Практични съвети срещу цензурата

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/praktichni-saveti-sreshtu-cenzurata/118917 SvobodnoSlovo.eu
Практични съвети срещу цензурата

Практични съвети срещу цензурата

Понеже често чета оплаквания от цензура в мрежите, ще ви дам няколко практични съвети от емпиричен опит. Повечето хора лесно се отказват при първо ниво на цензура. 

Това означава, че е достатъчно определени фактчекъри да отбележат дадена информация като фалшива и през изкуствен интелект да ударят всякакво такова съдържание в мрежите. И хората масово вдигат ръце, отказват се и се оплакват. А практичният подход е просто да смените тактиката. Без да изменяте съдържанието, можете да промените формата. 

Примерно виждате, че удрят информация със съмнения относно даден вирус или блокират споделянето на определен пост. Не се опитвате да го споделяте, а го пишете по свой начин. Примерно сменяте някоя буква с латинска и обърквате ИИ. Или слагате звездичка.

Може лесно да проверявате какво е "забранено" и без да си чукате главите. Проверявате сайтовете на фактчекърите. Те могат да следят определени публични фигури и създатели на съдържание, но не и всички вас. Както те имат фабрики за тролове, така вие можете да бъдете мрежа от подготвени разумни хора.

Съответно именно вие сте оръжието на истината, защото както и да ограничат нас чрез доклади, доноси и т.н., те не могат да следят всички вас. 

Можете да използвате езопов език. Това означава да казвате нещата по друг начин,но да се разбира контекста. Изкуственият интелект е просто проекция и инструмент на естествения. Та когато ви отстраняват и цензурират, това означава, че са предвидили какво ще направите. Значи сменяте стила и начина на поведение В крайна сметка това в задача за развиване и дисциплиниране на ума. 

Просто трябва да сме по-умни и находчиви от тях. Засега ние действаме реактивно. А трябва да се научим да правим акции, вместо само закъсняла реакция на такива. Тая борба е вечна. Свободата винаги е изисквала готовност за съпротива и смелост, съчетана с ниво на разум! Пропагандата може да се бори единствено със знания!

Тодор Беленски

3 Коментара

отдавна го работим

10 months before

Ии е едно недоносче. А фак.чекърите служат на мамона. И ягд....

Коментирай

Ивайло Кирков

10 months before

В тази връзка май е време да си припомним епиграмите (и репликите!) на Радой Ралин - те са невероятен пример и за езоповски език, и за острота на изказа.

Коментирай

Видиш ли

10 months before

Някои не сме забравяли езоповския език, на други ще се наложи да го изучат.)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.