Урок по география: Какво е другото име на Стара планина?

Величествената Стара планина се споменава в историята още през 16-ти век

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/urok-po-geografiya-kakvo-e-drugoto-ime-na-stara-planina/115215 SvobodnoSlovo.eu
Урок по география: Какво е другото име на Стара планина?

Величествената Стара планина се споменава в историята още през 16-ти век

Стара планина - изящна, мощна и величествена, поле на сражения за свобода и справедливост, обичано място за отдих и туризъм, делител, който дели Северна и Южна България. Тя се споменава в историята още през 16-ти век за първи път. В античността е наричана Хемос или Хемус.

По време на вековете, другото й име се запазва, а дори е и популярно до днес. По-голямата част от тази планина се простира в България, а малка част от нея – в Сърбия.

В България се намира и първенецът сред върховете й – връх Ботев, висок 2375 метра. Величествеността, историята и значимостта на Стара планина се допълват от не малко природни резервати и уникални растения и животни, а също и уютни хижи в пленителни кътчета на планината - всичко това я прави любимо място за почивка и туризъм.

В сърцето на Стара планина заслужаващи внимание забележителности са - връх Шипка, връх Ботев, мъжкият манастир "Седемте престола", основан още през 16-ти век, те са част и от Стоте национални туристически обекти в България.

Стара планина се дели на Източна, Средна и Западна, при проходите Вратник и Златишки. В нея се намират и други важни проходи и пътни връзки кат Беклемето, Шипченския проход и Проход на Републиката.

Шипченският проход също оставя диря в историята на борбата за свобода на България, където се води ключова част от Руско-турската освободителна война. В памет на тези герои, чиито кости са оставени там, на връх Свети Никола има изграден монументален паметник в тяхна чест.

Източник: blitz.bg

 

1 Коментара

Галина Александров

преди 7 месеца

Стара планина в минолото се е казвала ХЕМ майчина планина. Благодаря четене ЗАРАНА.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.