Като физическо лице, българин е платил 7 милиона лева данъци

Информацията е по официалните данни на НАП

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kato-fizichesko-lice-balgarin-e-platil-7-miliona-leva-danaci/110710 SvobodnoSlovo.eu
Като физическо лице, българин е платил 7 милиона лева данъци

Информацията е по официалните данни на НАП

В топ 10 най-големите данъкоплатци на България попадат 5 енергийни компании през изминалата година. Най-големият внесен ДДС и корпоративен данък са внесени от АЕЦ Козлодуй. Официалните данните са от НАП.

Най-големите данъкоплатци като физически лица са внесли общо 21.283 млн лева, като едно от тях има принос за държавната хазна от повече от 7 милиона лева данък.

Вероятно доходът на физическите лица е около 10 пъти повече, тъй като данъкът е фиксиран на 10%. Все пак законът дава право на физическите лица на свободна професия да приспадат 25% разходи преди формирането на плоския данък. Разбира се финансови експерти споделят, че има различни вариации, като един от тях е в случай с авторски права – тогава признатите разходи са в размер на 40% от приходите.

Информацията за платените налози е получена от НАП по ЗДОИ, като не се предоставя повече информация за самоличността или отрасъла, от който са придобити сериозните доходи. Единствено се знае, че и 10-те физически лица на отчет към ТД на НАП-София.

Сложната ситуация пък в Украйна и кризата с торовете пък доведе до влизане на производителя и търговец на торове Агрополихим АД в топ 10 на най-големи вносители на корпоративен данък.

Източник: lupa.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.