Подариха на Румен Радев къща за милиони в „Бояна“ (ФОТО)

Президентът спасил двата рудника на „Минстрой Холдинг“ в Северна Македония

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/podariha-na-rumen-radev-kashta-za-milioni-v-boyana-foto-2/139161 SvobodnoSlovo.eu
Подариха на Румен Радев къща за милиони в „Бояна“ (ФОТО)

Президентът спасил двата рудника на „Минстрой Холдинг“ в Северна Македония

Като подарък от енергийния олигарх Николай Вълканов, президентът Румен Радев и съпругата му, са получили къща за милиони левове на прочутата улица „Секвоя“ в елитния софийски квартал „Бояна“.

 

Запознати потвърдиха информацията на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който преди седмица загатна, че държавният глава е получил „прекрасна къща за след мандата от един олигарх, който наскоро беше награден“ с уточнението, че Пеевски визира именно боса на „Минстрой Холдинг“ като щедрия дарител на Румен Радев. За щедрия подарък към държавния глава се говори упорито в политическите и бизнес кръговете в последните месеци.

 

Николай Вълканов дългогодишна дясна ръка на застреляния от наемен убиец през пролетта на 2003 г. бос на „Мултигруп“ Илия Павлов и впоследствие основен наследник на бизнесактивите на могъщата корпорация, беше тихомълком награден от Румен Радев с най-високото отличие в държавата – орден „Стара планина“ първа степен, на секретна церемония, провела се в Президентството на 21 ноември 2022 г. Обществото обаче разбра за тайнствената тържествена церемония от „Държавен вестник“, където на 25 ноември 2022 г. беше публикуван указът на президента за награждаването на Вълканов.

Година по-рано Румен Радев направи неуспешен опит да връчи орден „Стара планина“ на мастития председател на Българската минно-геоложка камара, като тогава предложението беше разгледано на последното извънредно заседание на правителството на Стефан Янев, назначено от президента. Четирима министри обаче изненадващо се обявиха против – Христо Алексиев, Николай Денков, Велислав Минеков и Светлин Стоев, и решението беше оттеглено.

 

Според хора от високите етажи на властта Николай Вълканов е купил къщата за Румен Радев още в началото на 2023 г. като щедрият подарък бил свързан с отпуснатата с посредничеството на президента и назначено от него служебно правителство държавна помощ за десетки милиони левове към минната индустрия като компенсации за скъпия ток.

Цените на електричеството се вдигнаха главоломно след края на коронавирусната инфекция и нахлуването на Русия в Украйна, но щедри компенсации от държавата за завишените фактури за електричество получиха само шепа олигарси, приближени до властта.

 

„Къщата за Румен Радев е част от общ голям рушвет, заприходен от Николай Вълканов чрез президентския секретар Николай Копринков и заради лобизма, който служебното правителство на държавния глава извърши в полза на дружеството „Минстрой Холдинг пред властите в Северна Македония за запазването на двата рудника, които Николай Вълканов притежава“, разкрива запознат. По думите му през 2022 г. правителството в Северна Македония предприело стъпки по прогонването на Вълканов от оловно-цинковия рудник „Злетово“ край Пробищип и рудник „Тораница“ заради съмнения за укриване на данъци в особено големи размери. Бизнесът на Николай Вълканов в Северна Македония обаче бил спасен след тайни дипломатически совалки и плащането на солидни подкупи към местни политици.

 

Твърди се, че лъскавият имот на улица „Секвоя“ в квартал „Бояна“, в който ще се нанесе Румен Радев, след като мандатът му като президент приключи през 2026 г., е минал през фирма за луксозно строителство, управлявана от сина на Николай Вълканов – Георги. Дружеството на сина на Николай Вълканов купило триетажна къща с прилежащ терен от 1,5 дка още преди няколко години за около 4 милиона лева с намерението имотът да бъде отдаван под наем като резиденция на някое посолство. Впоследствие имотът е прехвърлен няколко пъти и към днешна дата е собственост на офшорно дружество, зад което стои президентският секретар Николай Копринков.

 

Според запознат прекрасната нова къща на Румен Радев се намира в непосредствена близост до имота в „Секвоя“ на покойния син на Тодор Живков – Владимир, който почина през лятото на 2021 г. Разправят, че допреди няколко години и парцелът, върху който впоследствие е построена триетажната къща на Румен Радев, бил собственост на фамилия Живкови, но те го продали още през 2018 г.

 

Интересен детайл е, че в близост до новия дом на Румен Радев се помещава резиденцията на американския посланик в България Кенет Мертен, както и имението на избягалия от родното правосъдие в Белград банкер Цветан Василев. Към днешна дата Румен Радев обитава държавната резиденция вила „Калина“ в „Бояна“, която се намира само на около 500 метра разстояние от новия му лъскав дом, закупен от Николай Вълканов. Според запознати в къщата два пъти е била забелязвана президентската съпруга Десислава Радева, която отглеждала имота и обсъждала интериорни решения.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

2 Коментара

Мирмидон

1 month before

Президентът не определя компенсациите за електроенергия на фирмите, това зависи от правителството, значи ГЕРБ и ПП са позволили голямата субсидия. А Радев има авторитет, дори и в Северна Македония, което е изумително. Радев навярно е единственият политик от последните 20г., който не е крал от държавния бюджет.

Коментирай

Аква

1 month before

Всичко, казано от паникатакувания пеевски , е вярно. Особено за нашия президент. Тази болна обсесия ще се изучава един ден от студентите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.