Коматинските скали – далече от града, близо до небето

Смята се, че комити са дали името на малко известното природно чудо

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/komatinskite-skali-daleche-ot-grada-blizo-do-nebeto/120444 SvobodnoSlovo.eu
Коматинските скали – далече от града, близо до небето

Смята се, че комити са дали името на малко известното природно чудо

Коматинските скали представляват красив скален венец, условно разделен на три части.  Не са високи – достигат едва 100 метра над морското равнище и са разположени почти на границата с Македония – на 4 км. от нея, северно от с. Брестово и на 10 км. от Симитли.

 

Геолозите твърдят, че тези приказни конгломерати, са образувани преди около 35-40 млн. години. Основата на венеца е обрасла с гора, а в източната му част растителността е завзела и склоновете. Условно разделеният на три скален венец, започва от р. Вранещица, северно от с. Сухострел и завършва постепенно северно от с. Брестово.

 

Освен каменно огледало, Коматинските скали си имат и други чудеса, като най-видни сред тях са многобройните образи, очертани в тях. Едни се виждат ясно и формата им се признава от наблюдателните туристи и неуморни изследователи на тайните и чудесата на България. Други каменни лица са по-прикрити и се забелязват само от определени позиции. Огромният „пазач” на мястото се очертава най-ясно – той е застанал гордо по средата на една от редиците. Смята се, че най-внушителната част от скалния масив наподобява огромна уста на праисторическо животно.

Масивна фигура прилича на бременната Богиня Майка с огромни гърди.

 

В съседство с каменната статуя на Богинята Майка се намира едно необикновено дряново дърво. За него има легенда, че то може да дари с рожба жените, които дълго време са останали бездетни.

 

 

Славата му отдавна се носи из цялата страна, в съседните Гърция и Македония. След като веднъж са се проврели през сплелите се във върха два дрянови ствола, жените се сдобиват с рожби. Като навсякъде, за да стане това, на дряна се оставя дреха, носена от бездетната жена.

 

В подножието на скалите се намира и скално светилище, при което са изсечени жертвеници, разказва Кристиян Ковачев. Издълбан е кръст, което свидетелства за това, че култовото от древността място е продължило да действа като свещено и след приемането на християнството по тези места. В подножието на Коматинските скали се намира параклисът „Св. Илия”. Свети Илия е смятан за наследник на тракийския култ към Сина Слънце, който чрез изсечените жертвеници е свързан със скалното светилище на Коматинските скали. В средните векове близо до скалния венец е имало крепост с кула, от която днес няма следи.

 

Хората в Брестово, а и в Симитли имат различни мнения за произхода на името на красивите каменно-пясъчни конгломерати. Едни твърдят, че наименованието идва от „комат”, къс хляб. Други са категорични, че името Коматиница произхожда от това, че в района са се крили комити. С тях се свързва и легендата за скритото им съкровище, което те оставили в някаква мистериозна пещера, която до ден-днешен не е открита във венеца на Коматинските скали. Историците, изследвали местността, смятат, че подобни разкази са само празни надежди за търсачите на съкровища, които никога не спират да ровят земята – особено в подобни райони като Коматинските скали. Дори да е имало съкровище, то отдава е открито, защото иманярството е старо почти колкото човечеството. Истински обаче са разказите, че в района на Коматинските скали е стрелял по вълци бившият президент Георги Първанов.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.