Как мислите - дали НС, по предложение на МС, трябва да гласува цена за самолетния билет от София до Скопие?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kak-mislite-dali-ns-po-predlozhenie-na-ms-tryabva-da-glasuva-cena-za-samoletniya-bilet-ot-sofiya-do-skopie/5195 SvobodnoSlovo.eu
Как мислите - дали НС, по предложение на МС, трябва да гласува цена за самолетния билет от София до Скопие?

Как мислите - дали НС, по предложение на МС, трябва да гласува цена за самолетния билет от София до Скопие? Може да бъде включена в предложенията ни за развитие на Коридор №8 по Плана за възстановяване и устойчивост - и без това ни го връщат с безброй забележки. Може и да се промъкне този харч, а?

Вчера, след тържествения първи полет до Скопие, пълен с хора, които не са платили и една стотинка за него (все още не знаем колко и кой накрая ще плати за 30-минутното возене), собственикът на самолета заяви, че чака да види каква е била себестойността, за да направи цена на билета.

Начинанието може да влезе в списъка на родните бизнес чудеса (и да се преподава в Харвард): някой се хвърля в инвестиция, която зависи само от променливи, без да е наясно първо колко струва и второ: дали някога изобщо ще може да излезе на нула.

А променливите са: наземни такси, горивни такси, цена на горивото (постоянно растяща), атмосферни условия, трендове на пътуване, брой пътници.

Кога нискотарифен превозвач открива редовна линия? Когато е гарантирал затоварване от 80% и цените варират от 5 евро за две седалки в самолета, до цена, която надхвърля тази на редовните линии по същата дестинация. Дали в света съществува друг превозвач, който обявява линия, без да е наясно със своя бизнес план?

Колко са туристите, които очакваме, че ще започнат да пътуват със самолет за общо три часа и половина до Скопие (два часа преди полета да е на летището, полет, кацане, рулиране, взимане на багажа, освен ако не пътува само по четка за зъби), след като с кола дотам се стига за три часа и 40 минути?

И така: разходът с кола за един човек в една посока е 32 евро. Ако в колата седне втори човек - 18 евро. Ако в колата са четирима - по осем евро. Така няма ограничения в теглото на багажа, нито за течностите (а това може да е от ключова важност 😉 ) Да не говорим, че може да се спира на много места и след пристигане няма да се търси транспорт, за да се разнообрази посещението на Скопие, което ша прощавате, ама приключва по-бързо, отколкото самия полет.

Еднопосочната цена на автобусния билет е 32 лева, двупосочно - 60 лева.

Уикенд с туристическа агенция с автобус, с настаняване на хотел - 105 лева.

Та ако НС не гласува цена на билета с включен багаж от 25 лева на посока и тези пари не бъдат взети от Плана за възстановяване, щото иначе целият български народ ще трябва да ги плаща, предположете колко човека на месец ще летят по тази...редовна линия?

Предположение от страна на правителствен фактор бе, че на първо време ще летят делегации. Тоест се очаква, че с държавни пари ще се поддържа куха авиолиния. А на второ време кой ще лети?

Между другото, до Истанбул турските авиолинии са единствен превозвач, просто защото те стигат дотам и излитат по целия останал свят. Затова самолетите летят винаги пълни, включително и бизнес класа. И цената до мегаполиса, три месеца по-рано е около 420-450 лева (отиване и връщане) за полет от час и половина. Ако механично разделим на три, за половин час, цената става 150 лева, но при два пъти повече пътници. Та както и да го въртим, цената на седалка по себестойност трудно може да е под 130 лева - по груби сметки.

Ако уикенд в Македония с автобусен транспорт и с хотел струва 105 лева, кой ще избере самолета, само за удоволствието да лети половин час и да прекара още три часа на летища и накрая да ползва обществен транспорт и на място да доплаща за екскурзии?

Чудя се само. Нищо повече.

Лияна Панделиева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.