КАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА "ЗЕЛЕНА" ЕНЕРГИЯ

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kato-stava-vapros-za-zelena-energiya/117876 SvobodnoSlovo.eu
КАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА "ЗЕЛЕНА" ЕНЕРГИЯ

 

Извадил съм три важни факта от една доста информативна статия, която преведох преди повече от година и половина. Връзка към цялата преведена статия ("Проектите на Евросъюза - 'Готови за 55', 'От фермата до вилицата' и замразяването на 'Северен поток 2': Масово жертвоприношение към боговете?") е в края.

1/ КОЕФИЦИЕНТ НА КАПАЦИТЕТ: Коефициентът на капацитет измерва действителното генериране на енергия в сравнение с максималното количество, което потенциално би могло да се генерира за даден период без прекъсване.

На първата картинка се виждат Коефициентите на капацитет за различните видове енергии — в ред от най-голям до най-малък — атомна, геотермална, от природен газ, водно-електрическа, от въглища, вятърна и слънчева.

Когато чуете неща като Х-брой слънчеви централи или вятърни турбини могат да генерират същото количество енергия като една ядрена централа, бъдете внимателни, тъй като те използват максималната потенциална мощност на енергия (т.е. слънчево през всичките 24 часа на денонощието без облаци или силни ветрове 24/7), вместо да се отчита факторът на капацитета. Това, което една атомна централа обещава, тя изпълнява. Не е така с вятърната и слънчевата енергия.

Обърнете внимание, че на изображението е показано, че слънчевите панели имат максимален коефициент на капацитет от 24.9%, но това наистина е доста щедро. В зависимост от типа слънчев панел, който използвате, коефициентът на капацитет обикновено варира от 17% до 23%. Вятърът също има коефициент на капацитет, който често е по-нисък от показаните по-горе щедри 35.4%. В случая на Онтарио, Канада - коефициентът на капацитет на вятърната енергия е средно 27%. Също така, според Администрацията за енергийна информация на Министерството на енергетиката (на Канада), през 2009 г. средният коефициент на капацитет за въглищните централи е бил 63.8% - тоест, по-висок от показаното.

И слънчевата, и вятърната електроенергия също имат допълнителни разходи за батерии за съхранение и напълно функционираща енергийна мрежа за периоди, когато няма слънчева и вятърна активност.

2/ КОЕФИЦИЕНТ ЗА ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ НА ЕНЕРГИЯ СПРЯМО ИНВЕСТИРАНАТА: Възвръщаемостта на инвестицията от вида енергия или EROI (Energy Returned On Investment) е съотношението на получената енергия към енергията, вложена от даден енергиен източник, по време на целия му жизнен цикъл. Когато числото е голямо, енергията от даден източник е лесна за получаване и е евтина. А, когато числото е малко, енергията от даден източник е трудна за получаване и е скъпа. Числото на рентабилност за захранване на съвременното общество е около СЕДЕМ.

Забележете на втората картинка,, че според EROI, слънчевата фотоволтаична енергия и биомасата дори не минават над числото 7 за рентабилност, т.е. вие влагате повече енергия, отколкото получавате обратно. Германия може да се похвали с 45% брутна енергия от възобновяеми източници, но това не разказва цялата история. В проучване от 2021 г. Институтът Фрауенхофер е изчислил, че Германия ще трябва да инсталира поне 6-8 пъти сегашния слънчев капацитет, за да постигне 100% безвъглеродни цели до 2045 г., като прогнозните разходи достигат до трилиони. В доклада се казва, че настоящият брутен слънчев капацитет от 54 GW трябва да се увеличи до 544 GW до 2045 г. Това би означавало земно пространство от 3 568 000 акра (1.4 милиона хектара), което е повече от 16 000 квадратни километра твърди слънчеви панели в цялата страна - или грубо 1/7 от територията на България. Това дори не включва всички вятърни станции. Земеделските земи и горите ще бъдат унищожени и павирани, и всичко това заради така наречените екологично чисти, но ненадеждни и невероятно скъпи слънчеви и вятърни възобновяеми източници.

Забележете също така на втората картинка, че когато се добави инвестицията за съхранение на електроенергията получена от слънчеви панели, възвръщаемостта пада на 2. Установените "мръсни" източници са в пъти повече от числото на рентабилност.

3/ МАТЕРИАЛИ НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗТОЧНИЦИ НА "ЗЕЛЕНА" ЕНЕРГИЯ

Да видим третата картинка: Европа и Северна Америка ще изискват огромни количества стомана и бетон за изграждането на очакваните милиони слънчеви панели и вятърни ферми. Как се произвеждат материалите стомана и бетон? С въглища и ядрена енергия. Производството на стомана и бетон е толкова енергоемко, че слънчевата и вятърната енергия всъщност не са достатъчни за производството на собствените си части.

И като бонус: Слънчевите панели представляват много сериозна ситуация с токсични отпадъци без лесно достъпни решения, за разлика от случая с ядрените.

Официалните прогнози на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) твърдят, че "големи количества годишни отпадъци се очакват до началото на 2030 г.“ и могат да достигнат общо 78 милиона тона до 2050 г.

Харвард Бизнес Ревю (Harvard Business Review) съобщава: "Ако настъпят ранни замени, както е предвидено от нашия статистически модел, те могат да произведат 50 пъти повече отпадъци само за четири години, отколкото IRENA очаква. Тази цифра се равнява на около 315 000 метрични тона отпадъци, въз основа на оценка от 90 тона съотношение тегло към мощност на MW. Колкото и да са тревожни, тези статистически данни може да не отразяват напълно кризата, тъй като нашият анализ е ограничен до жилищни инсталации. С добавени търговски и индустриални панели към картината, мащабът на подмяната може да бъде много, много по-голям."

Та така накратко със "зелената" енергия. ИЗМАМА И КОНТРОЛ.

Велеслав Гривов

 

ПП Ето и връзката към статията: https://vk.com/@veleslavgrivov-proektite-na-evrosuza-gotovi-za-55-ot-fermata-do-vilicata-i

3 Коментара

Иванова

преди 6 месеца

Голямата измама "Зелена енергия". Най чистата е ядрената. Колко е безопасна е въпрос на употреба и правила.

Коментирай

Петкан

преди 6 месеца

На всяка цена. Напомня, за истеричното нулиране на ковид бройките - "здрави" с маски и игли, или + "зелени" голи и боси, или +

Коментирай

песимист

преди 6 месеца

Няма да е лошо ако вместо обяснения на коя графика какво се вижда да се дадат самите графики (в оригинала на статията изображенията са негодни, а източникът, посочен в нея, е вече невалиден).

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.