Кой създаде пирамидите на територията на Гърция?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/koy-sazdade-piramidite-na-teritoriyata-na-garciya/132537 SvobodnoSlovo.eu
Кой създаде пирамидите на територията на Гърция?

Кой създаде пирамидите на територията на Гърция?
Дори най-ревностните елинофили са принудени да признаят, че гърците са получили много от по-старото, изконното население на древна Елада. Смята се, че основите на религията, религиозните обреди, знанията нужни за развитието на земеделие, строителство, занаяти и т.н. са дадени на дедите на южните ни съседи от един или няколко древнобалкански народа.

Тези признания са нещо положително, но от друга страна, никой не иска да спомене поименно по-старото население на Елада, сякаш няма никаква информация по въпроса. А данни има в изобилие. Знае се отлично кои са по-старите негръцки народи обитавали земи между Тесалия и Пелопонес.
Херодот разказва за това, че още преди Троянската война мизите и тевкрите са господари на населението обитаващо земи чак до река Пеней в Тесалия.

Страбон е още по-подробен. Опирайки се на сведения на Хекатей Милетски, той обяснява, че Пелопонес е получил името си от фригиеца Пелопс, който е дошъл там със своите траки. Допълнено е това, че цяла Атика е владяна от траките на Евмолп. Извесно е и, че в съседната област Давлида е властвал тракийският цар Терей. В Делфи, дори в по-късни времена жреческият род носи името Тракиди, т.е. траки.
Друго важно светилище е това от Додона, Епир. Там е почитан Зевс Пеласгийски, а неговите служители са пеласгите сели. Тяхното име е идентично на това на траките сели, които според акад. Георгиев обитават Селимбрия и Селетика, край Хемус.

Евбея е обитавана от абантите, край Олим са живели перхебите, а недалеч от тях, край Халиакмон е земята на траките пиери. Остров Лемтос е бил дом на известните с войнствеността си траки синти. И в Беотия са живели траки по сведения на Страбон. Там са и землищата на обгърнатите в мистерии минии, чието име А. Карноа тълкува с минувати-минавам, преминавам.

Мисля, че вече е пределно ясно кой е изградил пирамидите на територията на Елада, не е ясно обаче защо планини от информация бива премълчавана, при условие, че е лесна за намиране 🙂

Sparotok

2 Коментара

Македонците

преди 1 седмица

Как кой!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.