Това е ПП-ДБ! „Агнешката главичка” Джипо Джипов води листа – ето как прави милиони

„Агнешката главичка“ Джипо Джипов ще става депутат от схемаджиите ПП-ДБ

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/tova-e-pp-db-agneshkata-glavichka-dzhipo-dzhipov-vodi-lista-eto-kak-pravi-milioni/143858 SvobodnoSlovo.eu
Това е ПП-ДБ! „Агнешката главичка” Джипо Джипов води листа – ето как прави милиони

„Агнешката главичка“ Джипо Джипов ще става депутат от схемаджиите ПП-ДБ

„Агнешка главичка” второ поколение атакува парламента 25 години след инвазията в политиката и икономиката на оригиналния кръг, воден от синия мултимилионер Никола Николов. На 27 октомври синът му Джипо Джипов има всички шансове да стъпи в Народното събрание и да продължи делото на баща си, стига да има кой да му гласува, констатира „Филтър“.

По същия начин преди години комунистическата власт инсталира синове, дъщери и близки роднини в демократичното управление. Сега по същия път тръгват и техните идеологически врагове, много от които станаха не по-малко влиятелни и богати по времето на прехода.

Сега Джипо е мастит бизнесмен от Разград и общински съветник в града. Коалицията ПП-ДБ изненада местните, като постави „агнешката главичка” на първо място в листата. За сметка на титулярната Антоанета Цонева – Кака Цона, която не успя да влезе в 50-ото Народно събрание през април. Тогава Джипов беше на второ място след нея.

Когато баща му Никола Николов е бил депутат, синът Джипо е бил на 12 години. Състоянието на бащата, натрупано в смутните времена на правителството „Костов“, позволява на младата надежда на жълтопаветните брокери да се изучи в Лондон, където взема диплом за строителен я инженер.

След това се връща у нас и се включва в мащабния бизнес, който вече е създаден от баща му след оттеглянето от активната политика. От 2019 година Джипо е общински съветник в Разград от листата на „Демократична България“, където баща му все още има силни позиции.

Между другото таткото Никола Николов не е скъсал с голямата политика и в последните парламенти беше съветник по енергетика на Владислав Панев. Лидерът на кръга „Агнешки главички“ през 90-те разбира от тази тема, защото той и синът му са в бизнеса с производство и продажба на ток от фотоволтаици.

Като общински съветник Джипо е подал декларация пред КПКОНПИ, където най-любопитна е графата за паричните средства. Посочил е 430 хиляди лева от дарение, но не пише от кого, кога и по какъв повод.

Основното бизнес начинание на бъдещия депутат обаче са ВиК проектите. Той наследи от баща си завода „МАТ“ в Разград, който произвежда сглобки и тръби за мрежата, но изгражда и фотоволтаични паркове в България и Румъния. Клиенти на фирмата на Джипо са държавните ВиК дружества в цялата страна, на които доставя оборудване за милиони, показа проверката.

Дружеството на бъдещия депутат щедро черпи и от европейското финансиране. В края на август Джипов е подписал договор за 825 хиляди лева по Плана за възстановяване и устойчивост. С тях „МАТ“ ООД ще си купи ножова мелница, машина за огъване на тел и мултифункционална хидравлична отрезна машина с 5 работни станции. Преди това, пак с пари от този план, Джипо си е направил фотоволтаични системи с батерии в завода.

Стойността на проекта е 228 хиляди лева. Той е одобрен, когато държавата управляваха съпартийците му от ПП-ДБ с кабинета на печалния „академик“ Николай Денков.

Джипо Джипов е сред най-богатите хора в Разград благодарение на връзките, парите и старта, даден от баща му Никола Николов. Натрупал солидно богатство в бизнеса, сега той ще работи в „полза на обществото”. За разлика от прословутия си родител, който мина по обратния път – първо беше политик, а след това богаташ.

Съдружник на Джипо Джипов е друг мастит бизнесмен от Разград – Милен Минчев, който е на годините на баща му Никола и негов личен приятел и партньор. Минчев три пъти е бил кандидат за кмет, подкрепен от десни партии, но връзката с Никола Николов не му помогна. Днес е общински съветник и шеф на комисията по бюджет и финанси, където е колега със съдружника си Джипо Джипов.

Ако наследникът на Никола Николов влезе в парламента, ще трябва да се лиши от управлението на фирмата си и вероятно ще го замести Минчев или съпругата му Нели, от която има три деца.

Кръгът „Агнешки главички“, който беше превзел държавата в края на 90-те, е изключително силен в Североизточна България и особено в Разград, но с излизането на националната сцена не е изключена нова мащабна експанзия.

Бизнес кръгът на Джипо, баща му и Милен Минчев фигурира в сигнал от 8 юли 2021 година, три дни преди парламентарните избори тогава. Подател е ГЕРБ- Разград, а адресати са главният прокурор, тогава Иван Гешев, вътрешният министър Бойко Рашков, председателят на ЦИК.

В сигнала, който още е достъпен, се описва как се купуват гласове в голямото село Ясеновец до Разград. Посочва се, че бившият кмет Гюлджан Ахмедов заедно със сина си Генджай раздават на хората чанти с хранителни продукти срещу глас за „Демократична България”. Генджай Гюлджан обикалял селото и събирал личните карти на съселяните си с различни обещания срещу глас за „Демократична България” (ДБ).

В двора на основното училище, където е и една от изборните секции, била изградена огромна шатра с цел предизборна агитация. Описва се още, че Серафим Стоилов от Ясеновец през вечер е с Никола Николов и Милен Минчев в местен хранителен магазин, където плащат вересиите на хората срещу глас за ДБ.

Тогава Минчев е кандидат за депутат. Същото се случвало и в село Каменар. В сигнала фигурират както Никола Николов, така и синът му Джипо. Не е ясно какви мерки са взели институциите по тази информация.

КОЙ Е ТАТКОТО НА ДЖИПО ДЖИПОВ?

Таткото на разградското ПП-ДБ чудо Джипо Джипов – Никола Николов, е легендарен син депутат от времето на ОДС със смуглия лидер Иван Костов. Връзката между двамата е повече от силна. Командира е преподавал социалистическа политикономия на бъдещия политик и бизнесмен във ВМЕИ-София. В началото на 90-те години става шеф на СДС в Разград, а след това и директор на големия завод „Диамант“. Показва качества в партията и през 1997 година става депутат. Избран е и за шеф на икономическата комисия.

Събира приятели в политиката и бизнеса в известен столичен ресторант, където специалитетът е печени агнешки главички. Кръгът бързо става популярен с разпределянето на активи зад кулисите и най-вече с приватизацията на ключови отрасли.

През 2001 година Никола Николов е обвиняем за длъжностно присвояване и безстопанственост за времето, кога- то е бил директор на вече фалиралия държавен завод „Диамант“. Имунитетът му е снет. Според разследването Николов е присвоил 10 милиона неденоминирани лева.

С над 10 сделки от завода били изнесени тонове материали, които не били платени. Случайно или не, тогавашният му заместник Велеслав Тачев е негов съдружник в няколко проспериращи фирми години по-късно.

Тогава на светло излиза влиянието, което политикът бизнесмен от Разград е имал за приватизацията на ключови предприятия от времето, когато е разполагал с власт – „Каолин“, „Биовет“ – Пещера, „Хан Аспарух“, „Булгартабак“ в Исперих и много други. Тогава Николов отрича бизнес връзки с Иво Прокопиев и твърди, че са само приятели от Разград. Днес обаче двамата управляват фирми с десетки милиони оборот в сферата на енергетиката.

През 2008 година Николов е окончателно оправдан и влиза смело в бизнеса с парите и връзките, натрупани по времето, когато е бил депутат.

Като експерт по фотоволтаици и енергетика е нает и за нещатен сътрудник в 48-ото Народно събрание. С огромно влияние върху „Демократична България“ е и последователят му и приятел Иво Прокопиев, който също беше съден за продажбата на държавните дялове на EVN, но очаквано го оправдаха…

Източник: narod.bg

 

 

3 Коментара

наивен

1 day before

Таткото сигурно е покръстен....Къде е Николов,къде Джипо,та и Джипов!?Тарикати,командват окръга от десетилетия.

Коментирай

Чалмите на сапун

22 hours before

Джипо Джипов??? Що за говедо може да носи такова име?

Коментирай

Мирмидон

20 hours before

Джипо, защото само на джипове се вози.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.