Средната заплата в България става 5 000 лв.

Увеличението на доходите е неизбежно, иначе хората просто няма да работят

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/srednata-zaplata-v-balgariya-stava-5-000-lv/124534 SvobodnoSlovo.eu
Средната заплата в България става 5 000 лв.

Увеличението на доходите е неизбежно, иначе хората просто няма да работят

Дефицитът на работна ръка вече не се ограничава само до IT сектора, както преди. Този проблем се разпространи в почти всички сектори на икономиката и води до значително увеличение на заплатите. Постепенно, средната заплата в България ще се изравни с тази в IT сектора. Докато днес нормалната заплата в сектора на информационните технологии е около 4-5 хиляди лева, а тази сума ще стане нормална средна заплата в страната след  период от пет-седем години.

Това са прогнози на икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество. В същото време, председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев, посочва, че заплатите на българите ще продължат да растат през текущата година, въпреки че 4 от 10 предприятия очакват по-трудни времена от изминалата.

Дори при спадащи продажби в индустрията, заплатите ще се увеличават, според Велев. Той подчертава, че този ръст ще бъде осигурен за сметка на печалбите и бъдещите инвестиции на предприятията. Велев предвижда, че увеличението на доходите ще бъде по-умерено спрямо предишните две години, но и инфлацията няма да остане непроменена. Той също така посочва, че до този момент България се класира в топ 3 по ръст на доходите в Европа.

Вицепрезидентът на КНСБ, Тодор Капитанов, отбелязва, че работодателите в момента нямат друг избор, освен да увеличават заплатите, защото иначе хората просто нямат да желаят да работят. Той подчертава, че стойността на минималната работна заплата от 1 януари е 933 лв., което означава само около 20 лв. чисто на ден. Този нисък доход не е достатъчен за хората да се справят с разходите си, и следователно увеличението на доходите е неизбежно. Капитанов подчертава, че все още много сектори, като земеделие, градски транспорт и здравеопазването не са увеличили значително на възнагражденията.

Източник: lupa.bg

 

1 Коментара

Милчо

преди 4 месеца

Келнери не може да намериш вече.Приятел,строителен предприемач(среден) дава на циганите по сто лева на ден,а те питали дали ги дава всеки ден.Това за мен значи,че няма воля да стане рано,да се измие и да иде да работи един месец.Ниската безработица не е много полезна,защото няма трудов резерв....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.