhivkov/112023 SvobodnoSlovo.eu
Грета Ганчева била певица №1 за Тодор Живков

Изпълнителката му е благодарна, защото заради него има дом на морето

На 15 юли Грета Ганчева ще закръгли 80 години и ако все още живеехме по комунизма, Тодор Живков щеше да я награди по повод юбилея с ордени „Георги Димитров“ и „Герой на социалистическия труд“.

 

Бившата съпруга на Емил Димитров бе една от най-любимите певици на диктатора от Правец и докато беше на власт, той правеше страхотни жестове за нея.

 

Родената в Червен бряг звезда имала редовен достъп до вожда и пълен картбланш да го моли за съдействие по лични въпроси. Един ден изпълнителката решила да се възползва от правото си и пожелала да й бъде отпусната гарсониера от Татовия контингент, та да има къде да учи репертоара си.

 

„Поисках и ми дадоха, живеех в апартаментчето, пеех... Лично аз съм с отлично отношение към другаря Живков. Хубав човек беше той, народен. Когато започна дело №1, ми казаха, че съм била луда да искам толкова малко жилище, другите молели за мезонети, вили, коли...

Отвърнах, че това ми е трябвало, това съм получила. Въпросната гарсониера я смених за друго малко апартаментче в Свети Влас И сега всяка година ходя на море благодарение на Тодор Живков. Бай Тошо ми даде слънцето! Той имаше отношение към талантите на България. Дори и да е знаел за дадени хора, че са с обратни нужди, ги уважаваше заради качествата им. Противно на онова, което се говори, бившият ми съпруг Емил Димитров не е попадал в никакви черни списъци по онова време. Била съм свидетелка как се опитваха да го свалят от сцената заради даден костюм, а след това Живков викаше при себе си онези, които си позволяваха да създават проблемите, и им се караше. И самият Емил имаше добро отношение към Първия“, разказва певицата, чийто най-голям кумир днес е руският самодържец Путин.

 

„Балалайка“ била любимата песен на Тато от репертоара на Грета. Държавният глава знаел наизуст текста на „Циганка стара пуши с лула”, тъй като му напомнял за неговия собствен произход. Живков имал ромска жилка, която никога не изтъквал при публичните си изяви, понеже на мъжете и жените от малцинствата се гледало като на по-особена категория хора.

 

Изследвания на учени действително показват, че във вените на генералния секретар на ЦК на БКП и предците му най-вероятно е текла ромска кръв. За Тодор Балкански от Института по български език на БАН например няма съмнение, че в ботевградската околия навремето са живели така наречените кръстеняци. Това са цигани, побългарени насилствено от руски офицер.

 

„Тодор Живков произлиза от такава фамилия, от рода Яшарови. Яшар значи Живко. При побългаряването родът е променил фамилията си на Живкови. Открих и защо много правчани носят имената Тошко и Тодор. Защото при покръстването им е използван свещеник от близкия манастир „Св. Тодор” и попът споменавал името на светеца. Така са се намножили Тошетата в Правешко. Намери се и едно свидетелство, че циганинът, носил отрязаната глава на Бенковски, е бил прадядото на Живков”, разказва професорът.

 

Че бившият комунистически диктатор е бил с джипси потекло, показват и профилните снимки на него и дъщеря му Людмила. На въпросните кадри се вижда добре, че черепите на Бай Тошо и Червената принцеса, са силно издадени назад. Подобна структура на главата обикновено има при ромите. Като бил малък Тодор Живков дружал в Правец предимно с циганета на своята възраст. Най-доброто му приятелче по онова време било ромчето, с което заедно пасели добитъка. Въпросното момченце било от по-богато семейство за разлика от бъдещия държавен глава, който засищал глада си с кукурузник и лук, то се хранело с бял пшеничен хляб, сирене и кашкавал.

Източник: Уикенд

5 Коментара

Иван Пеев

преди 10 месеца

Грета Ганчева е велика! В никакъв случай не е по-лоша от партийното Лиле Такова. А на кого му пока на члена, кому е била любимка?

Коментирай

Мина

преди 10 месеца

Прекрасна певица! И за разлика от някои, които не спираха да се въртят около Тодор Живков, а после забравиха за услугите, които им е правил, тя съвсем искрено е признателна и но го крие. Почтен човек!

Коментирай

Зелена брада

преди 10 месеца

Не знам за бай Тошо, но "учени" от БАНИ са установили, че Буци Банкянски е пряк потомък на Атила, Чингиз хан и Тимур. Чист ариец, закърмен с картофи и мас.

Коментирай

Цецо

преди 10 месеца

Ако Живков беше гей щяхте само да го хвалите,а сега гейовете не спират да го тормозят и в гроба.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.