НОВИ ВРАГОВЕ: Пламен и Атанас Бобокови изоставиха „кирчовците“ заради предателство

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/novi-vragove-plamen-i-atanas-bobokovi-izostaviha-kirchovcite-zaradi-predatelstvo/124547 SvobodnoSlovo.eu
НОВИ ВРАГОВЕ: Пламен и Атанас Бобокови изоставиха „кирчовците“ заради предателство

Пламен и Атанас Бобокови са развалили отношенията си с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, научи „Филтър“ от техни бизнес партньори. Бобокови и кирчовците бяха много близки допреди година, когато двете формации още бяха основни опоненти на ГЕРБ. Според Бобокови всичките им проблеми с правосъдието били дошли от Бойко Борисов.

Нещо повече – братята са едни от тайните спонсори на жълтопаветните партии по време на няколко парламентарни вота. Широката публика, която следи събитията, си спомня как по-активният от двамата бизнесмени с политически амбиции – Пламен Бобоков, се срещаше с Христо Иванов в джипа му до парламента.

Тогава самият Иванов неловко се оправда пред журналистите, че водел разговори за културни проекти с милионера. Впрочем, за културните проекти на Пламен трябва да питаме съпругата му Христина Бобокова, която не само се сдоби с образование на изкуствоведка, но и домъкна в Националната ни галерия онзи потрес Ода Жон.

Двете са в дъното на скандалната изложба, наречена от одиозния бивш министър Боил Банов „пърформанс”, по време на която Гого Лозанов и други интелектуалци папкаха салами и сирена.

Междувременно Пламен Бобоков откровено и открито симпатизираше на Кирил Петков и Асен Василев. Сега не можел да си намери място от яд и споделял навсякъде разочарованието си от тях заради сглобката с ГЕРБ и ДПС.

В същото време Бобокови все повече се сближавали с президента Румен Радев и по-точно с хората от администрацията му като Пламен Узунов и Николай Копринков, които играят ролята на кукловоди на „Дондуков“ 2. Бобоков и Узунов дори бяха обвиняеми за търговия с влияние, но прокуратурата прекрати делото срещу тях и делото не влезе в съда.

В края на 2023 година правителството на сглобката подготви директен удар срещу основния бизнес на Бобокови с производството и рециклирането на батерии, в който доминираха повече от 20 години.

Кабинетът на Николай Денков даде зелена светлина на доста съмнителните белгийски конкуренти от „Авеста Батери“ уж да инвестират над 1 милиард евро в. три проекта у нас, които пряко засягат бизнеса на Бобокови. Така в кратки срокове щяло да има завод за производство на батерии в Стара Загора, научноизследователски център в Пловдив, а в област Бургас ще се добиват материали за производството.

Очаква се заводът да заработи до 3 години. Това ще е най-голямата инвестиция у нас в този сектор, а заслугата е на Министерството на иновациите и растежа.

Точно покрай бизнеса си с батерии бяха арестувани Пламен и Атанас Бобокови през 2019 година. Те, заедно с други бизнесмени и бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков, са подсъдими по т.нар. депо „Боклукгейт”.

Мащабно разследване с международно участие показа, че индустриални опасни отпадъци от производството на „Монбат“ са продавани по документи на фиктивни фирми, които уж трябвало да ги унищожат. Всъщност отпадъците били заравяни в земята на различни места в страната в разрез със закона и с всякакви екологични норми.

Тогава от държавното обвинение посочиха, че това е бил по-евтиният вариант за унищожаване на отпадъците, вместо да се изнасят в чужбина за безопасна преработка.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.