Проф. Овчаров: Археолозите не знаят с какви пари за разкопки ще разполагат тази година

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/prof-ovcharov-arheolozite-ne-znayat-s-kakvi-pari-za-razkopki-shte-razpolagat-tazi-godina/110076 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Овчаров: Археолозите не знаят с какви пари за разкопки ще разполагат тази година

"Археолозите не знаят с какви пари за редовни разкопки ще разполагат тази година, както и за приоритетните обекти, които бяха определени през 2020 година", съобщи проф. Николай Овчаров по БНТ.

По думите му приоритетните обекти трябва да бъдат финансирани от гледна точка на културно-историческия туризъм в България. Сред тях са Перперикон, Рациария край Видин, Хераклея Синтика край Петрич, Провадия - солниците, Мисионис край Търговище и те са важни и за развитието на съответните региони.

Проф. Овчаров подчерта, че със серия европейски проекти много неща са се променили за археологическите обекти през последните 10 години.

"В Перперикон са реализирани 5-6 проекта, в момента текат още два - посетителският център ще бъде готов до 2 месеца. С 8 млн. европейски средства ще бъде завършена напълно консервацията на обекта. И не е само при Перперикон. Ние сме сред 3-те страни с най-много паметници, всичко това ни е дадено, просто трябва да го развием", каза проф. Овчаров.

Историкът коментира отношенията ни с Република Северна Македония така:

"Ние предупреждавахме, че приемането на френското предложение през миналата година е само началото, а не краят. За съжаление в нашата политическа безизходица, в която се намираме, отново темата за Северна Македония отиде някъде накрая. Натискът трябва да продължи. През изминалата година видяхме пребити хора с българско самосъзнание, запалени клубове, репресивен закон, който прилича на законите от времето на комунизма и на фашизма. На базата на този закон бяха спрени български евродепутати", каза още проф. Овчаров и беше категоричен, че трябва България да отстоява позициите си.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.