Как да пътуваме с кемпер в Гърция

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kak-da-patuvame-s-kemper-v-garciya/136891 SvobodnoSlovo.eu
Как да пътуваме с кемпер в Гърция

Паркирането е разрешено за максимум два дни

Забранено е дивото къмпингуване, вдигането на шум, паленето на огън

Ресторантите имат право да подслоняват превозни средства за нощувка

Пътешествието с кемпер дава свобода, както никой друг начин на пътуване, но върви и с редица задължения и правила. Гърция е популярна сред почитателите на къмпинга, заради чистото море и дългата брегова ивица - цели 13 700 км.

Това, което трябва да знаем при пътуване в Гърция е, че паркирането е позволено на разрешените от закона места, но за не повече от 48 часа. Този закон важи и за леки автомобили, и за кемпери. Тоест не се застоявайте повече от 2 дни на едно и също място. Ако много ви е харесало, то след втория ден отидете на друго място за една нощувка, а след това може да се върнете на предишната локация. По този начин може да избегнете и някой гастролиращ крадец.

Дивото къмпингуване (или бивакуването) е забранено в Гърция. Разликата между престой и паркиране (къмпингуване/бивакуване) е, че при престоя не разполагате столове, маси, барбекюта, тенти и други удобства около превозното си средство. Ако сте с каравана - не бива да откачате теглича є. Така дори и да дойде полиция, не биха ви глобили, защото основните доказателства около возилото ги няма и органите на реда няма как да докажат, че къмпингувате, а не сте спрели само за престой.

Забранено е да палите огън, да замърсявате и изхвърляте боклуци извън определените места, да вдигате шум, да слушате силно музика, да нарушавате спокойствието наоколо. В случай, че го направите, ще бъдете посетени от полиция.

Заведенията в Гърция имат право да подслонят за нощувка 1-2 превозни средства около обекта си. Най-цивилизованият начин е да консумирате храна (обяд и/или вечеря) при тях и да ги попитате къде може да паркирате. Така, правейки оборот на местните ресторантьори, вие се сприятелявате или по-скоро “сключвате сделка” с тях. Много е важно да не забравяте, че всеки от нас е своеобразен “посланик” на България. Ако ние правим лошо впечатление, други наши сънародници също няма да бъдат приветствани.

Когато сте “диво къмпингуващи”, е добре да направите добро впечатление и да се “отплатите” на местните, например като почистите плажа (ако има боклуци), като нахраните бездомни кучета, или пък си купите някой сувенир. Най-чистият вариант е да използвате кемпера само за нощуване, а да хапвате в местните таверни.

Друг удачен вариант е да нощувате на платен паркинг (без да изваждате маси). Мястото за “престой” (диво къмпингуване) е добре да бъде далеч от плажове, планински курорти и хотели, защото хотелиерите обикновено подават сигнал и полицията незабавно пристига.

Обирджиите вършеят най-често на Халкидики

Зачестяват кражбите на автомобили на туристи

Мошениците блокират дистанционното заключване

Неотдавна бе откраднат автомобилът на румънски гражданин (на снимката), докато плажувал в курорта Пефкохори.

Зачестяват кражбите на автомобили в Гърция, особено в северната част на страната и на Халкидики, алармират от полицията.

Скъп автомобил бе откраднат неотдавна от румънски граждани, докато плажувал в района на курорта Пефкохори.
Във фейсбук групата Forum Grecia съобщават, че туристите в Гърция стават жертви на находчиви крадчи, които обират автомобилите на почиващите с иновативно устройство, което се продава свободно в интернет.

На Ситония румънски туристи заснеха как мъж отваря автомобил на плажа и краде вещи и пари от багажниците им. В групата предупреждават, че обирджиите обикновено работят в екипи от двама души.

Крадците действат със специални малки устройства, които от разстояние 300 и по-малко метра блокират дистанционното заключване на автомобилните ключалки. Затова специалисти препоръчват, когато излизате от возилото, да затворите вратата и да натиснете бутона за заключване, а след това да опитате да отворите вратата с дръжката, за да се уверите, че автомобилът е заключен, и едва тогава тръгнете.

Мошениците следят предимно туристи, защото превозват в автомобилите си най-различни вещи.

За неработещи стопове взимат книжката

150 евро глоба за развален мигач

Ограничението на скоростта на магистрала е 130 км/ч

В Гърция неизползването на мигач за подаване на сигнал при маневра се наказва с 80 евро глоба.

Глобата за неизползването на мигач на моторно превозно средство в Гърция е 80 евро, а в случай, че мигачът не работи или липсва, водачът се наказва с глоба от 150 евро.

За неработещи стопове или светлини за заден ход на превозното средство в допълнение към административната наказание от 150 евро се предвижда и санкция отнемане на книжка за 10 дни. Освен това за неизрядни стоповете е предвидено и налагането на 3 наказателни точки.

Повечето междуградски пътища в Гърция са широки, с едно платно и аварийна лента във всяка от посоките, а автомагистралите са с две платна и една аварийна лента във всяка от двете посоки на движение. Ако зад вас подадат мигач и искат да ви изпреварят, неписано правило е да отбиете леко вдясно, навлизайки частично в аварийната лента.

Друго важно нещо, което трябва да знаем - в Гърция позволените скорости в населените места са до 30 км/ч, извън населените места може да се движите с 90 км/ч, а по скоростните пътища - със 110 километра в час.

Ограничението на скоростта за движение по магистралите е 130 километра в час.

trud.bg

2 Коментара

Diana

2 days before

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.