Хубавият козунак ще струва над 50 лева, гадният – между 5 и 8

През последните години столичани купуват готово „Панетоне“, тъй като е с по-плътна текстура

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/hubaviyat-kozunak-shte-struva-nad-50-leva-gadniyat-mezhdu-5-i-8/131208 SvobodnoSlovo.eu
Хубавият козунак ще струва над 50 лева, гадният – между 5 и 8

През последните години столичани купуват готово „Панетоне“, тъй като е с по-плътна текстура

Всеобщият маратон за покачването на цените не подминава и козунаците, които са един от основните елементи на празничната трапеза за Великден. От бранша предвиждат драстично поскъпване на обредния хляб, с който посрещаме традиционно Възкресението ни Исус Христос. 

 

Бърз преглед показва, че най-луксозните пекарни, разположени в центъра на столицата ще продават козунака на цени, надхвърлящи 50 лв., а ако искате да си купите прословутия безглутенов козунак от съпругата на експремиера Кирил Петков – Линда, то ще трябва да приготвите стотачка.

 

В една от известните гръцки пекарни в столицата пък цената на козунаците варира между 20 и 28 лв., докато някои от бутиковите фурни са го надули отсега на 35 лв. с изричната уговорка, че в него не са вложени никакви набухватели, консерванти и така популярните Е-та, поддържащи изделието свежо за дълго време. Освен това пекарите уточняват, че козунакът им се замесва с истински яйца, а не с прословутия яйчен прах, както и с жив квас, а не с изкуствени добавки.

В „Дар от боговете“ традиционно са шампиони и ще ги продават за около 50 лева.

Иначе хасковският козунак, който масово се продава масово около Великден, тази година ще струва между 5 и 7 лева. Той обаче е далеч от класическия козунак и по-скоро представлява хляб с добавена захар, но така или иначе хората масово го купуват заради по-ниската цена.

 

Забелязва се, че през последните години столичани купуват готово „Панетоне“, тъй като италианският деликатес е с по-плътна текстура, а и в него слагат портокалови корички, шоколад и стафиди. Цената му е доста по-ниска от тази на козунаците, които се поръчват предварително във фурните, макар и той да е поскъпнал, отбелязва Ели Минева, която е собственичка на малко квартално магазинче в столицата.

 

Все още мнозина залагат на домашно правения козунак пред купешкия и така са сигурни в качеството на продуктите, които са вложили. Освен това приготвянето му може да се превърне в забавление за цялото семейство, ако разполага с достатъчно време.

Източник: Уикенд

 

2 Коментара

Неизненадан

преди 3 седмици

Глутенов, безглутенов, все е ментенов...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.