СЪВЕТИ ЗА УСПЕШНО КРУИЗ ПЪТЕШЕСТВИЕ

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/saveti-za-uspeshno-kruiz-pateshestvie/134665 SvobodnoSlovo.eu
СЪВЕТИ ЗА УСПЕШНО КРУИЗ ПЪТЕШЕСТВИЕ

· 

СЪВЕТИ ЗА УСПЕШНО КРУИЗ ПЪТЕШЕСТВИЕ

Може би темата не е много актуална за повечето от вас, но не е нужно непременно да не си знаете парите, за да ви засяга. Познавам семейства, които работят здраво и спестяват цяла година, за да могат да си подарят круиз пътешествие. За това е добре да осведомя тези, които ще пътуват по море за първи път:

1. Цената, която плащате не е крайната цена, както при самолетните екскурзии, примерно. Травел агентите почти никога няма да ви го кажат, а в сайтовете на круиз компаниите обикновено тази информация е сбутана някъде и то с много малък шрифт. При качване на борда ви се отваря кредит сметка за консумация, тъй като баровете и ресторантите, СПА центровете и магазините, не приемат пари, а всичко ви се вписва в сметката и преди напускане на кораба, салдото се изравнява.

В цената обикновено са включени типа каюта, която сте си избрали, ол инклузив консумацията в главните ресторанти, ползването на общите помещения - басейни, сауни, спортни зали, представленията и шоутата в театъра. Но, нищо повече!

Консумацията ви в бара, тематичните ресторанти, масажите, подаръците в магазините, казиното, всичко това се заплаща допълнително, както и екскурзиите он шор.

Но, това не е всичко! Допълнително ви се наслагват по 12-15 долара на човек на ден за "обслужване" - уж бакшиш за стюарда, който ви обслужва кабината, 20% за бармана върху всяка поръчана от вас напитка, и по 5-10 долара на ден за сервитьорите в ресторанта....

Според мен това е върла несправедливост!

Навсякъде по света даването на бакшиш не е задължително действие, а е резултат от задоволство от обслужването. Освен това, говорила съм с много работещи в круиз лайнерите и според тях, парите от бакшишите отиват директно в сметката на компанията собственик и де факто собствениците така им плащат заплатите, като и по-голямата част от "типинга" си го прибират като печалба. Повечето екипаж на ниски позиции работят за по 50 долара на месец, като дори униформите трябва да си платят, а на края на контракта, ако получат 2% от предназначения за тях бакшиш, се смятат за късметлии.

Всяка една, уважаваща себе си и клиентите си, компания трябва да привлича добър и квалифициран персонал, давайки им достойно възнаграждение, а не карайки ги да разчитат на подаяния и превръщайки ги в роби...

Какво може да направите, за да не ви ограбват с толкова труд спестените пари и да превърнат ваканцията ви в кошмар:

А) Още при букването на пътуването поискайте тази клауза "автоматичен типинг" да бъде отстранена от резервацията ви!

Б) Друго - при качването на борда, отново веднага се обърнете към сървиз деск-а и поискайте да ви се премахне автоматичното начисляване на 12-15 долара дневно на човек от бордната кредитна сметка, както и типинга за сервитьорите.

В) Преди напускане, изискайте сметката си един ден-два по-рано, за да имате време на спокойствие да я прегледате и да възразите, ако са се опитали да ви пробутат некой автоматичен бакшиш. Те разчитат, че последния ден, при чек-аута се натрупват големи опашки, народът е изнервен и бърза, и номерата им ще минат.

Ако сте доволни от работата на конкретно някой, просто си му дайте, каквото смятате, че е заслужил, но лично! Тези хора бачкат като роби по 12 часа в продължение на 9 месеца и дори самолетните билети трябва да си платят. Алчните компании, в ламтежа си за печалби до такава степен са орязали разходите, че тези хорица се радват, ако в края на договора им, се върнат у дома си с повече пари, отколкото са тръгнали.

Не се поддавайте на манипулациите, които ще ви пробутат корабните компании, че "тези хора работят съвестно и много, заради вашето удобство и е неуважение към труда йм, да не ги тип-свате автоматично и чрез корабната си сметка".

Задължение на всяка една компания е да плаща на работниците си за труда им, а не да прехвърля тази си отговорност към клиентите!

Освен това, повечето от корабните корпорации са си регистрирали коритата в Панама или на Бахамите, за да избягнат плащането на данъци, но в същото време ви излизат с номера за американската политика за плащане на бакшиши....

2. На борда ще ви предложат маса екскурзии он шор - на суша, когато корабът спира за престой. Обикновено това са местни травел агенти, които сключват договор с кораба и към цената им, корабните магнати си добавят и свой процент. Така, че, ако една панорамна обиколка струва нормално 20 долара, на кораба ще ви я продадат за 43.

За това проучете внимателно предварително дестинациите, където имате спирки, свържете се лично с травел агенти и си купете директно от тях, каквото ви интересува. Често дори и това не е нужно, може сами да се разходите или да си наемете на място частен гид.

3. На борда ще ви предложат и много препоръки къде да пазарувате. Знайте, че във всичките тези места корабните акули взимат процент за всеки един боклук, който ви пробутат.

Круиз пътуване не е място за купуване на диаманти!!! Ще ви засипят с оферти да си купите какви ли не диаманти! Първо, повечето са изкуствени и реалната им цена е колкото на Суаровски. Второ, всичко, което ви се пробутва, ще бъде допълнително таксувано, ако го купите извън ЕС, като "лукс артикул" и ще ревете после горко. Една приятелка холандка така сглупи да си купи на Вирджинските острови една простотия с розов, изкуствен диамант и после рева на Скипхол, когато нейните митнически хиени я накараха да извади от джоба си 600 евра данък...

4. Не носете алкохол на борда, когато чекирате за първи път! Багажа ви ще бъде щателно прегледан и ако намерят каквото и да е, ще ви го отнемат. Това е, за да ви карат да им купувате ментетата на борда.

Алкохол може да си пазарувате като спирате с кораба - тогава не проверяват какво вкарвате в ръчния си багаж.

Преглеждайте внимателно клаузата с напитките/алкохола от туристическия ви договор с круиз компанията.

5. Не пътувайте със скъпи куфари, защото ще ви ги повредат хамалите! Ей така, от чиста злоба. В графата "отговорност" пише, че, ако предварително не сте си купили, при резервацията и тяхната специална застраховка, отговорността им към ваш изгубен или повреден багаж е до 100 долара....

Същото важи и ако нещо скъпо ви изчезне от каютата.

6. Не си правете илюзия за храната на борда.

Дори тематичните, а ла карт ресторанти, където се плаща отделно и допълнително, не са нищо особено. На корабите не взимат нито топ Шефове, нито пък гурме продукти. Похарчете по-добре парите в местните ресторантчета, когато спирате, на пристанищата. Аз ядох най-вкусните си лобстери на един запустял плаж в Сейнт Кийтс, а не в лукс ресторант.

7. Така наречените СПА и козметични услуги на борда също не са на висота. Обикновено се взимат на кило филипинки, които след 15 дневен курс, се пускат на клиента. Използват скъпи и неефективни продукти, от които корабособствениците печелят най-голям маргинал. Няма смисъл да си давате парите там. Ако сте фанатик на тема СПА, потърсете нещо интересно и екзотично сред местата, които ще посетите.

8. Постоянно ще се опитват да ви продават маса боклуци като снимки, които ще ви щракат при влизане, при излизане, на лягане, на ставане.... Ако сте късметлии, може да улучите добър фотограф на борда, но по-добре вие да си ги правите с телефона, отколкото да им плащате по 20 долара на парче. Купувайте си сувенирите по местата, където ще посещавате, недейте да им обирате китайските трошляци на корабните бутици.

9. На някои круизове се предлагат доста добри селекции вина. Проверете в корабната програма има ли предвиден уайн тестинг и се запишете. Това си струва! Едно, че за прилична сума наистина опитвате уникални неща, но и ще имате възможност да си закупите, каквото ви хареса и да си го пиете на борда без рестрикции и да им плащате допълнително обирджийските 20% бакшиш за бармана.

10. Използвайте времето на круиза не само за пътешествия, но и за създаване на нови контакти. Някои от най-интересните ми приятелства и познанства съм завързвала точно на борда. Като с бившия вице губернатор на Хауай, с бившия шеф на Америкън Еърлайнз, с бившия бодигард на дядо ми по бащина линия....

11. Сигурността на борда!

Последните 30 години, с бума на круиз пътешествията, се оформи една особена класа престъпници, включваща от джебджии и златотърсачи/ки, през професионални комарджиш, та до серийни и наемни убийци.

Имайте предвид, че престъпление, станало на борда, в интернационални води, е ничия юрисдикция. Най-много да се "разследва" от властите на следващата дестинация - екзотичен остров с 5000 души население.... Криминалният свят това много добре го знае и използва умело.

За да се защитите и да не предизвиквате съдбата, следвайте тези простшчки правила:

А) Избягвайте да пътувате сам! Или двойка сами жени!

Б) Имайте предвид, че в открито море телефоните не действат. Купете си предварително уоки-токи с няколко километра обхват и дръжте постоянна комуникация със спътниците си.

В) Ако сте с деца, дръжте ги винаги под око!

Г) Обърнете внимание в кораба има ли "петна" - зони, които не са покрити от камери.

Д) Колкото и да е престижно и примамващо, не си взимайте каюта с балкон! И без това в стаята ще се прибирате само за едното спане - и по-икономично, и по-безопасно (на много круизове камерите не покриват личните тераси).

Е) На борда не демонстрирайте стандарт! Не размахвайте кеш, скъпи бижута, лъскави тоалети. Безсмислено е, най-много да привлечете лешоядите.

Ж) В каютата не оставяйте извън сейфа нищо ценно. Камериерите са обикновено бедни филипинки и нещо чудно да се изкушат.

З) Ако решите да се напивате, гледайте поне един от компанията до е сравтително трезвен и да се увери, че всички са се прибрали след купона безаварийно по каютите.

И) Не играйте комар на борда!

Доста кораби имат казина и въпреки, че имат лимит, там гравитират всякакви тъмни субекти и лесно може да станете жертва на измама или изнудване.

Й) Ако Вие или Ваш спътник завърти любовна афера, настоявайте преди да се впусне в авантюри, да Ви информира за имената на любовчията/любовчийката, номера на каютата. Не споделяйте твърде много и твърде лична информация с новите си познати от круиза. Преди престигане на суша, проверявайте, че спътникът Ви е жив и здрав, ако не е приспал в собствената си стая.

К) При най-малкото съмнение или проблем, веднага уведомявайте персонала. Дори и Вас да не касае - като шумове и караници в съседни каюти или пиян човек на палуба. Минутите в морето са жизнено важни и могат да спасят живот.

И си защитавайте правата! Не позволявайте на алчните корабособственици да ви ограбват!

Mariela Nordell

1 Коментара

Ивайло Кирков

1 month before

Това е най-полезната статия, която съм чел в този сайт! Поздравления за авторката!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.