Написаното остава, но по лавиците

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/napisanoto-ostava-no-po-lavicite/54436 SvobodnoSlovo.eu
Написаното остава, но по лавиците

Сега си плащаш, издават те, висиш на претоварените лавици в книжарниците

Литература на една кука...или едно куку

Съвременната ни литература е като обедно меню. Цени между 9 и 11 лева за книжле, съдържание - блудкаво, наименованията апетитни, вкус никакъв. Предлагат се ролца от рими, тартар от куплети, бели стихове в сладко кисел сос. Предлагат се гарнитури - кашички от безсилие. Писатели и писателки на годината се определят по неясни за мен критерии, по излъчването им познавам, че тук нещо не е наред.

Предполагам, че всичко това е литература на една кука, но не кука за плетене. Куките винаги са определяли българската литература, защо да не я определят и сега. Както и някои жени с по-свободно поведение, отколкото е позволено в девически манастир. Някогашната и скорошна история познават тези зависимости.

Забелязвам рязък завой в ценностната система на издателския свят, чрез потискане на интелектуалния инстинкт и естетически заблуди. За един много лансиран писател приятели ми казват, че са купили книгите му, от които не са разбрали, нито дочели един ред. Литература на една кука, две налице, едно наопаки. Идва ми да кажа - литература на едно... куку, но хайде, благородството задължава.

Слабостта на съвременната литература и книгоиздаване е порочната практика на плащането. Ако авторът не си плати, то някоя организация, нашенска или външна – плаща. Първият вариант е словоплетството, ниската самооценка и качество на текста. Тогава си плащаш, издават те, висиш на претоварените лавици в книжарниците. Когато обаче плаща политическа или идеологическа организация, те налагат до дупка. Там боли. Може да си продаван автор, но не си четен. Може да си лансиран до безобразие, но книгите ти се четат до пети ред. После използват томчето за попълване на библиотеката или да обере някоя неравност между пода и леглото например.

Имам доста такива книги. Книгите подвеждат с луксозни корици и натрапени автори. Авторът, авторът, се явява топката между двете тенис ракети - издатели/спонсори и читател. Обикновено синината от топката е на читателското чело. Но, читателят не прощава. Той захвърля това име и пуска водата след него. Избраните автори обаче, нямат ли представа за собствения си интелектуален инфантилизъм и че с всяка книга само го подчертават? Идеологическите кръгове използват собствени или приближени механизми да натрапват автори. Но тези кръгове, в един по-имагинерен смисъл, синеят под очите на онези, които четат. Които вярват, че написаното остава. Но с днешните количества и качество, написаното остава - но по щандовете. Далеч съм от предположенията, че с това се изпират пари. Предполагам, че се изпират мозъци, а това вероятно носи или пари или влияние. Или носи разединение на представите за добро и лошо писане.

Когато си сноб и чуеш, че е една книга е много яка, плащаш си за снобизма и се сдобиваш с грешната представа, че си читател. Но не четеш. Плащаш си за представата. Глупостта е много добър клиент, затова разбирам „успеха“ на налагани автори. Искате имена ли... Че, ако не се досещате, какви съмишленици бихме били. А и имената нямат значение, защото те минимализират глобалното. Имената само обозначават литературния кич, допълват го, обслужват го. Имената са днес едни, утре други. Те са слуги на идеология, която вероятно иска да размекне и обърка мозъците ни. Литература на една кука. Литература на един куку... Преценете сами и не спонсорирайте книгоиздателството, само защото ви е натрапено.

Fashion idol

Селин Дион

Щедър аромат на пролет. Висша елегантност. Пърхане на разцъфтяла вишна. Това излъчва облеченото от Селин Дион. Богато подреден плат, настанил се спокойно върху звездната фигура. Деколтето може да се нарече дръзко, но не в смисъла на арогантна дързост. Не съм възпитан да споменавам възрастта на жени, но при нейната, това изглежда уместно. Роклята е обогатена от екстравагантно украшение, което разпределя белотата съвършено и й дава посока. Ако бъда помолен да го направя, бих кръстил роклята Любов в облаците.

Звездни срещи

Кралски балетист с наздравица за България

Още една полезна вечер в прослава на България в Лондон. Подбрани гости, сред които председателката на фондация Ланг Ланг - Ейми Лам, милиардерът от Саудитска Арабия Отман Ал Омейр, звездата от Кралския балет Фернандо Монтано, бизнесдамата Ребека Риофрио, вдигнаха наздравица за предстоящия Българо-британски бизнес бал, който се провежда ежегодно в Лондон. Сред гостите бе Дима Зиади- Кембъл - син на лейди Колин Кембъл, който също разказа за впечатленията си от страната ни. Само преди дни, Фернандо игра пред кралската двойка в Бъкингамския дворец.

Благотворително парти

Звезди в подкрепа на малките ангели

Грандиозната британска звезда Пати Булайе бе една от знаменитостите на благотворително парти в Лондон. Певицата бе само малка част от звездното множество, съдържащо още актрисата Анита Харис. Всички те, поканени от лорд Мартин Роуз, участваха в празничен обяд за събиране средства за деца в нужда. Търг с отлично подбрани предмети, добра храна и програма, придадоха на събитието свежест и полезност. Лорд Мартин Роуз помоли всички да станат на крака за минута мълчание в памет на Пол Грейди, починал преди дни.

Автор: Лорд Евгени Минчев

trud.bg

1 Коментара

Червената шапчица

преди 1 година

Пляс, пляс педалите с еми тротинетката…

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.