Теории на конспирацията, които се оказват истина

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/teorii-na-konspiraciyata-koito-se-okazvat-istina/121435 SvobodnoSlovo.eu
Теории на конспирацията, които се оказват истина

Налудничави твърдения

Световната история изобилства от тайни заговори

Потърпевши често са обикновените граждани

Привържениците на всякакви теории на конспирацията често са смятани за параноични. Понякога обаче те неочаквано се оказват прави – и светът ахва от учудване и ужас. Някои наричат привържениците на тези теории луди. Но колкото и налудничави да изглеждат разсъжденията им понякога, в крайна сметка се оказват верни.

Мафията има значение

Дълги години съществуването на подземна организация на някои италиански престъпници, достатъчно могъщи, за да разговарят директно с министри и президенти, изглежда за мнозина красива народна приказка. Всички съмнения са разсеяни, когато през 1963 г. Джо Валачи от семейство Дженовезе става първият мафиот в историята, който се съгласява да наруши обета си за мълчание и да говори за организацията. Той разкрива всичко - от древните тайни ритуали на мафията до връзките й с правителството на САЩ и ЦРУ. Той представя станалата вече легендарна концепция за „Коза Ностра“. Оттогава никой не се съмнява в съществуването на мафията и нейната власт.

МК Ултра

По време на Студената война разузнавателните и контраразузнавателните служби на водещите световни сили не се церемонят помежду си и активното търсене от всички страни на ефективен „серум на истината“ за вражеските шпиони е публична тайна. Но идеята, че ЦРУ тества проби от серума върху цивилни, изглежда или заблуда, или комунистическа пропаганда. Истината е разкрита едва в началото на 70-те години на миналия век: наистина от началото на 50-те години на миналия век ЦРУ разработва „серум на истината“ върху нищо неподозиращи пациенти на  Института Алън към университета Макгил в Монреал, Канада, които търсят помощ при лечението на леки неврози и безсъние. Те са лекувани с лекарства и психотропни вещества, като са тествани възможностите на тези лекарства да влияят на съзнанието. Тази програма става известна с кодовото си име "MK Ultra". След началото на разследването през 1973 г. ЦРУ унищожава ключови програмни файлове. Така че сега никой не знае със сигурност колко хора са действали като опитни зайчета и най-важното дали програмата вече е прекратена.

COINTELPRO

Съществуването на контраразузнавателната програма на ФБР, съкратено COINTELPRO, не се смята за особено секретна тайна в продължение на много години: в крайна сметка контраразузнаването е нормална правителствена дейност. Само яростни леви анархисти говорят за факта, че усилията на контраразузнаването на ФБР са насочени не толкова срещу съветските шпиони, колкото срещу собствените им граждани. Но тези хора все пак успяват да докажат, че са прави: през 1971 г. те открадват секретни документи от ФБР и ги предават на пресата. Както става ясно от документацията, контраразузнавачите от ФБР са ангажирани не толкова със залавянето на чуждестранни шпиони, колкото с опитите да сринат собствените си граждански движения отвътре - от левите политически групи, до движението за расово равенство.

Убийството на Мартин Лутър Кинг

Най-известният борец за правата на чернокожите в САЩ е убит от расистки фанатик. Тази версия не се поставя под съмнение много години. Едва през 1999 г., няколко десетилетия след смъртта на Кинг, е възможно да се разбере, че американското правителство и разузнавателните служби стоят зад убийството му. Тогава роднините успяват да намерят свидетел, който след дълги години мълчание се съгласява да признае, че е получил 100 хиляди долара от ръцете на държавни служители, за да плати хонорара на убиеца.

Службите следят всички

Теоретиците на конспирацията от години говорят за факта, че американските разузнавателни агенции безсрамно нарушават правото на личен живот на гражданите, като шпионират и подслушват. Но трябваше от Едуард Сноудън светът да разбере, че Агенцията за национална сигурност на САЩ наистина не цени правото на гражданите на неприкосновеност на личния живот, слушайки разговорите на буквално всеки - от обикновен интернет потребител от Аризона, до канцлера на Германия и президента на Франция. Наложи се Сноудън да спасява живота си извън Съединените щати заради признанията си. А съвременните теоретици на конспирацията твърдят, че оттогава мащабът на операция Wire е станал още по-широк. 

ЦРУ продава наркотици

Тази теория на конспирацията е една от най-доказаните в историята. През 1996 г. американската преса пише, че ЦРУ знае за доставките на крек в САЩ от никарагуанските контри и не прави нищо, за да спре потока от наркотици. В началото на 2000-те се появяват много публикации, че ЦРУ контролира и цялата верига на доставки на опиум от Афганистан - от отглеждането на опиумен мак, до незаконното транспортиране на готовия продукт в страната. Доказателствата, събрани от журналистите, са много убедителни, а красноречивото мълчание на ЦРУ и властите като цяло говорят за тяхната истинност.

Автор: Румяна Генадиева

trud.bg

2 Коментара

Иванова

преди 5 месеца

Остана да покажат и извънземните. :)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.