Всевиждащото око: откъде интернет знае толкова много за нас

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/vsevizhdashtoto-oko-otkade-internet-znae-tolkova-mnogo-za-nas/145167 SvobodnoSlovo.eu
Всевиждащото око: откъде интернет знае толкова много за нас

Когато купувате телефон, вие продавате и своята поверителност

Почти всички приложения в смартфона искат да знаят вашата геолокация

Зависимостта на човечеството от мобилните технологии стана критична

Влязохте в интернет и това е, изгоряхте, стоите гол-голеничък на върха на планината и всички могат да ви видят. Дори и да не използвате интернет на телефона си (което е малко вероятно), самият телефон използва интернет вместо вас. Но как работи? Ще ви разкажем една забавна  случка, след която цялата тази система излезе наяве.

Началото е като за eдин типичен филм на ужасите. Млада двойка, Тереза и Джеймс Арнолд, си купуват къща в пустошта в щата Канзас. И не само в пустошта. Представете си огромно, леко мрачно имение, и наоколо само поле. Какво може да се обърка?

Нещата се объркват буквално на следващия ден, когато агенти на ФБР се появяват в къщата на двойката, разбира се, през нощта и започват да задават много въпроси за отвличането на децата им. Самите агенти са изключително изненадани, че на семейство Арнолд никога не са им отвличани децата, защото още нямат деца. От ФБР си тръгват, но пристига щатската полиция почти веднага и започва да претърсва къде в къщата се крият незаконните неща.

И всичко тръгна така. Не минаваше и ден без силите за сигурност да не се приближават до имението на семейство Арнолд. По-лошото е, че идват и частните детективи, които непохватно се крият в храстите, лазят по покрива през нощта...

Двойката не разбра нищо, защото нищо не им беше обяснено и накрая самите Арнолд си наеха детективи. Разследването се оказва светкавично. И това ги доведе до компанията MaxMind. Офисът й беше на километри от мястото на имението им.

Всеки компютър, смартфон и т.н, има IP. Това е адресът на устройството в ентернет. IP мрежата знае точно как да ви достави имейл или месинджър съобщение. Но къде сте физически, на картата на света мрежата не знае и не може да знае. Но има специални компании, които обвързват различните IP адреси с географията. И въпросната MaxMind прави точно това.

Например, полицията се свързва с тази фирма и казва, че издирва продавачи на незаконни стоки от този и този IP адрес. Къде се намира той физически? Компанията отговаря: град, улица, къща. Полицията: Благодаря, ние тръгваме!

Процесът е автоматизиран: служителят въвежда IP в компютъра и адресът се появява на екрана. И така, системата MaxMind беше програмирана по следния начин. Ако този IP не е в базата данни, компютърът не написва „Не знам“, а дава координатите си на центъра в САЩ. Тези координати са само едни неудобни числа, а именно 39.833333 северна ширина и 98.585522 западна дължина. Машината ги окръгли на 38 градуса северна ширина и 97 градуса западна дължина. Вече се досетихте, че именно там се намираше мрачното имение на младата двойка, далеч отвъд покрайнините на малкото градче Потвин, Канзас. Натам отиват и всички сили за сигурност в САЩ,  ако не открият истинския IP адрес.

Едва след като съпрузите заведоха дело компанията неохотно премести „несъществуващия адрес“ на някое необитаемо място. И процесът продължи от 2011 г. до 2017 г. На процеса се оказа, че 600 млн. IP адреса са били свързани с тази къща. Ами компанията? Тя си процъфтява. По време на инцидента 10 000 компании са използвали нейните услуги, а сега, според сайта й, са 100 000.

Погледнете смартфона си по-отблизо. Виждате ли огромния брой приложения. Много от тях дори не използвате, но те съществуват. Често купуваме телефона си с куп предварително инсталирани приложения. И по някаква причина всичките тези приложения се интересуват от вашата геолокация: географска ширина, дължина. Някои просто ги проследяват, без да ви казват нищо. Други, уж добросъвестни, казват - моля, включете се, ние няма да можем да работим без тези данни. Други пък ви примамват с „нови възможности“, които ще имате, ако се включите.

И най-вероятно всички те, без изключение, всъщност използват данните за геолокация, независимо дали откриването на координатите е активирано на вашия телефон или не.

А къде се озовават тези данни? Няма такъв единен център. Ясно е, че доставчикът знае всичко. Но той не е единственият. Чудили ли сте се някога: откъде идват толкова много безплатни приложения, изтегляйте и ги използвайте? Какъв е смисълът да те да се разработват и да ви ги предлагат? Наивниците си мислят: заради рекламата. Да, там може и да има и реклама. Е, рекламата е нищожна работа и не всички приложения я имат. Основното е другото. Приложенията събират данни за вас, които се изпращат на разработчика на приложението. И той, заобикаляйки доставчика, може да ги изтъргува. Най-ценното, което имате, сте вие самите и информацията за вас.

Как тогава се използват тези данни? Най-често за нищо криминално. Просто получавате реклама въз основа на това къде се намирате. От някои магазини и услуги наблизо. Колкото повече хора научават за вас, рекламите стават по-точни. Ако плетете, ще ви бъде предложено да гледате видео как да плетете и да си купите прежда, а ако имате малки деца, ще мигат рекламите за детски продукти. Дотук всичко е относително невинно.

Задайте си например въпроса: защо измамниците са станали толкова умни, как успяват да заблудят уважавани и очевидно интелигентни хора? Причината е, че те просто знаят много за тези хора.

Можете, разбира се, да се застъпвате за хигиената на интернет връзките, можете и трябва, но ми се струва, че целият този свободен дух няма да оцелее в световен мащаб. Всеки нов бизнес започва като в диво поле и „този, който има властта, е прав“, и накрая завършва с регулация. Същото ще се случи и в този случай.

Засега процесът върви бавно: пазарът е твърде доходоносен, а самата област е сложна (само шепа професионалисти я разбират напълно). Но нашата, нашата лична и като цяло зависимостта на човечеството от мобилните технологии стана критична и надхвърли някои разумни граници. Това означава, че предстоят корекции. И вероятно връщане към хартиените документи, вестници и лични карти.

Внимание!

Някои най-основни правила за интернет хигиена

- геолокацията трябва да е деактивирана по подразбиране;

- проверете разрешенията, които сте дали на приложенията в настройките;

- премахнете приложенията, които не използвате;

- ако сте получили телефона от някой друг – купен е втора ръка, отидете в сервиза и ги помолете да премахнат операционната система и да я инсталират отново;

- по-добре е да изберете сервиз „близо до дома ви“, идеалния случай, е ако познавате персонала лично. Като цяло, точно както се опитваме да си намерим „наш собствен“ зъболекар, трябва да си намерим „наш собствен“ майстор;

- откажете се от навика да изтегляте „еднократни“ приложения „за забавление“ (генератор на меми, на вицове и др.).

Зареждайте само това, което наистина е необходимо;

- когато видите линк към чатбот, не кликвайте;

- като цяло, ако видите реклама за някакво приложение, не скачайте на „изтеглете сега“, а отидете на пазара и го изтеглете от там;

- не бива да си падате по всички модерни неща, които са включени в телефона. Ако нещо може да се направи от вашия телефон или без него, по-добре е да е без него;

- постепенно се отървете от телефонната зависимост. Не забравяйте, че има телевизор, хартиени книги и хартиени вестници.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.