Hяколко правила при използването на климатик в жегите

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/hyakolko-pravila-pri-izpolzvaneto-na-klimatik-v-zhegite/137979 SvobodnoSlovo.eu
Hяколко правила при използването на климатик в жегите

Вероятно повечето от вас знаят, но заради здравето ще напомня няколко правила при използването на климатик в жегите:

1. Климатикът не трябва да духа срещу вас. Правилото е стенният климатик да е инсталиран над главите на седящите или спящи хора в помещението. В хола над дивана, в спалнята над възглавниците. Ако не е така инсталиран, трябва да се направи всичко възможно струята да не е насочена срещу човека. 

2. Температурата на работа на климатика трябва да е не по-ниска от 5 градуса спрямо околната. Примерно, ако външната температура е 30 градуса, климатикът не трябва да е надут по-ниско от 25 градуса. Иначе се рискува твърде много със здравето. 

3. Пускайте вентилатора на възможно най-ниската степен. Възможни автоматични режими са еко режим, режим за сън и дори режим на обезвлажняване. Така въздушната струя е най-слаба. Инверторните климатици имат автоматичен режим на вентилатора, който се засилва, когато е необходимо да охлади бързо и се забавя, когато достигне желаната температура. Това означава, че не трябва да оставяте отворени врати и прозорци за дълго време. 

4. Затъмнете помещението в жегите. По-малкото слънчева светлина допринася за по-ниски температури и по-слаба работа на климатика. Тук въобще не иде реч за спестяване на електроенергия, а за съхраняване на здравето. 

Неправилното боравене с климатик може да докара големи здравословни проблеми от такива с кръста, през пневмонии, сърдечни проблеми и много други - твърде широк спектър от заболявания. Не искате да си причините това.

През лятото човек ходи леко облечен и се поти. При такава ситуация се изстива много лесно и бързо. Особено ако човек е прегрял, запотен, прибере се и надуе климатика в желанието си да се охлади бързо.

Пазете се и бъдете здрави!

Армен Попов

6 Коментара

КОМЕНТИРАЙ

1 month before

" Примерно, ако външната температура е 30 градуса, климатикът не трябва да е надут по-ниско от 25 градуса." Когато навън е 40 градуса, не означава, че в помещението ще нагласим дистанционното на климатика на 35 градуса. Това е абсурдност.

Коментирай

До Коментирай

1 month before

Еми, статията не е абсурд. Ако не си разбрал елементарна статия от няколко реда, то значи си функционално неграмотен. Или ако се нуждаеш от повече литература, може да потърсиш информация в нета. Ако пък си решил да рискуваш със здравето си е твой личен проблем.

Коментирай

Топличко е

1 month before

Всички дебили продаващи климатици твърдят как не трябвало да има голяма разлика между външната темп и тази на климатика. Ще си настройвам климатика според колко ми е комфортно на мен. Аз обичам да ми е студено. Навън в момента е 38 градуса, как ще си настроя климатика на 33 в стаята бе, олигофрени? Приетата нормална температура за живот и работа е 22 градуса. Моят в такива жеги винаги е на възможния минимум на машината докато не докара в стаята 18-20 градуса, което е нормалното за МЕН.

Коментирай

Нежни педалчета

1 month before

Климатика лятото бичи на минимума възможен за да поддържа нормална температура според моята преценка. Не помня да съм бил болен от 25 години от каквото и да е. Що за кекави тротинеткаджии трябва да сте за да се разболеете лятото про 40 градусова жега от настинка? Изнежени педалчета сте, това е.

Коментирай

Студено му е на автора

1 month before

Климатика е да студи лятото, не да поддържа 35 градуса в стаята ми. Авторът е идиот, който най-вероятно зъзне от студ при 40 градуса на сянка лятото и ходи на плаж с кожух и ръкавици.

Коментирай

Маке

1 month before

Автора е пълен идиот.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.