Как вдовицата на краля на шевните машини Сингер даде лицето си на статуята на Свободата

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kak-vdovicata-na-kralya-na-shevnite-mashini-singer-dade-liceto-si-na-statuyata-na-svobodata/5077 SvobodnoSlovo.eu
Как вдовицата на краля на шевните машини Сингер даде лицето си на статуята на Свободата

След дълго пътуване през океана, Америка среща пристигащата гигантска Статуя на свободата. Тази величествена жена, издигаща се над остров Бедлоу, отдавна се е превърнала в символ на Новия свят. Съединените щати го получиха като подарък от Франция в чест на отбелязването на 100-годишнината от независимостта. Нека ви разкажем как една от най-богатите и привлекателни жени в Америка "дари" лицето си на тази статуя.

Животът на Изабела Бойер прилича на вълнуващ роман. На 20 години се омъжва за 50-годишния изобретател на шевната машина Исак Зингер, а след смъртта му става най-богатата жена в страната. Красива,

Една обезопасена, интересна дама никога не остана без внимание.

Не е изненадващо, че е избрана за модел на Статуята на свободата: все пак тя въплъти американската сбъдната мечта.

Жена, станала някога модел за символа на Свободата, е родена в Париж, в семейството на баща сладкар, който е родом от Африка и майка, която е англичанка. Новороденото момиче се казвало Изабела: красивото име трябвало да бъде пешката на красива съдба. Скоро стана ясно, че природата е дала на Изабела рядка атракция. Трябва ли да се учудва, че от малка започва да работи на непълно работно време като модел? За да успееш, имаше малко красота: нужни бяха връзки, полезни познанства. Изабела смело тръгна на пътешествие: тя разбра, че само в столиците на влиятелни страни може да получи всичко това.

Вдовицата все още била твърде млада, за да се погребе жива под траурни одеяла. Минаха няколко години и Изабела се омъжи отново за холандския цигулар Виктор Ройбщет. Той беше световна знаменитост, а също и граф, затова Изабела стана графиня. Тя беше едва на четиридесет, графинята изглеждаше страхотно, можеше да си позволи най-модните и скъпи тоалети. Изабела скоро стана звездата на светските салони - с готовност беше поканена на партита с участието на представители на бохеми. На едно от тези събития тя се запознава с Август Бартолди, известен скулптор. Според някои сведения той видял изображение на свободата в Изабела, което по-късно трансформирал в известна статуя. Всъщност той беше изумен от САЩ- пътуване до тази страна, мащабите ѝ, различните чудеса на природата му направиха голямо впечатление.

Бартолди предприел създаването на 11-метрова гипсова скулптура на жена, държаща факла в едната си ръка и кръстосана лента в другата, датираща датата, на която е приета Декларацията за независимост. По-късно, с помощта на десетки белезници, той изгражда статуя с височина 50 метра върху този модел. Трябваха 31 тона медни чаршафи. Други известни личности също се включиха в създаването на гиганта Свобода. Инженер Густав Айфел например е участвал в разработването на метални принадлежности. Героят от войната генерал Шърман помогна да се избере място за поставяне на статуята. Джоузеф Пулицър-основател на "жълтата преса" публикува апели към американските граждани да наберат средства за огромен проект.. .

В резултат на това на остров Бедлоу е издигната Статуята на свободата с лика на древна богиня, но същевременно е създадена по образ и подобие на Изабела Бойер-Зингер, жена, въплътила "американската мечта". Между другото Изабела оцеля втория си съпруг. А на 50-годишна възраст се омъжва за трети път за Поли Сохеж, известен колекционер на скъпи произведения на изкуството.

Живяла 62 години и умира през 1904 г., в Париж. А статуята с лицето ѝ все още се издига над остров Бедлоу, символизираща главната гордост на американците - Свободата.

Alexander Mao Zvyagin

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.