Скандал! Натискал ли е Георги Кадиев Николай Копринков да оправи глобата на жена му в КЕВР?

Дружеството на Соня Кадиева въртяло борсови спекулации с цената на тока, обявявало фалшиви поръчки

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/skandal-natiskal-li-e-georgi-kadiev-nikolay-koprinkov-da-opravi-globata-na-zhena-mu-v-kevr-6/126198 SvobodnoSlovo.eu
Скандал! Натискал ли е Георги Кадиев Николай Копринков да оправи глобата на жена му в КЕВР?

Дружеството на Соня Кадиева въртяло борсови спекулации с цената на тока, обявявало фалшиви поръчки

Тъмната и фрашкана с кеш фигура на Николай Копринков отново влезе във фокуса на общественото внимание покрай разкритията за контрабандните канали, които той е покровителствал по времето на няколкото служебни правителства на Румен Радев. По този повод наши източници от “Дондуков” разказаха прелюбопитна история за финансовите преплетки на Копринков с друг соц функционер - изританият от БСП Георги Кадиев.

 

Според хора, в които нямаме причина да се съмняваме, в началото на 2023 г. бившият зам.-финансов министър Кадиев се бил хвалил, че Копринков лично щял да се застъпи пред КЕВР да бъде отменена глобата от 165 хил.лв., която енергийният регулатор наложи на жена му Соня заради крупни далавери с цената на тока.

 

Припомняме, че през март м.г КЕВР наложи глоба за над 165 хиляди лв., заради борсови манипулации, на търговеца на електроенергия "Енерджи Cъnлaŭ",собственост на Соня Кадиева - съпруга на Георги Кадиев. Регулаторът е установил, че дружеството ce e облагодетелствало като е обявявало лъжливи поръчки, създавайки впечатление, че ценume щe падат. В резултат на което продавачи са били подтикнати да продават no-евтино на “Енерджи Съплай". Компанията след това е отменяла евтините обявления за продажба и така e натрупала повече печалба.

 

Информаторите ни твърдят, че схемата била вдъхновена именно от Копринков, който по онова време беше сивият кардинал в държавата и яко прибирал комисионни от всички “сочни” източници на пари, особено в сферата на енергетиката. Въпреки, че бил гарантирал на Кадиев, че всичко ще мине по мед и масло, служителите от КЕВР не се поддали на натиск и опържили сериозно лъжливата жена на червения барон. Това породило напрежение между номенклатурчиците на Румен Радев, а служители от президенството още си спомнят скандалите, които Кадиев вдигал на Копринков, че му е натресъл толкова солидна глоба, и то в предизборен период, когато самият той се беше кандидатирал неуспешно за депутат.

 

Съпругата на Георги Кадиев – Соня, е собственик на еднолично търговско дружество "Енерджи Съплай" ЕООД, което през декември 2007 година е получило лиценз за търговия с електричество. “Лицензните режими се създават, за да може контролирана от държавата търговска дейност да се упражнява само от определен кръг лица. Разбира се, че тези лица трябва да отговарят на определени критерии. Именно субективната преценка кой отговаря на тези критерии дава възможност за скрит частен монопол или създава корупционна среда”, потвърди преди години ген. Атанас Атанасов, пред агенция Фокус.

По думите му - експерти в бранша твърдят, че "Енерджи Съплай" ЕООД никога нямаше да получи лиценз за търговия с електричество ако не е семейната фирма на близкия до Румен Овчаров – Георги Кадиев. Дори и повърхностната проверка показва, че дружеството не отговаря на редица изисквания на Закона за енергетиката. Като се започне от това, че едноличния собственик на фирмата Соня Кадиева не е енергетик, а има образование международен туризъм и се стигне до редица други несъответствия със законовата и подзаконовата нормативна уредба.

 

"Разбира се едно от условията да се получи разрешението за тази специфична дейност – продажба на електрическа енергия, закона изисква да са подсигурени за в бъдеще количества такава енергия. Тук фирмата "Енерджи Съплай" ЕООД декларира, че държавните производствени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" са на нейно разположение", посочи Атанас Атанасов.

"Само си представете как бихте получили електроенергия за продажба от тези гиганти ако към вас няма специално отношение?! Какъв проблем имат тези дългогодишни държавни производители, че трябва да търсят някакъв начинаещ частник да им продава продукцията? И то на клиенти, които са им отдавна познати. Слушах Кадиев скоро да обяснява принципно как се източва общинско или държавно дружество. Бих му дал за пример семейната му фирма, която продава произведения от държавата електрически ток. Печалбата на "Енерджи Съплай" ЕООД за 2008 година била между 5 и 6 милиона", казва още Атанасов.

 

Кадиев става член на БСП едва през 2005 година, но веднага влиза в ръководството на партията –  избран е за член на Висшия съвет на БСП и е назначен за заместник министър на финансите. И за сравнително кратък период през който е в държавното управление – от 2005 – до 2007 г., той успява добре се възползва от дадената му власт. Особено като вижда, как останалите министри от„тройната коалиция” още от първия работен ден се надпреварват в безконтролното крадене от това, което все още е останало от България. 

През 2005 г. се сдобива с просторен апартамент от 232 квадратни метра – един от общо четирите признати имота на богатата фамилия, ако не се броят  лозята, които си е накупил край Шабла. В Северна Добруджа грозде не вирее, но пък ветропарковете никнат като гъби. Не напразно една от фирмите на Кадиеви се казва „Енерджи съплай грийн“и се занимава с т. нар.”зелен ток”.

Огромното му жилище е придобил по време на строителния бум – позволил си е това бившият редови журналист от часовия вестник, какъвто е бил Кадиев. В новия мупалат край Американския колеж дуварите му са супервисоки, бдят камери, вероятно има и други системи за защита и трудно ще се промъкне злосторник. 

 

През 2010 г. г-жа КАДИЕВА декларира 250 000 лева, спестени от заплата и дивиденти. Добри пари за една домакиня – спестява четвърт милион?

Източник: crimesbg.com

 

6 Коментара

Настапир Аналниев

преди 3 месеца

Злите езици лъжат.Не го е натискал , просто му е правил масаж.

Коментирай

Мишо

преди 3 месеца

Ей жълтопаветни и.ди.оти, още малка ще твърдите, че Копринката е "оправил" и Линда, жената на Про100 Кирчо....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.