Кръчми и ресторанти с нова „екстра“ – прецакване

Избирате между стари и вмирисани ястия до пестене на грамаж по всякакви начини

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/krachmi-i-restoranti-s-nova-ekstra-precakvane/134967 SvobodnoSlovo.eu
Кръчми и ресторанти с нова „екстра“ – прецакване

Избирате между стари и вмирисани ястия до пестене на грамаж по всякакви начини

Заведенията масово свалиха гарда заради високите цени на стоки и услуги. Ресторантьорите стават все по-находчиви в прецакването на клиентите си, проявявайки учудваща изобретателност в съдирането на кожите им.

Дори реномираните ресторанти вече са с компромисна храна и обслужване, потресени са дългогодишни клиенти, които недоумяват какво става.

 

Номерата са безкрайни – от стари и вмирисани ястия до пестене на грамаж по всякакви начини.

С две думи – безогледна печалба от всичко, с тотално нелоялни практики. Сякаш отмря правилото „клиентът винаги има право” и на никого не му пука дали посетителите ще се върнат пак, или никога повече няма да стъпят в заведението. Някои собственици на ресторанти дори цинично обявяват: „Не ни пука дали са доволни или недоволни – работа има, София е вече двумилионен град”

В много от кръчмите всеки гледа да удари джоба на посетителите като за последно, пък дали пак ще дойдат или не – сякаш наистина не ги интересува.

 

Един от най-неприятните номера е сервирането или доставянето на престояла храна, или пък просто недобре сготвена и обработена. Клиенти от кръчми се оплакват, че месото в основни ястия, които струват доста пари, мирише отблъскващо, като готвачите дори не се стараят да сложат подправки, за да тушират „аромата”. Младежи разказаха как във филиал на известна верига заведения в центъра на София, която е с авторитет на луксозно заведение, пилешкото мирише на кокошка от курника и изобщо не става за ядене, но това не намалява цената му от над 20 лева на порция.

В същото четирибуквено заведение неотдавна 48-годишен мъж се натрови с храна, след като бил на рожден ден на приятел. Човекът хапнал някаква пържола, която очевидно е била толкова стара, че след това 3 дни не успял да дойде на себе си.

 

В салатите със скариди пък морските дарове се мятат с черупките, абсолютно непочистени, а в овчарската салата шунката и яйцето трябва да се издирват с лупа. Затова и препатили клиенти съветват хората да не си поръчват предястия и салати с много съставки и добавки, а да поръчват по-простички варианти – например шопска салата, в която се знае точно какво има – краставици, домати, чушки и лук.

 

Пиците на много места в това число и в някои заведения на Витошка се сервират с минимални добавки – ако поръчате „Маргарита“ например може да получите просто печено тесто, залято с кетчуп, а кашкавалът почти да липсва или да е поръсен особено предпазливо за „Бог да прости“. Клиенти се оплакват и от развалени ястия, които очевидно са от „оня ден“ и се сервират без никакви скрупули. И тук важи класическото българско правило „ако мине номерът“.

 

Безобразията обаче са най-вече с храната, поръчана от клиенти за вкъщи – масово хората се оплакват, че им доставят много по-малко количество, отколкото ако поръчаш на място и седнеш в заведението. Макар че и в този вариант не си застрахован.

 

„Явно разчитат на това, че не виждаш какво има в кутията и слагат по-малко. Вероятно номерата ги върти персоналът, който гледа да спастри нещо за себе си", предполагат клиентите.

 

В доста известна верига заведения, масово посещавана, при поръчка на суш получаваш като бройка едно и също, но парчетата са чувствително по-малки, т.е. удрят те в грамажа. Клиенти се оплакват и от развалено суши с видимо стари авокадо и сьомга пълнеж, които дори по цвета си личи, че не са пресни, също доставено от скъпо заведение, което действа на територията на моловете в София. Същата верига си позволява да доставя и салати, които са изветрели, миришат лошо и имат неприятен вид и вкус.

 

Разочарованието на хората е сериозно, даже някои се заричат да спрат поръчките на храната за вкъщи въпреки удобството.

 

Същото се прави и с манджите – ако е пържола, количеството е по-малко, ако са кюфтенца, са съвсем миниатюрни. Наистина е много отблъскващо популярни заведения така да се гаврят с клиентите си и да разчитат да ги запазят като техни редовни почитатели.

„Това са много евтини трикове, които отблъскват клиентите. Цените са достатъчно високи, за да те удрят в грамажа“, възмутени са хората, пробвали от „екстрата“ прецакване на клиента с поръчките.

 

Затова и експертите съветват – ако взимате храна за вкъщи на място или дори при пренасянето до вратата, проверете какво има в кутията. В случай, че количеството е фрапантно по-малко, просто направете рекламация, не приемайте храната и не плащайте поръчката. В случай, че установите злоупотребата по-късно, върнете доставката и поискайте парите си обратно.

 

Хората са ядосани, че някои от ресторантите рискуват дори да ги заразят с некачествена и стара храна. Явно искат да печелят на всяка цена, по изключително. нагъл начин, но това означава само едно – да губиш клиенти. Ресторанти колкото искаш в София – като не ти хареса обслужването в един или два от тях, веднага можеш да избереш друг, така че кръчмарите трябва да са наясно с това, успокояват се потребителите.

Източник: Уикенд

4 Коментара

Аз бих добавил

3 months before

Произхода на месата не се знае къв е в ресторантите - със сигурност е купено най- евтиното замразено от другия край на света внесено.....мазнините също - гадни и полети обилно по манджите....просто продуктите влагани в храните по ресторантите и по салатите също за най- евтините и опасни от супермаркетите, които никога й не купува за в къщи си

Коментирай

Цецо

3 months before

Четрибуквеното изманическо заведение от моловете е ХЕПИ .Не знам що за идиот трябва да си за да ядеш помията на ХЕПИ.В ХЕПИ кухнята е по- мръсна и от китайските ресторанти.Обаче нали е модерно и затова всеки малоумник се бута да влезе в ХЕПИ.

Коментирай

Цецо

3 months before

Четрибуквеното изманическо заведение от моловете е ХЕПИ .Не знам що за идиот трябва да си за да ядеш помията на ХЕПИ.В ХЕПИ кухнята е по- мръсна и от китайските ресторанти.Обаче нали е модерно и затова всеки малоумник се бута да влезе в ХЕПИ.

Коментирай

Really?!?

3 months before

Ми гответе си вкъщи, бе дебили! Какво само мрънкате и участвате в готварски олигофренски риалитита...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.