ТРАКИТЕ – СЪЗДАТЕЛИ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/trakite-sazdateli-na-civilizaciyata/130463 SvobodnoSlovo.eu
ТРАКИТЕ – СЪЗДАТЕЛИ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

 

Дълго време съм се чудел откъде се пръква популярното в миналото твърдение, че траките са били диви и примитивни. Някой е съчинявал здраво и упорито си е затварял очите за наличната информация, която реално поставя дедите ни на пиедестал. Още в Античноста се появяват свидетелства за гения на нашите предци.

Като създател на буквите и разпространител на знанието, Алкидамант обявава тракиеца Орфей. Диодор Сицилийски поддържа това виждане споделяйки, че Орфей и Лин са първите, които са ползвали древните букви. За орфически писания на плочици говори Еврипид.

Според Плиний Стари тракийския бог Дионис е този, който е създал търговията. Луций Ариан отива по-далеч обявявайки Дионис за основоположник на индийската цивилизация. Доста по-рано Омир разказва с възхищение за божествено красивите доспехи на тракийския цар Резос. Атеней пък е смаян от физическата красота и богатсвото на тракийския цар Исант.

С огромното си състояние е прочут и цар Мидас, за когото дори възниква вярването, че всичко, до което се докосне той, се превръща в злато. Високото ниво на развитие на фригите проличава и от тяхната архитектура. Монументалните сгради, мозайки и фрески от Гордион се появават на бял свят векове преди гърци и римляни да успеят да създадат нещо подобно.

Плутарх отбелязва благородството на цар Котис I, с благородството си е известен и цар Дромихет. Той пленява македонския пълководец Лизимах и вместо да го унижи, изтезава и убие, го гощава като приятел, дава му подаръци и го пуска да си тръгне. Със своето добродушие и търсене на приятелство е известен и трибалския владетел Сирм.

Страбон разказва за особена група хора сред мизите, така наречените ктисти. Те били прочути със своята възвисеност и биват считани за светци. Мизите са и тези, поради които гръцките автори твърдят, че траките се хранят с недишаща храна, т.е. не употребяват месо, а само мляко, мед, плодове.

По отношение на името ктисти трябва да се отбележи това, че в труда на акад. Владимир Георгиев се предлага тълкуване с българското прилагателно чисти. Действително тези хора са били чисти не само телесно, но и духовно. Интересна подробност е това, че по-късните богомили също се наричат чисти.

Благодарение на писанията на Платон ние знаем за невероятните умения на тракийските лекари и тяхното добро познаване на човешката душа и същност. Друг старогръцки автор – Хиполит, твърди, че келтските друиди са инструктирани лично от гетът Залмоксис. На траките се приписва дори създаването на религията на галите!

Дори и в сравнително ново време се знае прекрасно за невероятните способности и дарования на траките. За Джон Антъни Креймър не е тайна, че траките Орфей и Лин са основоположниците на гръцкото поетично изкуство, а пък Евмолп е известно, че въвежда Елевзийските мистерии в Атина. Там е въведен и култа към тракийската богиня Бендида. В Рим биват почитани тракийските богове Атис и Кибела.

Проф. Карл Мюлер дори отива по-далеч от Креймър със следното изказване - ”Траките, които се заселват в Пиерия, край лоното на планината Хеликон, бивайки създатели на почитта към Дионис и музите, а също така и създатели на гръцкото поетическо изкуство, се явяват като народа, който има най-голямо значение в историята на цивилизацията.”

“The THRACIANS, who settled in Pieria at the foot of mount Olympus, and from thence came down to mount Helicon, as being the originators of the worship of Dionysus and the Muses, and the fathers of Grecian poetry, are a nation of the highest importance in the history of civilization.”

Както се убеждаваме, данни за величието на нашите предци не са никак малко, сведенията за дори изобилни. Защо обаче в миналото тези данни не бяха представени на българския народ? Защо само специалисти знаеха, че повечето от нас българите спадат към същия антропологичен тип както и траките? Защо дори и днес продължава срамното пренебрежително отношение към културата на далечните ни предци? Не е ли това твърде безотговорно от страна на учените, чиито заплати идват от джоба на изтерзания български данъкоплатец?

Не е нужно учените ни да съчиняват лъжи, за да вдигнат самочувствието на българския народ. Такива неща са правени както на запад, така също и в Ориента, но при нас това не се налага. Достатъчно да се каже истината – простично и без увъртания, истината, че сме потомци на първия цивилизован народ, че в нашите вени тече кръвта на хора, които са способни сами да коват съдбата си.

Ние не искаме подаяния и фалшива слава, трябва ни само заслуженото уважение, а и човешко отношение от страна на останалите европейци. Останалото ще го свършим сами

Sparotok

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.